Läst

Jag har läst..

Av
den
10 april 2018
Musan Bokomslag Musan
Jessie Burton
roman 30-tal 60-tal Spanien, England
Modernista
2017
398

England 1967
Odelle Bastien har haft svårt att etablera sig i London sedan hon flyttade från Trinidad fem år tidigare. Men plötsligt har hon erbjudits jobb som sekreterare till den glamourösa galleristen Marjorie Quick.
Genom hennes vänskap blir Odelle medveten om potential hos sig själv som hon inte trodde fanns. Ändå förblir Marjorie ett mysterium för henne. Och i ännu högre grad när ett stort, försvunnet konstverk - som också det bär på en hemlig berättelse - en dag levereras till galleriet.
Spanien 1936
Olive Schloss, dotter till en berömd konsthandlare, är en ung kvinna som på allvar börjat utforska sina amtibioner. Till hennes familjs sköra paradis anländer en dag den revolutionäre konstnären Isaac Robles och dennes halvsyster Teresa - med explosiva, förödande konsekvenser...

Utdrag ur boken:
"En syrlig doft från kvällens sista glas steg ur hennes mun. På nattduksbordet stod ett överfullt askfat, där låg en trave kriminalromaner, och hennes Vogue-magasin med krullade hörn. Hennes kläder låg utspridda överallt på de dammiga golvtiljorna, hennes rouge hade smält i sin burk. I rummets ena hörn kilade en ödla över kaklet likt ett grand i ögat"

"Er tavlas berikande krafter skiftar dagligen för mig. Mina vänner, som vet bättre än jag, kallar det en chimär, en kameleont, ett estetiskt under och en metafysisk glädje."

"Det var en tid då kvällens skuggor föll långa, då cikadornas gnisslande fyllde den heta natten. Fälten gick nu i olika nyanser av persilja, lime och äpple."

För ett par år sedan läste jag författarens debutbok "Miniatyrmakaren" som just nu går som serie på SVT.
Jag gillade boken mer än serien som på film blivit något av ett kammarspel men ändå ganska fascinerande.
Min förväntningar var därför mycket höga när jag tog mig an denna bok.

Och visst är den väl genomtänkt och väl bearbetad, den innehåller starka kvinnoporträtt som utmanar normen under för sin tid, intriger som trasslar in sig intrikat i varandra, ja allt som gör en bok spännande, intressant och läsvärd.
Ändå blir jag inte lika trollbunden av den här romanen. Kanske har hon försökt lite för mycket?

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  10 april 2018

  Vissa författare verka tänka att dom måste göra ännu bättre ifrån sig, efter att ha skrivit nåt bra…det lyckas inte alltid
  Kram på’re

 2. Svara

  Ditte

  10 april 2018

  Håller helt med dig. Tack för en fin recension.
  Har läst boken en den satte inte direkt djupa spår. Tyckte också bätttre om MIniatyrmakaren.

 3. Svara

  Femte året i Hjo

  12 april 2018

  Tack för boktips! Vi får se, har rätt mycket oläst för tillfället. Och nu kommer våren. Tror jag.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 69
 • 497
 • 1 652 491
 • 5 119
 • 66 012
Sök här