Jag har läst..

Övergivet - en fotografisk resa till platser som lämnats åt sitt öde Bokomslag Övergivet - en fotografisk resa till platser som lämnats åt sitt öde
Kieron Connolly
Historia
Tukan Förlag
2017
foliant
234

Om du någonsin har undrat över hur världen skulle se ut om mänskligheten försvann kan du få en aning med hjälp av fotografierna i boken. Snabbare än man kan tro tränger gräs upp genom asfalten, träd slukar byggnader och vilda djur visar sig på gatorna. Naturen tar tillbaka människans övergivna platser.

Med 150 fantastiska fotografier berättas historierna om spökstäder, översvämmade shoppinggallerior, kusliga rostiga nöjesfält och bortglömda järnvägar.
Bilderna tar dig med till många spännande platser, från den förbjudna zonen runt Tjernobyl till Aralsjön och från Detroits förfallna teatrar till Storbritanniens hemliga bunkrar från kalla krigets tid.

Utdrag ur boken:
"Det är inte meningen att städer ska vara tysta, vi ska inte kunna promenera mitt i gatan, och det borde alltid finnas någon annan människa i sikte, även om det är en otrevlig figur. Detta förklarar varför vi är så fascinerade av spökstäder. I tystnaden får vi mer än en skymt av hur världen en gång såg ut. I spökstädernas skyltfönster visar skyltdockorna mode som sedan länge glömts bort, och hos bilfirmorna är de "nyaste" modellerna till salu. Träd växer genom golven, mossa täcker gatorna och vilda djur syns i den urbana miljön."

Åter har jag hittat en nördbok som passar mig som handsken.
Nu har jag lärt mig bl.a att i ön Montserrat i Små Antillerna (wherever that is) fick en vulkan ett utbrott 1995 som gjorde att huvudstaden Plymouth helt täcktes av aska. Efter flera utbrott tvingades befolkningen att flytta, men i teorin är Plymouth fortfarande huvudstad och därmed världens enda spökstad som samtidigt är huvudstad!

Är du lika knäpp som jag och gillar lite ovanligare fakta, tycker om att fantisera när du ser fantastiska annorlunda foton, ja då är ju detta boken för dig. Bilderna tar upp mer än 90 procent av boken, texten är bara små fotnoter med viktiga bakgrundsfakta som klargör bildernas betydelse.
De fallfärdiga bosättningarna och söndervittrade byggnaderna som människor lämnat åt sitt öde kastar ljus över svunna tider och lyfter fram arkitektur och design som vi trodde hade försvunnit för eviga tider.

0

7 Comments:

 1. Oj, vad mycket böcker du läser, den här lät ju riktigt spännande med alla bilder, jag gillar övergivna platser! Själv har jag blivit dålig på att läsa böcker då man aldrig har tiden numera, man har väl blivit för digital helt enkelt….

 2. Å jag som trodde att du skulle utnyttja ditt flyttlov just till flytt till en ny lägenhet. Hur f*n har du hunnit med så många böcker under samma tid.
  Nu är ingen av böckerna mitt stuk. Du är är en betydligt större allätare (i dubbel bemärkelse med tanke på kålboken;-) ) än vad jag är.

 3. (Jan Jörnmark har skrivit flera böcker om Övergivna platser)

 4. Hm … NÄR hinner du läsa så mycket – jag förstår inte, men antagligen Har Dalarna fler timmar på dygnet :) Kul med just den här boken – jag har den under bevakning hos Adlibris – skulle beställa den nu i helgen när jag hade lite rabatt – men då var den slut …
  Hoppas det gått bra med flytten!
  Kram

 5. Vilken spännande bok! Och en fotobok är ju extra roligt. Jag har några och de är verkligen ögongodis. Tack för detta tips. Har bara läst om den och nu fick jag veta mer.
  Trevlig söndag! Och hoppas flytten går bra.

 6. Jag håller med föregående kommentarer; hur hinner du läsa så mycket på så kort tid? Jag själv är en “snabbläsare”, men min läshastighet kommer inte i närheten av din!

Kommentera