Läst

Jag har läst..

Av
den
2 december 2010

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han istället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.
Boken handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker bara genom att vara. Och nu är han lös igen.

Ja vad säger man?
En dråplig historia i bästa Arto Paasilinna-anda, med ett tempo som får en nästan femtio år yngre käring att flåsa…
En sån massa förvecklingar inträffar att man faktiskt till sist önskar att Allan ska få komma till ro någon gång…
Jag måste medge att jag har lite svårt för denna typ av litteratur. Jag har också läst Paasilinna, men bara ett par böcker, jag har helt enkelt svårt att dra på munnen när jag läser böcker! Däremot kan jag i efterhand garva åt episoderna jag minns att jag läst..
Det blir också aningens mycket världspolitik mellan varven. Det är väl det som skiljer boken från slap.sticks, eller skröna. Det finns en allvarlig antydan mitt bland det tokiga och fullständigt galna upptågen.
Trots allt blir det inte alldeles toppbetyg av mig, jag nöjer mig med en *** och hoppas jag hinner hämta andan innan författarens nästa alster ligger på bokdiskarna

Easter Parade av Richard Yates

Emily och Sarah Grimes tycks inte ha något gemensamt förutom sina ständiga besvikelser. Emily är den intellektuella stadsmänniskan som söker kärleken men enbart lyckas få till stånd tillfälliga affärer.
Sarah, den sötare och mer konventionella, gifter sig tidigt och får barn tillsammans med, visar det sig, en inskränkt och repressiv make.

Denna bok hyllas som ett mästerverk där författaren anses ha en osedvanlig förmåga att gå in i sina karaktärer.
Det kan jag nog hålla med om, i övrigt är detta ingen munter läsning.
Alkoholiserad make, alkoholiserad mor, ekonomiska problem, arbetslöshet, ja listan kan göras lång..
Bokens första mening lyder: “Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa”.
Mycket amerikansk, småstadsliv, mollbetonat, men välskrivet, visst, mästerverk? Inte i min värld!
Betyg ***

Niceville av Kathryn Stockett

När Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter universitetet, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler.
Men Skeeter har förändrats. Hon har författardrömmar och reagerar allt starkare på de orättvisor hon ser omkring sig i 1960-talets Södern. Genom sitt arbete på lokaltidningen träffar hon två svarta hemhjälpar – Aibileen och Minny.
Tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok som skildrar verkligheten bakom de fina fasaderna i Jackson, staden som de kallar Niceville.
De skriver om hur de svarta kvinnorna har förnedrats och diskriminerats, men också om deras drömmar, längtan och hopp. Det är ett farligt arbete som kommer att förändra deras liv för all framtid.

Denna bok är författarens första, och den refuserades av 50 agenter innan den blev antagen! Den har nu legat på New York Times bästsellerlista över ett år…så kan det gå!
Rent stilistiskt tycker inte jag att boken är så märkvärdig, det som gör den så annorlunda är just beskrivningen av tidsandan på 60-talet med Kennedy och Martin Luther King och att historien är förlagd just till Södern där fortfarande den gamla slavkulturens efterdyningar ligger kvar.
Här berättas hur de vita hemmafruarna hetsar sina män att bygga egna toaletter åt hemhjälpen så de inte ska kunna smitta sina annorlunda bakterier….hur segregerat samhället är, men också vilken kärlek som uppstår framför allt mellan hemhjälpen och deras arbetsgivares vita barn.
Vänskapsbanden krackelerar i de vitas umgängeskrets medan de frodas bland de färgade.
En bok att njuta av och förfasas över, om vänskap, mod och om kärlekens kraft.
Mitt betyg ***

Jag fick härom dagen en award av Cina

Tack snälla Cina!
Med den följde en utmaning som lyder:

1/ Kopiera awarden
2/ Berätta vilka 3 författare du räknar till dina favoriter och nämn en favoritbok per författare
3/ Skicka awarden vidare till 5 personer

Här är mina författare:
Joyce Carol Oates, en ojämn mycket produktiv författare som mer eller mindre varje år tippas som Nobels litteraturpristagare.
Bland hennes bättre böcker finns Dödgrävarens dotter och några år tidigare Det var vi som var Mulvaneys som båda är stora läsupplevelser

Elisabet Nemert skriver underbart vackra historiska romaner, den senaste heter Ödets hav

Erik Eriksson har också skrivit en serie med historiska romaner som är mycket välskrivna och spännande, den första heter Oktoberhavet

Jag väljer att inte skicka denna utmaning till några utvalda personer utan hoppas att den som är glad i böcker och tycker om att läsa antar utmaningen.
Skriv i så fall en kommentar så jag får gå in o kika på vad just du gillar att läsa!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Christina

  2 december 2010

  Varsågod 😉
  100-ringen har jag sneglat på ett bra tag nu.Kanske får bli nästa bok då.
  Ha det bra!

 2. Svara

  Gunvor

  2 december 2010

  Jag har frågat efter den där 100 åringsboken, men det var låååång kö på den så vi får väl se hur jag gör sen. Just nu har jag en bok som heter Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde, hemma. Har just börjat på den.
  Apropå kyla så har vi 25 – grader just nu. Det kanske blir 30 innan morgonen. Nu får det verkligen vända tycker jag också! Jag är glad jag inte har nån hund att gå ut med! Va fint du lyckades med bilden på domherrarna. Dom äter inget av fågelmaten här heller, men däremot sitter dom i busken på baksidan av huset. Där sitter dom på sommaren också och äter av bären som finns där, men nu finns det ju inga. Jättevackra är dom i allafall herrarna.
  Jäättemysig kisse på skrivbordet.
  Härligt att det går bra fortfarande med rökstoppet! KRAM KRAM!

 3. Svara

  Anki N

  3 december 2010

  Tänk att gå ut genom fönstret o försvinna. Läsigt… 😯
  Vilken tur att inte jag fick din Award – jag har ju inga favoritförfattare, sanningen är ju att jag knappast vet hur en bok ser ut. MEN snart är vårt bibiliotek klart, fattas bara några lister…så vem vet..kanske sitter hon där sedan Fru Nilsson o läser så öronen blir gröna.

  Kramiz o goe helg

 4. Svara

  Kicki

  3 december 2010

  Hundraåringen…. gillade jag verkligen. Jag skrattade faktiskt högt ibland. Speciellt första halvan innan han flippar ut i världen.
  Jag gillar Paasilinna, men inte så mycket att läsa som att lyssna. Frej Lindqvist är lysande som uppläsare av Paasilinnas böcker. Jag har faktiskt läst eller lyssnat på säkert 10 st hans böcker. Den första jag läste var Den ljuva giftkokerskan, sen var jag fast. Den kan jag rekommendera.
  Kramen

 5. Svara

  Nilla

  3 december 2010

  Så juligt och vinterfint du har fått i bloggen 🙂 Jag håller på att läsa om Hundraåringen, men med allt runtomkring mig så blir det inte många sidor i taget. Så den lär få ligga på sängbordet ett bra tag framöver, tyvärr. Det blir ju så när man jobbar natt, då faller ju de läskvällarna bort.

  Kram

 6. Svara

  BrittMarie

  4 december 2010

  Innehållsrikare bok än boken om hundraåringen som försvann är väl svårt att hitta. Superbra avkoppling om man vill drömma sig bort, vilket jag tycker är väldigt bra.
  Kramen och hoppas det går bra för övrigt, utan för mycket irritation. Ha det bra!

 7. Svara

  catja

  5 december 2010

  Har inte läst ‘hundraåringen’ men sett på flera ställen att den fått högsta betyg/näst högsta betyg. Det visar bara att rescensioner egentligen bara handlar om tycke och smak.
  Jag har sista tiden läst Roslund & Hellström och tycker de är gigantiskt bra. Boken ‘tre sekunder’ var helt suverän!

 8. Svara

  Gunvor

  5 december 2010

  Ha en finfin andra advent! Jag ska till Kyrkan i kväll och se o höra Charlotte Perelli. Det blir nog superfint tror jag. Gillar hennes sång.
  Fint har du gjort här. Frostigt o vackert! Kram kram!

 9. Svara

  Lena

  5 december 2010

  Halloj vännen,
  Så har vi andra advent och snön lyser vit utanför fönstret. Kylan har gett vika och vi har nu bara några minusgrader här. Dock är det grått och trist på himlen. Antar att det vankas ännu mera snö. Nu får det väl ändå vara nog! Myggfritt är det ju men attans kallt har det varit. Den enda som har trivts är hunden. Han dyker och “simmar” i snön. Skäller och hoppar, kastar snö med nosen och försöker fånga den i nästa sekund.
  Grattis till en rökfri vecka.
  Kramis

 10. Svara

  Kersti

  5 december 2010

  Jag tyckte också att hundraåringen blev lite för mycket. Kul att den startade i Malmköping, där vi håller till på somrarna. Så hela första delen fram till Byringe station är välkända marker. Men sen tröttnade jag och läste inte ens ut den.

 11. Svara

  Turkulainen

  5 december 2010

  Hej
  och tack för tipset om hundraåringen, en bok som jag helt har missat i årets bokflöde.
  Mina favoritförfattare? Oj, de är så många. Men Väinö Linnas Här under Polstjärnan läser jag om och om igen, ungefär var tredje sommar, och hittar alltid något nytt i den. Erik Wahlströms Den dansande prästen (fiktiv biografi om Uno Cygnaeus) och Flugtämjaren (dito om Runeberg) tyckte jag mycket om, hoppas Wahlström skriver mera, han kan bli en av mina favoritförfattare. När jag vill ha något lättsmält tar jag fram en av Jan Mårtensons Homan-deckare, oblodiga thrillers med mycket kultur och historia, dem gillar jag. Jag kan läsa om dem, för jag har så dåligt minne att jag aldrig kommer ihåg vem som är mördaren!
  I morgon ska jag titta på självständighetsbalen på presidentslottet. Helt fånigt, med alla handskakningar. Icke desto mindre tittar jag vartenda år!
  Ha det bra.

 12. Svara

  Margaretha

  5 december 2010

  Så jättebra med loite boktips så här till jul…Arto Paasilinna är en gammal favorit….
  Hoppas att du har det bra i snön och kylan…själv tycker jag att det räcker nu…
  Kram på dig vännen

 13. Svara

  Mia

  6 december 2010

  Oj så vintrigt vackert det är här hos dig…Supersnyggt verkligen!
  Alltså..jag bara älskar att läsa dina rescentioner. Attans vad du är duktig på att få mig intresserad eller inte av de böcker du läst! Fattar inte hur du får till det… 🙄

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 405
 • 574
 • 1 610 315
 • 5 043
 • 65 061
Sök här