Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
19 oktober 2016
Häxans trädgård Läkeväxter förr och nu Bokomslag Häxans trädgård Läkeväxter förr och nu
Hella Nathorst-Böös
natur
Bladh by Bladh Ab
2016
191

Häxans trädgård kombinerar trädgård, hälsa, kulturhistoria och andlighet.

I handboksformat berättas kulturhistoria runt femtio av våra vanligaste läkeörter, hur de kan användas medicinskt, i matlagning och i hudvård idag.

Tydliga foton hjälper läsaren att hitta rätt örter. Häxans trädgård tar även tillbaka en magisk dimension in i våra liv och trädgårdar genom örternas urgamla, viktiga roll i ritualer och som hjälp vid fokusering.Läsaren får handfasta tips på hur läkeörter hittas eller odlas, och hur de används.Häxans trädgård ger läsaren andra ögon att se på det som växer omkring oss.

Boken beskriver massor av vanliga växter som har skonsam effekt på olika åkommor: vissa blommor vars skönhet vi annars njuter av, kan även användas i dekokter mot värk. Oansenliga ogräs visar sig vara utmärkt lindring vid insektsbett eller blir ett gott vitamintillskott i salladen.Läkeörternas fantastiska egenskaper har kloka gummor känt till i årtusenden, fast i långa tider har kunskapen hållits hemlig. När den på 1600-talet kallades svart magi, sades de kloka gummorna samarbeta med djävulen och brändes på bål.

Läkeörtstraditionen hamnade i skamvrån men dess kunskap sögs så småningom upp av läkemedelsindustrin. Idag är många av örternas medicinska verkan vetenskapligt belagd och det är dags att ge häxorna upprättelse!Boken är intressant för en mängd målgrupper: Odlare med villaträdgård Odlare med sommarställe Den som odlar på balkong Den som vill lägga till en ny dimension till promenader i skog och markDen som är intresserad av historia, framförallt kvinnohistoria och medicinsk historia Den som är intresserad av alternativmedicin Den som är intresserad av magi innehållsförteckning örtmagi förr och nu.Läkeörters roll i kvinnokraft, häxprocesser och modern hälsa femtio vanliga svenska läkeörter i bild

Uppslagsdel med läkeörters kulturhistoria, verksamma substanser och medicinska användningsområde (i snitt två sidor per ört en med foto och en med text) från häxsalva till naturlig skönhet.Så använder du läkeörter i hudvård och i hemmet samla, torka och använd läkeörter.Så använder du örternas läkande kraft medicinsktInfusioner, tinkturer, omslag, inhalering och bad. Behandlingsråd till olika åkommor skapa din egen häxträdgård.

Vilka läkeörter trivs var? Välj rätt växter till din örtagård och få dem att trivas i trädgården växters id hänvisning till de femtio läke-örterna. Svenska och latinska namn om författaren Hella Nathorst-Böös har jobbat som frilansjournalist och stylist för populärpress i tjugofem år.

Hon har genom åren skrivit mängder av artiklar om hälsa och personlig utveckling, och ett flertal artiklar om läkeörter. I sin trädgård har hon en örtagård med traditionella läkeörter. Hella brinner för kulturhistoria och kvinnohistoria och för att främja kroppslig och själslig hälsa. Alla dessa intressen möts i läkeörternas praktik.

Bara det vackra omslaget är värt en hyllning, innehållet likaså.
En perfekt presentbok, genomarbetad, snygg, varför inte som julklapp
Lägg alltså på minnet när ni ska ut och julshoppa!

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  19 oktober 2016

  verkar intressant

 2. Svara

  Anki

  20 oktober 2016

  Spännande bok … helt i min smak!
  ha det gott!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 460
 • 559
 • 1 651 892
 • 5 116
 • 65 975
Sök här