Läst

Jag har läst..

Av
den
2 juni 2013

En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström

nordström

Ester Blenda Nordström var Sveriges första – och troligen en av världens första – “wallraffare”.
År 1914 var hon journalisten på Svenska Dagbladet som utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland.
Hennes oerhört fängslande och innehållsrika reportagebok återger på ett unikt sätt – som ett avslöjande inifrånreportage – hur pigorna på landet hade det.
Boken blev en bestseller som sålde i 15 upplagor på sin tid.
Här för första gången i nyutgåva, med efterord av dokumentärfilmaren och skribenten Ylva Floreman.

Utdrag ur boken:
“Med stävan i ena handen och mjölkpallen i den andra vandrar man längs den långa raden av djur.Och man sitter där med all luften omkring sig fylld av det milda ljudet av idissling och starka tänder mot knastrande hö, man lutar huvudet mot en varm och mjuk djurkropp och mjölken kommer störtande under ens fingrar i långa vita fulla strimmor ur det spända juvret ned i stävans blanka och klingande djup. En nyfödd kalv råmar mjukt och sorgset i sin kätte, modern svarar med ett trånande böl. Så går ett par timmar – ett par timmar fyllda av den mest intensiva ro och frid, en värdig inledning till en lång dags tunga arbete”.

“Man for omkring i ett ständigt jäkt, man måste helt enkelt alltid ha bråttom för att hinna med alla de sysslor som var en ålagda, och Anna hade under årens lopp fått en springande, framåtlutad gång som hon inte ens kunde lägga av när någon gång frihetens timmar genomjublades. Hon sprang till logdanserna, sprang till sina möten, orden snubblade i den vanvettigaste brådska över hennes läppar och ständigt ångade hon som ett snälltåg mellan rummen med överkroppen böjd så lång framåt som möjligt liksom för att hinna lite fortare åtminstone med en del av sig själv”

“Tidens frågor hade ingen som helst betydelse för Anna – hon visste inte mer vad som skedde ute i världen än om hon levde på en obebodd ö i norra Ishavet, och vad kvinnosaken beträffar, så visste hon inte om att ett sådant ord existerade en gång. Aldrig i livet hade hon funderat över rösträtt eller likställighet med mannen. -“De skulle allt bli någe de om du eller ja gav oss te riksdasmän. En kunne lika gärna villa bli kung mesamma. Tsss, ja har välan allri hört sån lort förr, du ljuger bestämt i mej alltihop”!

Att kastas exakt 100 år tillbaka i tiden är inte bara spännande och lärorikt, det ger fantastiska referensramar för hur fort utvecklingen har gått.
Denna tunna bok där varje ord är värt sin vikt i guld skulle vara obligatorisk i skolorna.
Den är skriven i brytningstiden då industrialismen påbörjade en flyttvåg från landet till städerna och människors livsvillkor förändrades markant.
Denna bok skriven med en ljuvlig humor som andas vänlighet och förståelse är fantastisk.
I efterorden berättas om författarens eget liv som slutade tidigt och tragiskt. Hon hann dock skriva även andra titlar, bland annat tillbringade hon en tid med samerna bland renhjordar. Tyvärr finns inte dessa berättelser på biblioteket, jag tror minsann jag ska försöka leta reda på dem på något antikvariat.

Läs läs och läs är min uppmaning, det är en varm berättelse om det fysiskt tunga livet på landet.
Full pott **** blir betyget

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Bia

  2 juni 2013

  Jag läser så lite nu för tiden. Men just denna skulle jag vilja läsa!
  Min mamma var piga på några gårdar, i sin ungdom, i början av 40-talet. Lite fick jag veta. Hur hon behandlades. Fick inte äta med familjen, hon drog ut en skärbräda i köket, det var hennes matplats.

 2. Svara

  Lena Lif

  2 juni 2013

  Låter som en riktigt intressant bok till min släktforskning. Hur fick ny korn på den?

  Må så gott i hettan.

 3. Svara

  soffie

  2 juni 2013

  tack för boktips den ska jag kolla efter, kramen

 4. Svara

  Ingegerd

  2 juni 2013

  Tack för lovande lästips! Har skrivit upp den på min lista.

 5. Svara

  Ninni

  3 juni 2013

  Åhh den skulle jag gärna vilja läsa!!

  Ha en härlig dag, kram

 6. Svara

  Mia

  3 juni 2013

  Det var inte illa, full pott minsann! Men det förstår jag efter att ha läst din rescension!
  Kram på dig!

 7. Svara

  Raija

  3 juni 2013

  Den verkar väldigt intressant och i min smak, så nu är den uppskriven på önskelistan. Tack för tipset.

 8. Svara

  annette

  3 juni 2013

  Den har jag läst, älskade den boken, så himla fint skriven!!

  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 456
 • 574
 • 1 610 366
 • 5 044
 • 65 062
Sök här