Läst

Jag har läst..

Av
den
16 april 2018
100 platser du aldrig kommer att besöka - guide till världens hemligaste platser Bokomslag 100 platser du aldrig kommer att besöka - guide till världens hemligaste platser
Daniel Smith
Geografi och lokalhistoria
Tukan Förlag
2014
250

Världen är full av hemliga platser vi inte känner till eller inte kan besöka även om vi skulle vilja. De finns under våra fötter eller är så hemliga att regeringar inte ens erkänner att de existerar - Mount Weather katastrofcentrum i USA och Paektusan, ett hemligt gömställe i bergen byggt av Nordkoreas ledare Kim Jon II
Den här rundturen till skumma, undanskymda och mystiska platser i hela världen börjar i Stilla havet och fortsätter till hemliga sällskap, spökstäder, dolda kärnenergianläggningar, högkvarter för fruktade säkerhetstjänster och till o med en likfarm.
Du får en unik skymt av platser dit de flesta inte har tillträde och stillar din nyfikenhet när det gäller de skummaste skrymslena på vår jord.
Författaren är också forskare. Sedan lång tid medverkar han i "The Statesman´s Yearbook", en världspolitisk årsbok om världens länder. Han bor på hemliga dress i London.

Utdrag ur boken:
"Det är ett ovanligt forskningslaboratorium i utomhusmiljö som är inriktat på att rekonstruera tidsintervallet efter dödstillfället, för att fastställa när dödsögonblicket inträffade, och studier som rör människokroppens förruttnelse. Anläggningen är omgiven av ett taggtrådsstängsel och allmänheten får sällan komma in. Det finns inga bostäder inom 1,6 km men det sägs att eventuell lukt försvinner efter 15 meter. Utvalda forskare arbetar med cirka sex kroppar åt gången. "

"North Sentinel Island i Bengaliska viken. Omfattar bara 72 kvardratkilometer. Där bor en ursprungsbefolkning på några hundra sentineleser, mörkhyade och kortväxta som stått emot kontakt med omvärlden och är mycket angelägna om att förbli avskilda, alla som försöker landstiga på ön riskerar att mötas av en skur med pilar."

Detta är en typisk "Paula-bok" En nördbok, tillägnad dem som av någon underlig andledning är intresserade av märkliga platser på vår jord. Från alla jordens hörn. Det har alltid funnits ett spänt förhållande mellan vad vi behöver veta, vad vi vill veta och vad andra anser är bäst för oss att veta.

Det ställe som påverkade mig mest var Great Pacific Garbage Patch, en stor o ovanligt smutsig hemlighet i Stilla havet, en miljökatastrof i form av en plastsoppa större än Norden som inga av världens regeringar vill ta tag i.
Variationen av platser och ändamål är oändlig, från Googles datorcentrum till Fort Knox med 3.9 mijoner kg guld, Cocacolas hemliga recept, smittskyddslaboratorium med smittkoppsvirus som skulle kunna förgöra mänskligheten, Towerns skattkammare med kronjuveler för 13 miljarder pund, Ormön i Brasilien där över 5000 lansormar dvs. en orm per kvadratmeter lever och där ingen kan landstiga, till Hitlers Fuhrerbunker, Svalbards globala frövalv med 4,5 miljoner fröprover som kan rädda världen från undergång.

Ja ni hör själva, vilken mix! Jag går verkligen igång på de enormt intressanta och annorlunda ställen som presenteras, inklusive foton och illustrationer som boken kryllar av!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  16 april 2018

  Oj, hur får du till all läsning! Beundransvärt! Men å andra sidan, dygnet har 24 timmar itll oss alla så även här förstår jag att dte handlar om prioritering.
  Boken verkar jättespannande och jag som älskar att resa skulle säkert tycka mycket om den. Tack för ännu ett fint boktips.

 2. Svara

  Anki

  17 april 2018

  Wow … en bok jag bara måste läsa – tror jag skulle gilla den! Tack för tipset
  Kram

 3. Svara

  Karin Eklund

  17 april 2018

  Great Pacific Garbage Patch har jag läst om tidigare och har sett bilder på plastsoppan och mycket mera. Jag ryser. En spännande bok, verkligen och mycket att upptäcka och lära sig av. Jag vet med mig själv att jag inte har den harmoni inom mig själv just nu som krävs för att läsa böcker men som vanligt lägger jag titeln på listan.. Mitt i allt om ett år si så där får jag lugnet och tiden att bara läsa, läsa, läsa. Jo, det händer ibland
  Tack Paula!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 104
 • 596
 • 1 636 048
 • 5 093
 • 65 655
Sök här