Läst

Jag har läst..

Av
den
3 december 2019
Hur tänker din katt? Bokomslag Hur tänker din katt?
Bo Söderström
Husdjurslära, katter
Bonnier fakta
2017
222

Hur gör du för att få en trygg katt? Vill din katt ha annat kattsällskap eller trivs den bäst själv? Hur räddar du finmöbeln undan klösande? Är det bäst att ha katten inomhus eller utomhus? Vilke4t strö och vilken kattlåda är mest populär bland katter?
Hur tänker din katt? är en bok för dig som fascineras av katters beteende. Som undrar varför katten gör si eller så. Bo Söderström, biolog och ägare till tre katter, berättar om de senaste rönen från all den forskning som bedrivs på katter runtom i världen. På ett lättfattligt och underhållande sätt får du veta mer om vad som rör sig i huvudet på din katt.

Vem vill inte begripa mer om hur ens spinnande kompis är funtad, hur och vad den tänker och vad som får den att ibland reagera på något märkligt sätt och ibland får den att strunta i att bry sig.
Nå, en bok kan förstås inte ge alla svar, inte heller denna. Men visst lärde jag mig nya saker och fick nya infallsvinklar på en del beteenden.
Jag lärde mig uttrycket "att katten flemar" då den borrar in huvudet i t.ex marken,luktar intensivt, lyfter huvudet, öppnar munnen och stirrar som i trans rakt framför sig. Grimasen kallas alltså att flema. Den "smakar av doften från en främmande katts urin med hjälp av både nosen och ofta även tungan samt analyserar doftsignalerna med hjälp av det jacobsonska organet i den övre delen av munhålan. Med detta organ läser katten av nyheterna inom hemområdet!
Om man som jag är lycklig ägare av både hund och katt är det intressant att läsa om vad som skiljer dessa djur åt, hur de samverkar och samexisterar på bästa sätt och hur deras uttryck kan vara totala motsatserna. En hund som lägger sig på rygg mår gott och vill bli kelad, en katt som gör detsamma visar aggression! Aj, plötsligt sitter alla klorna i handen om man då gör misstaget att försöka kela med katten, något min granne fick erfara med Torsten, oops..

En väl avvägd pedagogiskt upplagd bok som kan vara till stor glädje för kattägare som vill veta allt om sin pälskling, varför inte en trevlig julklapp?

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  3 december 2019

  Perfekt för någon som planerar att skaffa katt och de som vill veta mer om hur en katt fungerar. Kanske något för maken…Men katt skavi inte ha. Han har dock haft många i sina dar på sin Åländska kobbe.
  Kram

 2. Svara

  Ama de casa

  4 december 2019

  Låter som en bra bok för kattälskare 🙂

  När vår katt Megasen satt och stirrade på nåt så brukade Anders säga:
  – Nu snurrar den där elektronen i skallen på henne igen.
  Haha! Nejdå, vi kände till henne och hennes beteenden rätt väl och hon var rätt förutsägbar när man väl kände henne. Och så är det nog för dom flesta kattägare skulle jag tro 🙂

 3. Svara

  Mia

  4 december 2019

  Den skulle min syster läsa…men hon läser ju aldrig!! Våra katter är ju så olika i sinnet, den ena är en ensamvarg, den andre är social….det har ju märkts tydligt fast nu börjar Luzzie acceptera Lazze mer men jag tror det beror på att han börjar bli könsmogen! Hon är väl som jag, kan tycka att småbarn (kattungar) kan vara jobbiga ibland 😀 Kram på’re

 4. Svara

  "LillaSyster"

  4 december 2019

  Vilken spännande bok! Tack för tipset =)

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 253
 • 388
 • 1 575 248
 • 4 983
 • 64 165
Sök här