Läst

Jag har läst..

Av
den
20 februari 2019
Nuckan Bokomslag Nuckan
Malin Lindroth
samhällsvetenskap, genusfrågor
Norstedts
2018
117

Nuckan, finns hon? Hon som befinner sig längst ner i den patriarkala hackordningen.
Den överblivna, påstått oknullbara.
Malin Lindroth bestämmer sig för att ta på sig nuckans skor, inta hennes position. Hon reclaimar det fulaste ordet och tvättar skammen ur det. Det är ett befrielseprojekt.
En essäistisk berättelse om ofrivillig ensamhet. Den handlar om att våga tala om en livserfarenhet som många skyggar för. Men den rymmer också en större berättelse om kärlek, makt och relationer.

Utdrag ur boken:
"Att på något vis markera skillnaden mellan älska och oälskad kvinna var viktigt för de flesta män. Den älskade kvinnan var hon som man delade säng med. Vi andra fick kliva ur sängen direkt efter sex och vika ihop oss i en kökssoffa där en gammal mamma legat och dött tre decennier tidigare. Eller visas ut till de frånvarande barnens rum, där man sedan låg ihopknycklad i en åttiosäng och slogs med ett påslakan med Spiderman-tryck."

"Om dagarna i skolan gjorde jag mitt bästa för att smälta ihop med korridorväggen. På kvällarna levdes ett hemligt liv i sällskap med flicktidningen Starlet."

Visst upplever jag ordet nucka som ett skällsord. Och jag tycker det verkligen var på tiden att någon tog på sig offerkoftan och berättar hur det är/var att vara ansedd som en sådan.
Alla drar inte vinstlotten i livets lotteri, det är mycket som ska stämma för att man ska hitta en partner som är något att ha. Jag tror många väljer dåliga förhållanden framför att leva ensam. I alla fall ett tag. Så att man har provat på...
Boken är skriven med distans, med humor och bitskhet. Lite lagom argsint sådär.
En läsvärd bok helt enkelt!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  21 februari 2019

  Nåt att ta tag i kanske, jag menar att läsa förstås 🙂 inte att sluta med att vara nucka!! 😉
  Fast jag väljer ju att inte leva i tvåsamhet, så det är ju lite annorlunda… Kram på’re

 2. Svara

  Mösstanten

  21 februari 2019

  Absolut en läsvärd bok och ett viktigt problem. Desssutom är språket fint, den är lättläst och inte så lång.

 3. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ?

  23 februari 2019

  Låter som en intressant bok men spännande tvister 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 334
 • 516
 • 1 578 871
 • 4 989
 • 64 288
Sök här