Läst

Jag har läst…

Av
den
11 juni 2024
Längtans landskap Bokomslag Längtans landskap
Torbjörn Skogedal
Sveriges geografi
Votum förlag
2022
foliant
247

För den som vill låta sig hänföras av vår svenska natur är detta en upplevelsebok att förtrollas av. En bok om vad som väntar den som ger sig ut i naturen, låter sig förföras av landskapets storhet och smittas av naturglädjen i djurens och växternas värld.

Utkast sid. 209
"Det dröjer nog minst ett par timmar innan alla ölandssolvändorna visar upp sig i sin fulla prakt med fullt utslagna blommor. Det är sådant här som gör botaniken till ett mer humant intresse jämfört med faiblesse för fåglar och däggdjur. Botanisten kan gott ligga och dra sig till 05.30 Dessutom står ju växterna stilla. Inget jagande efter morgonpigga flygkunniga eller snabbfotade djur. Nej, växterna har sin plats med rötterna väl förankrade i myllan."

sid- 153
" I hemmamarken går tid och närhet hand i hand, förenade av lust och passion. Närhet för att det är natur på en plats hemmavid, men också för att det är ett område som ligger närmast hjärtat. Tid för att det är en miljö som enkelt kan besökas ofta och länge. Tid är okså förutsättningen för upplevelsen av detaljerna som får delarna att träda fram ur helheten. Här är det lätt att lära känna växterna och djuren."

Det här är en helt fantastisk fotobok där text och bilder bildar en härlig helhet. Texten är skriven med både kunskap, glädje och humor.

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  christian

  12 juni 2024

  Förstår att boken är läsvärd, inte minst naturfotona är ju en upplevelse kan jag tro, nackdelen med liknande böcker är ofta priset som brukar dra iväg ganska rejält så fort det är en mängd bilder….

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 168
 • 189
 • 1 655 002
 • 5 128
 • 66 118
Sök här