Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
25 juni 2014
Nu äter vi! Bokomslag Nu äter vi!
Jenny Damberg
mathistoria, reportagebok
Ica bokförlag
2014
291

Det skrivs hur mycket som helst om vad vi borde äta. Dieterna avlöser varandra. Trenderna på krogen likaså. Det ges ut en kokbok om dagen. Om det vi faktiskt väljer att äta finns mycket mindre nedtecknat.

I Nu äter vi! sätter Jenny Damberg gaffeln i vår moderna mathistoria.
Här skildras hur hamburgare, smörgåstårta, Fyra små rätter, kebabpizza, tacos och sushi först tog plats - och de oftast helt okända kockar som introducerade dem i Sverige.
Här undersöks svenskarnas outtröttliga kärlek till sourcreamchips och hur makaronernas koktid kunde gå från sextio till tre minuter. Här finns skolmaten man önskar att man kunde glömma, lanseringarna som floppat - och rätterna som fastnat, och förändrat våra matvanor. Här tecknas också historien om svenska statens bana som krögare - en verksamhet som kom att omfatta såväl striptease som importen av Pizza Hut till Sverige.

Vilket spännande bokverk! Här fanns så mycket intressanta fakta och kuriositeter som jag inte hade en aning om. Hon har grävt djupt kan sägas, vilket också framgår av den gedigna källförteckningen på slutet.

Vad sägs om att kiosktillstånd från början beviljades till de "partiellt arbetsföra", dvs. de som inte platsade på den ordinarie arbetsmarknaden! En sorts Samhall-jobb alltså!
Och man fick inte blanda ihop olika produkter såsom glass och korv i samma kiosk!
Jag lär mig att på 1500-talet tilldelas de intagna på sjukhus i Stockholm 5 liter öl/dag, att krogtätheten på 1700-talet var 1/100 invånare och att man mellan åren 1923-55 behövde recept från läkare för att få köpa starköl, vilket man gjorde på apoteket.

Detta är den ultimata presentboken för den som är matnörd men som redan har alla bra kokböcker och köksattiraljer i sin ägo.
Eller den som ska doktorera i ämnet mathistoria...
Skämt åsido, en jätterolig bok som gett mig stor glädje!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  25 juni 2014

  Ooooohhhhh, en bok för mig!!!!! Tack, tusen tack för tipset!!! :thumbsup:
  Kram på dig, finaste Paula!!! :love:

 2. Svara

  Gunvor

  25 juni 2014

  Hihi..jaså du gillar inte alla djur! Inte dom minsta då som knotten. Nä dom är inte populära nånstans tror jag.
  Peppar peppar så har vi varken mygg eller knott här. Konstigt för vi bor i ett riktigt mygghål. Men det var inte många förra året heller. Konstigt för här har det varit myggigt kan man säga.Förr om somrarna.
  Det kanske är för kallt åt dom. Vi har inte haft mycket regn heller. Bara skurar.
  Ha det gott i pörtet och håll dej inomhus, fast du måste ju ut o rasta dina småvänner. Kram!

 3. Svara

  Eva-Lena

  25 juni 2014

  Åh, den verkar rolig! Vad vi borde äta, och vad vi äter skiljer sig nog en hel del, åtminstone i mitt fall:(

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 501
 • 574
 • 1 610 411
 • 5 044
 • 65 064
Sök här