Läst

Jag har läst…

Av
den
23 september 2021
Ut i naturen - Naturskyddsföreningens guide - Utflykter- Äventyr - Upplevelser Bokomslag Ut i naturen - Naturskyddsföreningens guide - Utflykter- Äventyr - Upplevelser
Årets bok 111
Erik Hansson
naturvetenskap, biologi
Bonnier Fakta
2020
255

Naturen finns där, den är gratis och gör oss gott. Det vore ett stort slöseri att inte ta del av den.
Du får mänger av tips på vad du kan göra i naturen- från att leta efter vårtecken till att höra ugglor hoa om natten, plocka ätbara växter, spåra djur, känna igen träden på knopparna eller se björn på nära håll. Eller titta närmare på nyckelpigor, trollsländor, lavar och mossor eller lära dig att skilja på vårfåglarnas sång?

Det här var en av de mest pedagogiska, intressanta och spännande naturböcker jag haft i min hand.
Chansen är stor att jag inhandlar ett eget exemplar för att kunna grotta ner mig när jag vill...

Jag får tips om häftiga små hoppspindlar att se på Youtube!
Jag får lära mig att det finns snorkelleder på flera håll i landet, bl.a i Stockholms skärgård, Västervik,och Göteborg, De ser ut som en naturstig fast under vattenytan. Spännande.
Jag får lära mig om trollsländors liv, fjällämmelns betydelse i fjällvärlden, om hur man inte ska städa för mycket i naturen utan låta död ved ligga kvar och mycket mycket mer.

Utkast sid 84

Nyckelpigor lägger sina ägg på försommaren. De ser ut som korta, gulaktiga riskorn som står på högkant och placeras ofta på undersidan av blad. När larven kläcks efter en vecka händer de att det först kläckta syskonet äter upp ett eller flera av sina småsyskon. Därefter är det främst bladlöss som står på menyn för dem och i takt med att de får i sig föda ömsar de skinn och växer. En månad senare är det dags för förpuppningen...

Betyget blir full pott, till dig som har barn eller barnbarn (eller varför inte barnbarnsbarn som jag?) är denna bok ett bra julklappstips.
Dessutom får du en lista på webbplatser och appar där du kan utveckla ditt naturintresse!

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  kersko

  23 september 2021

  den boken blev jag väldigt nyfiken på. Ska kanske inhandla ett ex till mig själv i brist på barnbarn.

 2. Svara

  ElisabetR

  23 september 2021

  Låter som en bra investering. Såg att du nämnt Västervik. Gränsö utanför stan
  är fantastiskt strövområde med både lummig skog och klippor mot öppet hav. Finns en bit på Youtube om du vill se “Gränsö leden”. Dock inte under vattenytan.
  Tack för boktipset :-).

 3. Svara

  Ditte

  23 september 2021

  Låter som en bok som helt klart skulle passa mig så jag kan lära mig mer om naturen. Och fin att ha att läsa och att titta i tillsamman smed barnbarnen.
  Tack för tipset.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 249
 • 770
 • 1 610 917
 • 5 044
 • 65 073
Sök här