Läst

Söndags-smakbit # 39

Av
den
1 oktober 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
Jag läser en rätt tunn och märklig dystopi, Is skriven av Anna Kavan en brittisk författare och konstnär. Hon föddes som Helen Emily Woods, publicerades först under sitt namn som gift, Helen Ferguson, men antog från och med 1939 namnet Anna Kavan. Många av hennes verk gavs ut postumt och hon har hyllats av författare som Doris Lessing, Anaïs Nin, Jean Rhys och J. G. Ballard.
Smakbit sid. 18
“Flickan låg raklång på grässluttningen alldeles under mig med händerna knäppta över pannan till skydd mot det bländande ljuset. Hon låg alldeles stilla, utan att tala, de lyfta armarna blottade den lätta skrovligheten och dunklet i de rakade armhålorna, där små svettdroppar glittrade som frost. Stora klippor av is slöt sig på alla sidor. Ljuset var fluorescerande, ett kallt flackt skugglöst isljus. Ingen sol, inga skuggor, inget liv, dödskyla. Jag måste försöka rädda henne.”

sid 92
“Något hade gått på tok med vädret. Det borde ha varit hett, torrt, soligt; i stället regnade det hela tiden, det låg fuktig kyla i luften. Tjocka vita dimmor låg snärjda i trädtopparna i skogen, himlen bolmade ständigt av moln. Djuren i skogen var störda och frångick sina vanor. De stora kattdjuren var inte längre rädda för människorna, kom upp till husen, strök omkring radiostationen, det avvikande i djurens beteende kändes hotande.”

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  1 oktober 2023

  Suggestiva smakbitar på något sätt. Det var en okänd bok för mig.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  1 oktober 2023

  tyckte mycket om denna, vill läsa mer av Kavan

 3. Svara

  om det inte borde vara invasivt. A ROOM OF MY OWN

  1 oktober 2023

  läste boken för något år sedan och tyckte om den trots att det inte är en genre jag brukar gilla. tack för smakebit och påminnelse!

 4. Svara

  Cinnamon

  1 oktober 2023

  Tack för smakbiten! Den verkar intressant.

 5. Svara

  Monika

  2 oktober 2023

  Denna kände jag inte till.

 6. Svara

  Åsa

  3 oktober 2023

  Kände till boken, men inte läst. Tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här