Läst

Söndags-smakbit # 32

Av
den
13 augusti 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
Jag har precis läst ut Hundarnas våld av Thomas Savage, en av de bästa romaner jag läst på länge! Författaren levde mellan 1915-2003 och handlingen utspelar sig på en boskapsranch i Montana 1924. Boken har uppmärksammats på nytt efter att filmen The Power of the Dog vann en Oscar för bästa regi. Titeln på boken tycker jag dock är missvisande, det handlar varken om hundar eller våld…
Smakbit sid.110-11
“Många var de som till slut brutits ner av de långa kalla vintrarna, den tjutande vinden och tankrana på de ödsligt tomma vidderna, som blivit invalidiserade av reumatism och artrit och gick med sina krökta fingrar instuckna i valkiga handflator likt klor på döda fåglar, som tvingats se de unga ta över, tvingats se de unga rida och kasta lasso och jaga och göra allt som de själva aldrig mer skulle göra igen – många var de som tog till flaskan, som sökte sig till barerna i Beech där de stirrade på bilden av sina besvikna och bittra, åldrade ansikten i de skoningslösa speglarna bakom bardisken. Så kom de driftiga och framgångsrika bland dem som börjat med två tomma händer och arbetat sig upp att sluta som dryckesbröder med just de män som de ägnat sina liv åt att höja sig över – sökte samma glömska, sjönk ner i samma skröpliga ålderdom”

sid 254-55
“Det serverades alltid kött vid bordet, det var den ständiga huvudrätten. Direkt efter slakten, kanske redan samma kväll, serverades levern i skivor, så hårdstekta att kanterna krullade sig, tillsammans med lök och bacon. Därefter kom hjärtat, fyllt med brödsmulor och lök. Revbenen räckte i många dagar, kokta eller grytstekta i njurtalg. Sedan följde en vecka med stekar – somliga kunde väga femton kilo. Till sist kom biffarna – hårt stekta i njurtalg och dränkta i ketchup. Inte mycket av framdelarna kom på bordet, för när bakdelarna var förbrukade hade flugorna hunnit lägga ägg i köttet, och ut slängdes då hela framdelarna med larver och allt till djur och fåglar.
I det stora timmerhuset var allt mänskligt tal förhatligt, dumskallars pladder och idioters babbel. Inte undra på att försagda gäster begränsade sitt tal om kålsorter och väder.”

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  13 augusti 2023

  inte lockande titel, Power of the dog låter bättre, tack för smakbiten.

 2. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  13 augusti 2023

  Av smakproven du gett oss så vill jag INTE läsa den boken! Det är möjligt att den är bra skriven, men fy 17 för ämnet…
  KRAM-Susie

 3. Svara

  Lottens Bokblogg

  13 augusti 2023

  Så är The Power of the Dog baserad på den här boken? Jag har sett filmen, mycket bra men hemsk. Blev intresserad av boken i alla fall!

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  13 augusti 2023

  den boken åker direkt in på att – läsa – listan! kände inte till filmen heller. Montana och boskapsranch låter jätteintressant. tack för smakebiten!

 5. Svara

  Monika

  13 augusti 2023

  Blir nyfiken på filmen!

 6. Svara

  Cinnamom

  13 augusti 2023

  Tack för smakbiten! Blev intresserad av boken, men vill nog läsa den på engelska.

 7. Svara

  Åsa

  13 augusti 2023

  Kände varken till boken eller filmen, tack för smakbiten!

 8. Svara

  Bokdivisionen

  13 augusti 2023

  Första meningen där var skapligt lång… 🙂

 9. Svara

  Sara Pepparkaka

  13 augusti 2023

  Har inte hört talas om varken boken eller filmen. Kanske inte så konstigt att jag inte hört om filmen, jag ser väldigt få filmer egentligen.

 10. Svara

  Ditte

  13 augusti 2023

  Har hört talas om filmen och boken men inte kommit till skott med att vare sig se filmen eller att läsa boken. Ska dock börja med att läsa boken. Läskig, men det är ju livet också på många sätt.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 442
 • 559
 • 1 651 874
 • 5 116
 • 65 975
Sök här