Läst

Jag har läst…

Av
den
25 november 2020
Vänern - Upplevelser vid vatten Bokomslag Vänern - Upplevelser vid vatten
Anna Säfsten , Mikael Svensson
Geografi, Sverige
Votum
2019
foliant
225

I den här boken får vi möta Vänern och alla de 13 kommuner som omger vårt mäktiga innanhav. Med vackra bilder och en personlig text kring naturen och människorna på dessa platser tar naturfotografen Mikael Svensson och författaren Anna Säfsten med oss på en fascinerande resa genom städer, skogar, berg och vatten - och årstider.
Vi ser Karlstad från brädan i vattnet, upptäcker Gullspång från kajaken och känner på sjöns frusna kanter i Lidköping.
Vi besöker Läckö slott, cyklar mot toppen av Kinnekulle och hittar de bästa badplatserna ute på öarna.
Kommunerna som omger Vänern har var och en sin särart, samtidigt som alla är formade av sin specifika närhet till den stora sjön.

Utdrag ur boken: sid 156

"Tänk att få ligga så där vid Vänern, lite nonchalant släppa ut Göta Älv, blåsa ut stad och industri på näset. Mitt i stan en kyrka som ser ut att ha byggts av två helt olika personer, där optimisten fick göra tornet och praktikern skeppet. "

sid 87

"Mariestad/Djurö
Efter en stunds promenad hittar jag in i en tallskog, pinad av vinden och så hoptryckt att jag får för mig att Tove Janssons Mårran har passerat förbi. Jag smyger in mellan tallarna, känner på barken och kittlar ett träd försiktigt under ena grenen. Lyssnar."

När vi nu inte har möjlighet att röra oss som vi önskar så får resandet bli inre resor.
Då får man ta hjälp av olika medier, som teve och böcker.
Jag väljer gärna bäggedera.
En enda gång har jag rest runt Vänern, det var tidigt 80-tal när min dåvarande fästman, min lilla dotter och jag reste runt med tält och packning under en semester.
Dottern fick nya vänner på varje ny campingplats och alla var så nyfikna på vårt "villa-tält", vi var bland de enda gäster som inte hade husvagn...

Nu minns jag inte alltför mycket av resan som sådan, men vissa ställen som Kinnekulle, Mariestad , Karlstad och Säffle har jag minnesbilder ifrån.
Framför allt minns jag naturens skönhet och känslan av ett ständigt närvarande stort vatten, tänk, en insjö med en egen skärgård!

En trevlig bok med fantastiska foton i megastorlek får mig att längta till sommaren. Att få upptäcka nya platser, återupptäcka gamla bekanta och känna mig fri....

Kanske är inte den dagen alltför långt borta!
Om du inte väljer att köpa ett stort praktexamplar till bok som denna så kolla med ditt bibliotek!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  25 november 2020

  Vad roligt att du läst boken. Jag gjorde det förra våren, dels eftersom jag är född vid Vänern, i Mariestad och dels eftersom jag hade en del resejobb inplanerade i sommar runt Vänern till flera platser. Men nästa vår och sommar hoppas jag på resor.
  Bilderna tyckte jag extra mycket om och jag har i olika omgångar, på egen hand som vuxen och med mina föräldrar rest runt Vänern många gånger. Och med boken blev det en fin reserepris.
  Kram!

  • Svara

   Paula

   26 november 2020

   Där ser man, kände inte till att du är född i Mariestad! Boken tjänade sitt syfte, den fick mig att vilja återse alla platser och att se dem jag missat. Kram

 2. Svara

  tanthuset

  25 november 2020

  Dom inre resorna känns extra viktiga nu och med hjälp av en sån där bok kan man väl bara njuta och minnas platser man besökt. Mamma bodde ju i Ulricehamn så det var inte alldeles ovanligt med dagsturer åt det där hållet…..
  Kram på’re finaste Paula!

 3. Svara

  bpz3

  26 november 2020

  Svar: Jo du! Efter din kommentar hos mig om julstjärnan så tänkte jag vara aningen kreativ. Kan lugnt säga att det s..t sig. Nej, varken Interflora eller Euroflorist levererar levande julstjärnor till orten där du bor. Än värre är att ingen vill leverera en elektrisk julstjärna till din dörr heller, åtminstone inte om jag vill beställa en sådan leverans… Suck eller om jag ska säga F..k.

  Så jag rekommenderar att hålla utkik efter en levande julstjärna hos COOP… DS.

  • Svara

   Paula

   26 november 2020

   Haha, ja tänk hur det är att bo i glesbygden. Inte många som riktigt begriper det…Men vi har ju mycket som är bra också! Goda grannar, vackra vyer…o ibland t.om vackert väder!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 156
 • 505
 • 1 628 910
 • 5 076
 • 65 457
Sök här