Läst

Jag har läst..

Av
den
7 januari 2017
Falkens döttrar Bokomslag Falkens döttrar
Släkten
Elvira Birgitta Holm
historisk roman 1300tal
Historiska media
2016
370

Det är sommar år 1296 Ylva sitter högt uppe i den stora linden på gården. Dit har hon flytt för att komma undan den ursinnige Esbjörn, mannen hon förväntas gifta sig med.
Genom lövverket ser hon hur hans män fattar sina yxor för att hugga ner trädet.
På andra sidan skogen bor hennes tvillingsyster Ingrid, den lugna och kloka som alltid vet råd. Mer än någonsin behöver Ylva hennes hjälp. Ändå tvingas Ylva fly för sitt liv - bort från gården, bort från systern.
Men systrarnas band är starkt, så starkt att det också gör dem svaga och sårbara.

Utkast ur boken:
"De får var sin lädersäck med vatten och klänger sig sedan ner i schaktet på svajande stegar som skarvats till en enda lång. De slår det kalla vattnet på glöden och mot den heta bergväggen, rök och bolmande vattendimma sliter hosta ur dem och gör dem nästan blinda. Genom vattnets fräsande hörs ett sprött ljud när berget spricker."

"På marken ligger tusen döda män, norrmän, tyskar och svenskar om varandra. En märklig tystnad vilar över slagfältet. Norrmännen har dragit sig undan och låter hertigarnas män söka rätt på sina sårade och döda bland de fallna.
Benen skakar så han knappt kan gå, men Ulf går ändå över bron, går bland orörliga kroppar och kvidande män. Han går mot ett gult standar med en blå ulv."

"Där Salomos tempel en gång stod trängs nu en moské i brun sten och en skimrande blå med gyllene kupol. Den blå helgedomen är byggd kring den klippa där hovavtrycket ännu syns efter hästen som lyfte Muhammed, muslimernas profet, upp till himlen. På samma klippa befallde Gud Abraham att offra sonen Isak. Varför kräver Gud offer och blod? tänker Karl"

Den här boken ville jag inte skulle ta slut!
Trots att det var ett stort maffigt persongalleri med många stridande kungar att hålla reda på, så var behållningen stor.
Det är en fantastiskt välskriven, faktaspäckad poetisk berättelse som är ytterst njutbar.
Jag beundrar alltid författare som är pålästa och har gjort en grundlig research, även om det självklart behövs berättarglädje och ett driv som för handlingen framåt.

Detta är åttonde delen i serien "Släkten" där samtliga delar skrivits av olika författare.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa

  7 januari 2017

  Låter verkligen spännande. Har du läst Bodil Mårtenssons trilogier?

 2. Svara

  Eva-Lena

  7 januari 2017

  Den ska upp på listan. Jag har läst de övriga i “Släkten”. Tur att du har koll, det är sällan det nämns att det kommit en ny bok i serien. Jag har precis börjat läsa “Estrid” av Johanne Hildebrandt, lite samma andas barn. Innan dess läste jag “Glöm mig” av Alex Schulman, den ör modig och utlämnande, men mest sorglig. Han har bra flyt i språket.

  Vi har nästan blidväder (-1) igen nu, så snart blir det skitig snö och halka igen, trist.

  Trevlig helg!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 203
 • 437
 • 1 579 744
 • 4 991
 • 64 332
Sök här