Jag har läst..

Ägg - Recept och Teknik Bokomslag Ägg - Recept och Teknik
Tove Nilsson
näringslära, kokbok
Natur & Kultur
2018
191

Det här är en bok om ägg. Ägget som har en betydande roll i måna av de godaste rätterna som finns - egg noodles, shakshuka, huevos rancheros, pickled eggs, Scotch egg, egg pizza, solöga, Pelle Janzon, tea eggs och egg custard.
Med rätter som dessa kan man, om man vill, äta ägg till varje måltid. Och det vill man.
Hur får man ett perfekt kokt ägg med en krämig gula, vilken är den ultimata tiden och temperaturen? I boken hittar du rätt teknik och fakta för att lyckas med allt från kokt och pocherat ägg till 63-gradigt ägg och japansk omelett.

Jag är en äggoman. Det går knappt en dag utan att jag äter ägg i någon form, och gissa om jag blev glad när man tog bort stämpeln om äggens negativa inverkan på kolesterolet!
Den här boken är trevlig även om jag retar mig på att alla rätter måste heta något på utrikiska. Varför kan det inte heta äggnudlar, skotska ägg äggpizza osv...

Men det är ju petitesser, koka ägg kan jag, likaså göra omelett och äggröra som är en favorit. Men, jag fick tips om goda nya kryddor som passar till äggröra, bland annat, spiskummin och tabasco eller gräslök och pepparrot, sånt jag inte själv hade kommit på.
Samma sak med recepten, jag har ju samlat på äggrecept under ett långt antal år, men jag tror många som fastnat i en pannkaksfälla kan få fantastiskt många nya matrecept att njuta av.
För hur det är så är näringsinnehållet i ett ägg helt fantastiskt, och skulle jag vara tvungen att leva på endast ett livsmedel i ett helt år skulle jag tveklöst välja ägget!
Och apropå nya recept, snart står finnkäringen i sitt lilla kök och lagar tunisisk Shakshuka med en massa goda kryddor: spiskummin, koriander, gurkmeja, paprikapulver, saffran gul lök, vitlök, harissa, mynta, salt och peppar!

0

12 Comments:

 1. Vilken trevlig bok … jag älskar också ägg i alla former! Shakshuka smakade jag när vi var i Tunisien för många år sedan … kanongott! Kanske dags att prova att gör själv … tack för tipset!
  Kram

 2. Vilken rolig bok. Här är det också ägg i någon form till frukost varje dag. Men det kanske är dags att vidga vyerna och kryddningen även för oss! Jag ska googla på några av dina förslag där för jag har inte en aning om vad det är som tex: Shakushuka ????=)

 3. Vilket uppäggande inlägg :-) Jag gillar också ägg, fast dom här i Spanien är hiskeligt svårskalade, så tips om andra sätt att tillaga äggen än kokning är väldigt välkomna :-)

 4. Nej men – en bok om ägg! Ägg är helg för mig. Nu är jag panchis på riktigt. Semestern är över och jag försöker få lite rutiner i tillvaron. Ägget är något som hjälper mig till det. Varje helg kokar vi varsitt ägg. Jan äter i äggkopp och jag skär i skivor lägger på smörgås med kaviar. Då är det helg för oss!
  Kram

 5. Vilken rolig bok! Och matnyttig! Jag gillar också ägg men är inte så bar på att variera det jag gör- Och du, din tunisiska “shakshuka! skulle jag gärna testa. Har inte ätit den sedan 1970-talet då jag i några månader jobbade i Tunisien som reseledare. Kanske kan du lämna ett recept…
  Kram!

 6. Så duktig du är på att läsa och blogga

 7. En äggbok, fantastiskt!! Jag som nu försöker äta lite nyttigare med hjälp av viktväktarna får äta hur mycket ägg som helst, och jag älskar ägg!!! Det blir mest kokt ägg, omelett och bananpannkakor!
  Den rätten du ska göra låter mumsig.
  Ha det gott!

 8. Skulle också välja ägget som nummer ett, min gubbe retar mig jämt för att jag så ofta väljer att äta ägg i någon form till lunch, men jag bryr mig inte, som nummer två kommer potatisen som man kan variera i oändlighet och nästan allt är gott det är egentligen bara kroppkakor jag aldrig riktigt lärt mig tycka om, kompakta kletiga, lägger sig som en klump i magen. Vet att många älskat den rätten.

 9. Vi har också börjat äta ägg mer o mer, nu när vi bara har en äggallergiker hemma. Det är så gott i alla former!
  Kram

 10. Spännande med en äggbok :) Är ganska dålig på äta ägg…. :)

 11. Ägg, ägg, ja det är gott och mättande! Jag har sett reklam om den där boken och tänkt jag vill ta en titt på den. Ska absolut göra det nu efter att ha läst ditt inlägg.

  Lägger du ut recept på den här du ska tillreda idag, minns inte ens namnet, men det låter spännande!?? Om det blir bra kan du väl dela med dig!

 12. En bok om ägg. Spännande. Ägg är gott i gott, jag har fördel att köpa ägg direkt från lilla hönshuset, härliga ägg i olika färger. De är jag stolt och glad över.
  Du är en redig hejare på att läsa. Jag är tvärt om jag :)
  Kramiz

Kommentera