Läst

Jag har läst..

Av
den
24 mars 2018
En liten plats Bokomslag En liten plats
Jamaica Kincaid
Karibien, Antigua. kolonialtid, nutid
Bokförlaget Tranan
2016
88

" Ni mördade människor. Ni fängslade människor. Ni rånade människor. Ni öppnade era egna banker och satte in våra pengar i dem. Kontona var i era namn. Bankerna var i era namn. Det måste ha funnits några goda människor ibland er, men de stannade hemma. Och det är poängen. Det är därför de är goda. De stannade hemma".

Detta är en rasande och anklagande text som riktar udden både mot de gamla kolonisatörerna och mot det som följt i deras fotspår: den västerländska turismen, offshorebankerna och de nya regeringarnas korruption. Med knivskarpa betraktelser och bitsk humor belyser on de oförrätter den lilla platsen Antigua fått utstå.

Utdrag ur boken:
"Att de infödda inte tycker om turister är inte svårt att förklara. För varje inföding på varje plats är en potentiell turist och varje turist är ju inföding någonstans. Varje inföding, överallt, framlever ett liv som är fullständigt förödande banalt och enformigt och fyllt av desperation och depression. Varje inföding skulle vilja vila, skulle vilja resa någonstans. Men vissa infödingar kan inte resa någonstans. De är alltför fattiga. "

Denna lilla bok är en litania, en käftsmäll!
Att klassa den som en roman är inte rätt i mitt tycke.
Det finns knappt punkter, stycken, kapitel, det är så mycket en arg kvinna vill få sagt.
Jag skulle gärna lyssnat på en skicklig uppläsare istället för att läsa den i bokform, för den här svadan skulle komma bättre till sin rätt så.
Stefan Jonsson har skrivit en upplysande introduktion.
Boken har tidigare utgivits 1988 under namnet Antigua - en liten ö

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  24 mars 2018

  Jag brukar ha svårt att läsa böcker nästan utan punkter, men kanske finns den som uppläst variant. Låter ändå intressant.
  Kram!

 2. Svara

  Karin Eklund

  24 mars 2018

  Som ljudbok tror jag också att den här typen av bok skulle göra sig bäst. Låter väldigt intressant och förmodligen också upprörande. Men vi behöver röras om med jämna mellanrum för att förstå både andra och oss själva bättre.
  <3

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  25 mars 2018

  just denna har jag inte läst, gillade hennes debut, jag har läst en bok av Marlen Haushofer som jag tror du skulle gilla.

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  25 mars 2018

  (En liten plats köpte jag på Bokmässan, ska läsa)

 5. Svara

  Anki

  25 mars 2018

  Tror inte den är någon bok för mig – i alla fall inte att läsa, men kanske att lyssna på …
  Ha en fin söndag!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 2
 • 467
 • 1 651 901
 • 5 116
 • 65 976
Sök här