Läst

Jag har läst..

Av
den
15 augusti 2014
Vävarnas barn Bokomslag Vävarnas barn
Per Anders Fogelström
historisk roman från Stockholm på 1700-talet
Albert Bonniers förlag
1981
400

Vävarna och deras barn arbetar på Barnängens klädesfabrik längst ut på Söder i Stockholm.
Deras 1700-tal är ett annat än det vi annars brukar möta; vackra herdar och ljuva herdinnor, hovherrar och sköna damer; skalder och konstnärer spelar ingen roll i deras liv. De bor i de mörka och trånga fabrikerna och har ingen rätt att sammansluta sig eller lämna sitt arbete. De kan agas som tjänstehjon och straffas om de vill ha mer betalt.
I Vävarnas barn stiger de fram, de vanliga människorna, egendomslösa och sällan skrivkunniga. Deras liv är hårt arbete och sträng vardag men ibland också glädje och ljusa drömmar.

Utdrag ur boken:
"Tandvärken var svår att vänja sig vid. Johannes försökte komma ihåg de kurer som brukade rekommenderas och nyttjas. Det fanns en med daggmaskar som skulle gödas med äggula och sedan torkas i ugn och stötas till pulver. Men det tog tid och pulvret skulle blandas med en hel del ingredienser som han inte hade. Kuren att peta tanden med en spik tills spiken blev blodig och sedan slå in spiken i väggen så hårt att den inte kunde dras ut igen - den hade han prövat förr med dåligt resultat. Att lägga fnöske på tanden hade han redan försökt utan att det gav någon lindring. Ja, mäster i färgeriet hade till och med lånat ut sin tobakslerpipa som Johannes fått röka sönderskuren ingefära i utan att det hjälpte.
Någon tröst hade han fått på lördagskvällen när han gått på krogen och låtit brännvinet långsamt droppe efter droppe falla över tanden; det hade åtminstone dövat något."

"Den värsta krisen var väl annars över. Men återhämtningen gick sakta. Under riksdagen i Norrköping hade en ny hallordning för manufakturerna antagits som skulle gälla från 1770. I den underströks nödvändigheten av att arbetarna var återhållsamma, fabrikörerna fick inte öppna pungen för dem. Liksom tidigare fick den fabrikör som höjde sina arbetares löner böta och arbetare som slöt sig samman för att kräva högre löner bestraffades. Nytt var påbudet att en arbetare som enskilt begärde högre lön också skulle böta samt att en arbetare som begärde avsked på grund av den låga lönen kunde kvarhållas dubbelt så lång tid som kontraktet gällde."

Ja, vad säger man...
En helt fantastisk skildring har jag läst, kanske inte lika bra som roman därför att tyngdpunkten så mycket ligger kring faktabeskrivningar att karaktärerna inte riktigt hinner få sina slutgiltiga gestaltningar. I början tänkte jag att oj, detta var detaljerat, ska jag orka läsa utförligt om hur man framställde salpeter? Men, det tog inte lång tid innan man levde sig in i denna hemska tid och värld, med enorma klyftor mellan samhällsklasserna, rent av helt ofattbara. Men sådan var tingens ordning att knappt någon protesterade...
Det är många år sedan jag läste författarens Stockholms-svit som började med "Mina drömmars stad" och i denna bok går vi ytterligare 100 år bakåt i tiden.
Allmänbildande, intressant, spännande, ja berättelsen inrymmer det mesta!

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  15 augusti 2014

  Hur i allsindar hinner du läsa så mycket och var hittar du alla fina böcker???? Nåja, ytterligare en att lägga till önskelistan… det tackar jag för! Kram på dig, bästa Paula :love: :love:

 2. Svara

  "LillaSyster"

  16 augusti 2014

  Jag säger som Mia, hur hinner du läsa nu när du är som klistrad vid Tv:n?? 💡
  Själv har jag varit ute på landet och ätit några jordgubbar, plockat av bönor och dragit upp lite rödbetor som kommer att kokas till kvällsmat ihop med lite annat gott! Ja några heartbreak och pärontomater slank det visst in i munnen också – kan väl kalla det ett lättare mellanmål! :thumbsup: Kram kram

 3. Svara

  susan

  16 augusti 2014

  Låter som en bok jag ska skriva upp på min läslista till hösten.
  Kram!

 4. Svara

  Turkulainen

  17 augusti 2014

  Så roligt, du har råkat läsa en av mina gamla favoriter! Den följs ju av andra och tredje delen, Krigens barn resp, Vita Bergens barn, som jag också tyckte mycket om. Så du har myckt att se fram emot medan dagarna mörkna minut för minut …

  Ha det bra.

 5. Svara

  Gun Wiik Pils

  17 augusti 2014

  Hej på dig!
  Har hans böcker i min bokhylla, skall nog läsa om dom tror jag bestämt. Som du säger så är det ju oerhört intressant historiskt, rätt så fantastiskt att Sverige förändradts så oerhört mycket på så kort tid.

 6. Svara

  Eva-Lena

  17 augusti 2014

  Åhhh, Fogelström var min tonårstids stora idol. Jösses vad jag gråtit när jag läst hans böcker. Jag vet inte om jag skulle våga läsa om dem, tänk om jag blir besviken. Men de står alla i bokhyllan och väntar, så kanske kanske…

  Ha en fin vecka nu!

  KRAM

 7. Svara

  Kicki

  21 augusti 2014

  Ja, Per Anders Fogelströms Stockholmserie har man ju läst, även denna, men jag saknar Krigets barn, den har jag inte läst.
  Tur att du har ditt intresse för läsning, för dagarna blir väl ganska långa och kanske också ganska trista, när du är fjättrad vid din ortros.
  Men en vecka kvar, hoppas att den får åka av då och att armen sen blir helt bra.
  Kramen

 8. Svara

  Raija

  23 augusti 2014

  Den här boken kan jag inte påminna mig om att jag läst och den kanske är ganska ny. Läste Per Anders Fogelströms Stockholmserie när jag var ung och tyckte om dem. Ska skriva upp den här på önskelistan.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 310
 • 380
 • 1 635 181
 • 5 092
 • 65 628
Sök här