Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
16 februari 2021
Laga mig Bokomslag Laga mig
hem och hushåll/matlagning
Lotta Lundgren
kokbok
Albert Bonniers Förlag
2020
foliant väger 1.5 kg
281

Fallolyckor relaterade till chili, ett triangeldrama med risotto, Olof Palmes hemligstämplade glassrecept, intergalaktiska utsvävningar med kyckling, ett frontalangrepp på paj, anknytningsproblem till Palak Paneer, det italienska kökets katastrofala effekter på Friedrich Nietszches psykiska hälsa, medelålderns glädjeämnen, matlagning på andra planeter, bullar med baksida, Freud vs Jung, vitlök, citronzest och en oväntat klargörande introduktion till ämnet vin.
Enkel vardagsmat upphöjd till konst och serverad med lika delar humor, bildningsiver och fria fantasier. Kokboken Laga mig är Lotta Lundgrens uppföljare till den numera klassiska storsäljaren Om jag var din hemmafru. I Laga mig har hon samarbetat med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein.

Det här var då ett riktigt praktverk, den innehåller en hel del kunskap, tips, recept, kåserier, matrecept, viner och inte minst kåserier lämpade för ändamålet.
Men att ens försöka ha framme denna tegelsten när du står i köket och lagar mat är totalt ogörligt.
Mjuka pärmar gör att sidorna inte går att hålla öppna, vikten på 1.5 kilo gör den omöjlig att hantera om du står och vispar med en hand och ska hålla boken i den andra.
Fotona är fantastiska och bidrar till en fantastisk blädderupplevelse.

Utdrag ur boken sid. 124
"Ravioli allúvo
När förhållandet är nytt är parterna angelägna om att framstå som spännande i köket. Man vill veta allt om vad den andre ätit och drömmer om att äta tillsammans med en själv. Man köper en pastamaskin, engagerar sig i olika sorters mjukvete och kavlar tillsammans ut långa, elastiska degsjok som fylls med löften och förseglas med äggvita.
Så kommer barnen, ett efter ett. Vardagen förvandlas till ett permanent kaos av sjukdagar, smulor, vantar och ketchup. Man upptäcker snabbmakaroner, placerar pastamaskinen längst in i ett skåp och glömmer bort att man någonsin ägt något så romantiskt och världsfrånvänt".

Lotta är på sitt bästa humör och levererar roliga och genomtänkta blixtrande texter som gör matlagningsämnet (eländet?) till en njutning.
Ett och annat recept fastnade jag också för, t.ex sweet corn enchilladas
För mig fungerade boken som en humörhöjare, jag läste enstaka kapitel åt gången och lät läsningen dra ut på tiden utan att hasta.
Någon traditionell kokbok är detta inte, och det gör inget för sådana har vi väl bokhyllorna fulla av vid det här laget.

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  16 februari 2021

  Lotta är ju härlig! Gillar hennes Coop reklam , har testat flera av hennes recept då inspirationen tryter. Ha en bra kväll, är du också trött i benen efter dagens skidskytte =) Bra jobbat av Hanna idag.

 2. Svara

  ElisabetR

  16 februari 2021

  Blir nog ingen Lundgren för mej, men.
  Jag kontaktade bibblan via mail ang Jakobsens bok. Dom beställde den på direkten med reservation till mej. Kul, kul, det ser jag fram imot.
  Tack för tipset, man behöver en knuff ibland, tänkte inte på att man kunde göra så.
  Ha det gott.

  • Svara

   Paula

   16 februari 2021

   Va kul! Jag frågade idag efter en ny bok på biblan som jag gärna ville läsa. Tänkte låna den på fjärrlån men biblan köpte genast in den! Man kan ju bara få ett nej o då kan man låna som fjärrlån!

   • Svara

    ElisabetR

    16 februari 2021

    Toppen !

 3. Svara

  Ditte

  16 februari 2021

  Har läst den! Riktigt rolig och även matnyttig. Bra blandning av lite av varje.
  Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 281
 • 346
 • 1 689 919
 • 4 816
 • 62 186
Sök här