Läst

Jag har läst..

Av
den
13 januari 2011

Emma och Uno av Märta Tikkanen

Kärlek på gott och ont
“När de träffas är hon arton, mindre än ett år senare är de gifta. Året är 1898. Hon är nitton när det första barnet föds. När det sjätte föds är hon tjugofem, då bor de inte längre tillsammans men hon skriver kärleksfulla brev till honom. De skiljer sig när hon är trettiotre. Hon lever ensam i fyrtio år. Inte heller han gifter om sig.

Det blir inbördeskrig och världskrig, inflationen tar det som återstår av hennes arv efter skilsmässan. De sex barnens försörjning faller helt på henne, för dem är hon medelpunkten, högt älskad av dem alla, fyllda sjuttiotvå när hon dör.

Så kan man sammanfatta ett liv, min mormors.

Detta är en lågmäld historia, och tyvärr, jag gäspade mig igenom den. Jag fick ingen känsla för personerna trots att de levde ett intressant liv. För min del hade denna historia lika väl kunnat ligga kvar i Märtas skrivbordslåda…
Mitt betyg **

Anders Sparrmans resa av Per Wästberg

Anders Sparrman (1748-1820) seglade till Kina och med kapten Cook mot Sydpolen runt jorden. Under flera år utforskade och karlade han Sydafrikas natur och landskap.
Stationer i hans liv var Uppsalaåren hos Linné, pesten i Karlskrona, Vetenskapsakademiens Naturaliekabinett, som han grundade, slavkusten i Västafrika. Han var länge fattigläkare i Klara. Hittills obekant, och romanens högplatå, är hans sena och enda kärlek – till sin husföreståndarinna Lotta Fries.

Efter grundlig forskning och med rik fantasi fyller Per Wästberg i konturerna kring ett äventyrligt livsöde. Fram träder bilden av en stridbar kämpe mot det slaveri han själv bevittnat, men också en drömmare och magnetisör, en gestalt på gränsen mellan upplysning och förromantik som förenar lust och humor med en poetisk livskänsla.

Detta är en melankolisk livsresa i en mycket vacker språkdräkt. Så vacker och ovanlig att den kräver sin tid att läsa med eftertanke. Orden skimrar och flödar likt lava, men, för att hitta meningen med orden måste man ha tid att begrunda dem.
Ett utdrag ur boken:
“Savannen liknade ett inlandshav där stenarna var övervuxna kistor. Löven, nyss torra som mumieremsor, fuktades, grönskade och började sakta röra sig. Genom ögats salthinna skimrade luften och träden fällde ut sina grenar. Glador avtecknade sig mot den blå himmelsbrädan. Den mörkryggade vävarfågeln hängde sitt bo likt en brunspräcklig raggsocka i ett fruktträd. De vilda duvorna koade skrämmande dö då dö då, dö då. Men dofterna höll bankett det gulnade gräset, kryddörterna, den dammiga jorden, stenarna som frigav sin hopsparade värme. Moskiterna ställde in sig på prickskytte vid solens fall och svartbruna steklar med ögon på skaft kilade mellan stenarna”

Som du förstår tar det tid att läsa den här texten på nästan fyrahundra sidor.
Men innehållet är mycket intressant och när man precis börjat tröttna på upptäcktsresorna och vetenskapsakademien, då börjar oväntat en fantastisk kärlekssaga! För mig var det här en stor läsupplevelse, jag störs inte alls som vissa läsare har uttryckt av att en del i boken är fakta och en del är påhittat, i litteraturens värld är ju allt möjligt!
Mitt betyg ****

Bricken på Svartvik av Vibeke Olsson

“Du är stor nu. Du lär få bestämma själv” sa pappa i vintras.
Så Bricken har blivit ribbkaperska på sågverket. I början var hon rädd för att komma för nära de oskyddade sågklingorna och för att sinka de andra, men nu klarar hon sig lika bra som Sirkka som redan har varit där ett bra tag.
“Arbete gör en till en riktig människa” säger mamma, som gärna skulle vilja lära upp Bricken så att hon blir en riktigt duktig tvätterska också.

Detta är andra romanen om Bricken, Sågverksungen, som utspelar sig under den stora sågverksstrejken i Sundsvall 1879.

Vibeke Olsson skriver historiska romaner som har allt! Hon är en mästare på att skriva varmt, ömt, engagerande, att ge liv åt karaktärerna, helt enkelt att berätta fantastiska historier om vanliga människors liv.
Mitt betyg ****

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  britten

  13 januari 2011

  men dina bilder tar andan ur mig……undrar om dina prasselbyxor skulle passa min lilla molly ..hon springer runt med ett tennisben som vi ska kasta hela tiden…suck…

 2. Svara

  Kersti

  13 januari 2011

  Vibeke Olsson vill jag läsa de två andra får va för min del. Här har det töat en del de sista dagarna men nu har det frusit på och är ca 8 minus. Hundpromenaden väntar, han älskar det.

 3. Svara

  elisabeth

  13 januari 2011

  den där boken av Märta T tänkte jag också försöka läsa. Nu är jag ingen som har nån fart ens i närheten av vad du åstadkommer. men måste ta mig i kragen nån gång………. Så glad man blir av dina busfrön. Prasselbyxor var ett jätteroligt tips.

 4. Svara

  Kicki

  14 januari 2011

  Den första boken hade jag tänkt läsa, men står över med tanke på vad du tycker om den. Vibeke Olsson bok skulle jag däremot gärna ta mig an.
  Jag undrar när jag ska ta mig för att uppdatera böckerna jag läst och lyssnat på under hösten. Det är minst 25 st, så det blir nog aldrig av. Just nu lyssnar jag på en som faktiskt är riktigt spännande. Levande begravd av Peter James. Handlar om en svensexa som spårar ur. Kompisarna begraver den blivande brudgummen i en kista, men kör ihjäl sig medan han ligger kvar där….
  Kramen

 5. Svara

  Ragnvi

  15 januari 2011

  Morning! F´låt…men jag skrattade högt när jag läste om stackars rädda Blinka! Lade sig på ditt huvud….ha, ha!
  Böckerna har jag inte läst med tycker dom låter intressanta! Men jag har ju övertagit ett helt bibliotek känns det som och måste försöka läsa lite ur det också…
  Otroligt fina vinterbilder hos dig!! Vi har inte fått vår elräkning ännu….grrr!
  Du…vart har du köpt prasselbyxorna?!
  Kramen!
  Ragnvi

 6. Svara

  Christina

  15 januari 2011

  Jag köpte 3pocket igårför 99 kr.Bra böcker har jag också hört.Jag stänger ner min blogg nu lite tillfälligt.Försöker och försöker men blogglusten är bara borta.
  Kram

 7. Svara

  Ninni

  15 januari 2011

  Vibeke Olssons bok verkar bra så den kanske jag ska ta och leta upp.
  Får jag nån gång tomt på inspiration på vad jag ska läsa så kan jag ju gå in här hos dig och bli inspirierad. Väldans vad du läser.
  Ha en skön helg!
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 469
 • 770
 • 1 611 137
 • 5 045
 • 65 075
Sök här