Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
29 oktober 2012

Plenty Vegetariska favoriter av Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi anses vara en av de mest spännande nya kockarna/kokboksförfattarna. Han är inte själv vegetarian, men är främst inriktat på vegetarisk matlagning. Med denna kokbok tar han vegetarisk mat till en ny nivå. Hans rätter är originella, vackra och innovativa, och han lockar fram fantastiska smaker och skapar spännande smakkombinationer.

Yotam Ottolenghi är verksam i Storbritannien där han driver flera restauranger, men han är ursprungligen från Israel och arvet från Medelhavet är mycket framträdande i hans matlagning. Inspirationen till de 120 vegetariska rätterna i denna kokbok kommer från hans starka förankring i regionen. Rätterna är indelade efter hans favoritingredienser som rotfrukter, squash, svamp, tomater, bönor m.m.

Jag hittade förstås denna på biblioteket och lånade hem den för inspiration.
Många recept med vackra bilder till, men, inte alla ingredienser är självklara att få tag på här hemma i Sverige. Möjligen i storstäderna då, men jag som bor på landet med en liten “lanthandel” går nog bet på väldigt många råvaror som nämns här. Dessutom använder författaren ofantliga mängder färska örter vilket bara är möjligt under en kort säsong.

Recepten verkar härstamma från all världens hörn och mitt intryck är positivt då den fyller den funktion jag ville ha, att få nya intryck och massor av rolig inspiration!
Nu har jag läst in mig på ett gäng pumparecept eftersom pumpa är i säsong och till och med går att få tag på i min landsända.
Pumpasoppa behöver ju inte vara det enda man tillagar av den goda pumpan!

Recept jag fastnade för var “socca”, ett slags pannkakor gjorda på kikärtsmjöl, receptet härstammade från Neapel, liksom “bahn xeo”, pannkakor på vietnamesiska gjorda av rismjöl!
Ska hålla utkik efter dessa mjölsorter när jag besöker välsorterade affärer.

Denhär boken är alldeles nyutkommen och jag tycker den passar ypperligt som t.ex julklapp till någon som gillar att experimentera och mixa kokkonst från olika länder i matlagningen, nödvändigtvis behöver man inte vara vegetarian utan kan servera rätterna som tillbehör till kött- eller fiskrätter

Mitt betyg ***

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Menageriet

  30 oktober 2012

  Bejlis har kommit hem igen! 🙂
  Vilka härliga platser Ni har att vandra på. Blir avundsjuk!
  Ha det gott!
  Kramar

 2. Svara

  Ragnvi

  31 oktober 2012

  Morning! Boken låter intressant…ska jag säga som nyss skrivit av ett recept med mycket fett o annat gott hos en bloggvän…Herr Nilssons Fru du vet!
  Hoppas ni fått värme o varmvatten!!! Så frustrerande!
  Håller tummar tassar o tår för dig hos doktorn! Hos mig är det sockret som inte är bra…äter högsta dosen medicin…gyndoktor o hjärtsjuksköterska säger att det inte kommer att hjälpa…måste börja med sprutor…suck….trots alla mina promenader går jag bara upp i vikt….drar mig för att ringa nya husdoktorn…
  Kramen!
  Ragnvi

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 363
 • 450
 • 1 638 530
 • 5 097
 • 65 701
Sök här