Läst

Jag har läst..

Av
den
25 juni 2018
Vit krysantemum Bokomslag Vit krysantemum
Mary Lynn Bracht
roman Korea 1940-tal
Bookmark Förlag
2018
393

Korea 1943.
Hana arbetar som fridykare i en tradition av starka, självständiga kvinnor. Landet är ockuperat av Japan, men de ha lärt sig att undvika de grymma och hänsynslösa soldaterna.
Tills en dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster Emi låter Hana sig tillfångatas och föras bort från ön - till ett liv som sexslav på en militärbordell.
Sydkorea 2011.
Emi har under mer än sextio år försökt förtränga sin syster och den uppoffring hon gjorde. Nu står hon inför ett val - att konfrontera det förflutna, eller att aldrig få möta systern igen.
Deras gripande berättelser kulminerar i en gastkramande upplösning. Kommer Hana att finna sin väg ut ur fångenskapen? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia?

Utdrag ur boken:
"En kniv vet hon hur man hanterar. Hon har dykt med kniv varje dag, skurit loss havsöron från reven, skördat sjögräs och bänt upp ett och annat ostron. Hon skulle kunna skära ut hans hjärta som om det var en pärla djupt instoppad i köttet på ett ostron."

"-Åk inte. säger Keiko när de sitter på knä ute på gården och tvättar sina använda kondomer. De är klara med tjänstgöringen åt soldaterna och tar nu hand om den enda gräns de har mellan männen och hoten om graviditet och sjukdomar."

Den här gripande berättelsen återspeglar det öde som drabbade 200 000 kvinnor under andra världskriget. Den skildrar författarens anmödrars öde, att bli sk. "trösterskor" dvs. sexslavar åt japanska soldater.
De två systrarna beskrivs så kärleksfullt att jag lär känna dem var för sig, med alla sina olikheter, med det japanska måttet av stolthet som förhindrar varje uttryck av känslor. Man får inte tappa ansiktet.
Samtidigt som jag läser en fantastisk bok får jag ta del av ytterligare en av krigets alla fasor, en som jag inte känt till sedan tidigare. Boken avslutas med författarens kommentar samt lista på viktiga datum och tips på vidare läsning.

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 juni 2018

  kvinnor far alltid illa i krig

 2. Svara

  miatankar

  26 juni 2018

  Hur hittar du alla intressanta böcker. Den här har jag nu skrivit upp på min “att läsa-lista”. Den låter väldigt intressant.

 3. Svara

  Ditte

  26 juni 2018

  Tack för din fina recension och jag hoppas många, både män och kvinno,r läser boken. Jag har läst den vid två tillfällen och den är så stark, hemsk och sorglig. Vilka kvinnoskildringar och vilka öden. Och detta hemska pågår runt om i världen även idag. Förfärligt!
  Kram!

 4. Svara

  "LillaSyster"

  26 juni 2018

  Den läggs till listan att läsa. Har precis avslutat Dan Brown och ‘Begynnelse’ nja, den var seg att komma igenom, så seg att tre andra böcker hann passera innan jag nådde slutet. De andra av honom tilltalar mig mer. Kram

 5. Svara

  Lillian Flaskerud

  27 juni 2018

  Jeg koser meg så med linken du sendte på webkamera. Men hva har skjedd med havørnungene? Nå ligger mamman og sover i redet, men jeg ser ingen unger. Fisken hun har kommet med blir ikke spist heller ser det ut til.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 408
 • 574
 • 1 610 318
 • 5 043
 • 65 061
Sök här