Jag har läst…

Jag kan ha fel - och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk Bokomslag Jag kan ha fel - och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk
Björn Natthiko Lindeblad
biografi
Bonnier fakta
2020
199

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?
Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige.
Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare.
2018 diagnostiserades Björn med den obotliga sjukdomen ALS.
I "Jag kan ha fel" berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.
Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.

Utdrag sid.35

"Okej, nu kör vi. Fyrtiofem minuters obruten närvaro. Andetaget är vägen framåt. Andas in, andas ut. Undra vad det blir till lunch idag? Okej, fokus, Andas in, andas ut. Men alltså kaffet på det här stället. Det håller bara inte måttet! ...Vad hände där? Jag skulle ju meditera, hamna i ett högre tillstånd. Istället kapade någon min uppmärksamhet..."

sid.95

"Under regnperiodens tre månader fokuserade vi ännu mer på meditation. Ajahn Banjong bestämde att vi alla skulle ha en tändsticksask på huvudet. Den som tappade den mer än två gånger fick bara äta ris den dagen. Det hjälpte visst lite att jag klistrade en grov tygbit på ena sidan av min tändsticksask och lärde mig sova med överkroppen starkt framåtlutad men fortfarande med hakan upprätthållen."

Chosefri, enkel med en varm humor, en fin upplevelse att lära känna Björn och hans sökande och kloka sinnelag.

4

10 Comments:

 1. Din nya header är så fin.
  Jag har läst en artikel om honom son jag tyckte om så den boken skall jag låna på bibbla.
  Tack för tipset.
  Kramar

 2. En fantastisk människa!

 3. Såg honom hos Skavlan … en ödmjuk och klok man!
  Kram

 4. Jag imponerades av hans livssyn när han var med på Skavlans program.
  Fy så tufft, jag tänker också på boken Ro utan åror av Ulla-Carin Lindquist som hon skrev om sin ALS.
  Kram/Kicki
  PS
  Vacker ny Header!

 5. Lyssnade på hans Sommarprogram och blev fångad. Och har också nu nyligen avslutat boken. Såg honom också hos “Skavlan” . En så stark och positiv person med sån värme och som sprider glädje.
  Din “header” ! Så fin!
  Kram från ett ovädersaktigt Stockholm.

 6. Lyssnade på sommarprogrammet. Väldigt berörande. Undrar om han ännu är i livet…

 7. Den boken ska jag läsa. Han är fantastisk.

 8. lyssnade på honom i Skavlan förra fredag, tufft.

 9. Pörteladyn har en fin headerbild; kraftfull vacker.
  Jag lyssnade på denna goda, kloka mans sommarprat två gånger. Såg honom på Skavlan också. Underbar person som förmedlar ödmjukhet och faktisk också lycka.
  Önskar trevlig helg :-)

 10. Jag kan bara hålla med alla här ovanför, vilken fantastisk man!
  Varm kram till er i Pörtet med den fina headern <3

Kommentera