Läst

Jag har läst..

Av
den
3 januari 2018
Grace Bokomslag Grace
Anthony Doerr
roman
Bookmark Förlag
2017
468

Meteorologen David Winkler drömmer sanndrömmar. En natt ser han hur han kommer att möta kvinnan i sitt liv - och kort därefter slår det in.
Men lyckan är kort. Efter att dottern Grace föds får David en föraning om att han bär skuld till att hon drunknar i en översvämning.
När ett ihållande regn hotar deras hem flyr han landet i förhoppningen att rädda Grace.
Först tjugofem år senare vågar han sig tillbaka. Men utan ett enda livstecken från frun eller dottern vet han inte om han kommer att finna någon av dem i livet.

Utdrag ur boken:
"På fyra dygn vaknade han bara två gånger. Tusen skärvor ur berättelser passerade framför hans blick: ytformationer i sanden på ett sandrev, snö som blåste genom träd, inälvorna från ett djur som ångade i hans händer. Var de minnen eller drömmar?"

"Han stukade genom skogarna däruppe, tog stöd mot trädstammar. Luften doftade av pinjer och malört, sött och kvalmigt i näsan och svalget. Över honom skriade gigantiska gräshoppor som pantrar i grenverket. "

"Se snön flyga genom luften. Se vinden fara uppåt och flingorna stiga och sväva - var och en tycks färdas i olika riktningar."

Förutom ett mustigt ordförråd med fängslande uttryck som jag mest kallar "ordbajseri" så hittade jag inte njutning i läsningen. Det är mest jämmer och elände och insektsforskningen ter sig bra mycket mer fängslande än relationen mellan huvudpersonerna. Handlingen rör sig inte framåt utan blir tuggande stillastående i allt ordbajseri.
Jag har inte läst hans tidigare böcker, varav i alla fall en var mycket prisad, så jag kan inte göra någon jämförelse.
Halv mängden ord så kanske det hade blivit lite schwung i storyn. Tycker jag, därmed inte sagt att den inte fått bra betyg av andra läsare...

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  3 januari 2018

  Trist….men jag har nåt att se fram emot för idag kom boken om taxen 🙂
  Kram på’re

 2. Svara

  miatankar

  3 januari 2018

  Alla böcker gillar man inte.

 3. Svara

  Turkulainen

  3 januari 2018

  Hej på dig och god fortsättning på året!
  Jag gillade inte heller Grace, den stampade på stället. Men det är Doerrs första bok, som förlaget i stor hast gav ut när hans nästa, Ljuset vi inte ser, var så bra och blev en bästsäljare. Den tyckte jag mycket om.
  Har du förresten läst Stoner, av John Williams? Om inte – gör det!
  I övermorgon kör vattengympan igång, nästa vecka bokcirkeln. Skolorna börjar också, så även maken får nånting att göra; han är nämligen skolfarfar. Å, du skulle ha sett vilka fina kort och teckningar han fick av de små eleverna till jul, de var helt underbara.
  Vardagen får gärna börja.
  Ha det bra!

 4. Svara

  Anki

  4 januari 2018

  Tack för tips, men den får nog vänta, för jag har redan jättemånga härliga böcker som du tipsat om tidigare 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 11
 • 437
 • 1 579 552
 • 4 991
 • 64 331
Sök här