Läst

Jag har läst..

Av
den
26 juni 2017
Mödrarnas söndag Bokomslag Mödrarnas söndag
Graham Swift
Albert Bonniers Förlag
2017
154

"Frid. Det var den sanning alla dagar bar på, det var den slitna sanning varje dag bar på, men denna sanning var större idag än någon annan dag - det hade aldrig funnits en dag som denna, och det skulle eller kunde aldrig finnas en likadan igen."

30 mars 1924. Mödrarnas söndag är dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem.
En som inte åker hem är den föräldralösa husjungfrun Jane Fairchild, som istället möter sin älskare - den ende kvarvarande sonen på det närliggande gods som ekar tomt efter att bröderna dödats i första världskriget. Det som sedan händer under dagen ändrar deras liv för all framtid.

Graham Swift har skrivit en stor kortroman som är både livsbejakande och tragisk; en roman om klass, kärlek och öde, och om alla de berättelser som utgör ett liv.

Utdrag ur boken:
"Ändå handlade det om hans bästa kläder. Den nystrukna vita skjortan. Det var en formell skjorta. Med löstagbar krage. Det var inte en vanlig finskjorta med mjuk krage som kunde passa till en helgdagsutflykt eller en tur i bilen med suffletten nedfälld. Det var - hans "söndagskläder". Utan synbar brådska och med van skicklighet trädde han i manschettknapparna och fäste den löstagbara stärkkragen med kragknapparna. En slips, diskret men glänsande, gråblå med små vita prickar. Han valde ut en slipsnål. Hade den verkligen en liten äkta diamant?"

"Eftersom de som tjänade tjänade, och de som betjänades - levde. Fast ärligt talat så kändes det ibland helt tvärtom. Som om det var tjänarna som levde, och hade ett hårt liv, och som om de som blev betjänade inte riktigt verkade veta vad de skulle göra med sina liv. Riktigt förlorade själar, faktiskt..."

En sinnrikt vävd berättelse där det lilla ordet "om" har största betydelse...
Läs och njut!

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  26 juni 2017

  Läslistan utökas härmed 😉 Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Anki

  27 juni 2017

  Tack för tipset … igen! Du är en pärla på att hitta böcker som jag gillar!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 279
 • 437
 • 1 579 820
 • 4 991
 • 64 332
Sök här