Läst

Jag har läst..

Av
den
4 februari 2018
Moll Bokomslag Moll
Elisabeth Rynell
roman
Albert Bonniers förlag
2017
191

Kvinnor har vandrat i Elisabeth Rynells romaner förut, ofta i förfluten tid. Men Moll lever i ett samtida, kanske framtida Sverige, där onödiga människor utlokaliseras från huvudstaden.
Under busstransporten norrut lyckas hon fly ut i skogen, rakt ut i ingenstans. Landskapet tar emot henne, och hon finner en övergiven väg där hon börjar den vandring som kanske ska föra henne till något.

Utdrag ur boken:
"Men ensamheten stod tät som ett pålverk kring mig, jag kunde inte häva mig över, jag var med ens ett mycket litet skrämt djur i en stor och hotfull värld. När jag försökte nynna och låta lite blev jag också rädd för min egen röst. "

"Livet är en gåta. Eller rättare sagt, livet är fullständigt obegripligt. Ibland har jag vaknat om morgonen sprattlande i en isvak och försökt få fäste, hitta en kant, någonting att greppa kring, att ta spjärn mot för att häva mig upp."

Tänk att jag dras till dessa molltoner i böckernas värld. Till ensamhet, till människor som är unika och annorlunda. Som går sin egen väg.
Här är huvudpersonen en kärv fåordig kvinna som jag lätt lärde mig tycka om. Hon säger som det är om livet, inga överdrifter, inga märkvärdigheter, men ändå protesterar hon mot tingens ordning, på sitt eget lilla vis. Och finner att det finns flera som hon, som har valt ett annat liv. När nu livsbetingelserna är sådana att alla dras över en kam och tillför du inget till samhället har du heller inget existensberättigande.
Men, hon reder sig, Moll, ända in i kaklet!
Är du melankolisk, läs den!

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  4 februari 2018

  Ännu en bok till listan men nu får jag snart ge mig, jag hinner nog inte läsa alla innan jag trillar av pinn 😀 Begriper inte hur DU hinner!!! Du är en “snabbläsare”, det är inte jag 🙂
  Kram på’re

 2. Svara

  Anki

  5 februari 2018

  Tack för ännu ett boktips – verkar som en bok i min smak och finns numer på min lista!
  Ha en fin måndag! Här skiner solen från en klar himmel 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 85
 • 497
 • 1 652 507
 • 5 119
 • 66 012
Sök här