Bloggen Livets glädjeämnen!

Ljuvliga dagar i grönskan

Av
den
23 maj 2023


Det är faktiskt så att jag kan tycka synd om alla yrkesarbetande människor som nu när naturen är som vackrast ännu har en månad eller mer kvar till semestern!
Å andra sidan har jag gjort mina arbetspass, jobbat mycket och intensivt under många år, och känner mig väl värd att nu njuta mitt otium.

Det är först nu när jag har tid att stanna upp vid varje träd eller blomma om jag vill som jag till fullo uppskattar allt jag ser omkring mig.

Igår fotade jag massor av buskar och träd på min promenad, men inte med min kamera utan med mobilen i appen plantnet. Det är kul att lära sig mer och jag tycker appen fungerar bra.
Jag minns att jag förra sommaren nästintill kröp omkring på åkrarna och ängarna i Sundborn för jag hittade så många växter där som jag aldrig sett förut och inte kände till namnen på.
I ärlighetens namn var de rätt små och kanske lite oansenliga, men när man har gott om tid kan man grotta ner sig i sånt man tidigare hade ryckt på axlarna åt.
I ärlighetens namn glömmer jag från ena säsongen till nästa namnen på växterna, men det gör inte så mycket, det går alltid att söka igen!

Det finns motsvarande appar för fåglar, jag har bara inte gjort mig besväret att utforska dem, jag har ju så god hjälp av mina besökare i bloggen som kan tala om vilka fåglar jag har fotat.

Jag fotade strandskatan som jag kände igen på den långa röda näbben tidigt i våras, och nog tycker jag att detta är samma fågel som jag inte sett på ett par månader. Fågeln själv var inte alls samarbetsvillig, hur många kort jag än tog så dolde den näbben och stod dessutom på ett ben, jag tror den minsann behagar retas med mig!

Min bästis kan tycka att jag är rätt tråkig med den svarta tingesten framför ögonen, visst har han en lagom uttråkad min?

På hemvägen hittar vi ett stort bestånd liljekonvaljer, fast det dröjer innan de blommar

Uppe i trädet hör jag ett ihärdigt kvittrande men lyckas inte se pippifågeln. Men det gjorde kameran! Är det bofinken Knut jag plåtat?

Jag har sparat det bästa till sist. Avsikten var att fota den vackra häggblomningen, men vid närmare titt på datorn såg jag ett par söta nyckelpigor på ett blad som var i färd med fortplantningen. Visst är naturen fantastisk!
Och jag får snart rykte om mig som p-rulle-fotograf…..

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  23 maj 2023

  Å så fina bilder, Paula! Jag har tappat bort lite av fotointresset och jag förstår inte varför…jo kanske för att min syn börjar bli sämre och händerna är inte så stadiga så det blir mest lite jobbigt. Men jag får njuta av dina bilder istället 🙂
  Nog har vi gjort oss förtjänta av att ta det lugnt och njuta av tillvaron, så gott det går, mina sista 7 år på jobb var det mest jobb hela sommaren.
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   25 maj 2023

   Ja visst är vi värda. minns hur vi kämpade både du och jag. Vi hade ju grillen sista åren, stod inne vid stekbordet i 60 grader när det utanför var bara 40, fy fasiken säger jag bara. Men nu har vi det bra, och jag saknar dina foton! De behöver inte vara perfekta på långa vägar, jag förstorar inte upp dem till en megaskärm. Men det är så vackert hos dig så jag vill gärna se foton från ditt hörn av landet. Om du klickar många gånger så blir något skarpare än de andra tänker jag. Och som sagt ingen av oss är annat än glada amatörer som vill visa vårt hörn av tillvaron. Saknar också foton på Artemis, det var längesen. Fota när hon ligger still vettja! Kram, strax är det fredag, natti!

   • Svara

    Mia

    26 maj 2023

    Tack för peppen Paula, jag ska skärpa mig, kram!!

 2. Svara

  Anette Nordström

  23 maj 2023

  Så vackra bilder. Visst är det en underbar tid nu? Jag önskar att jag kunde ta fina bilder. Jag är helt värdelös på det och ännu värre är det nu när jag darrar på händerna. Kram till dig och Daniel

  • Svara

   Paula

   25 maj 2023

   Visst är det tråkigt när kroppen inte fungerar som man vill, jag darrar inte på manchetten, men har artros i alla fingrar som gör livet surt. Våra förmågor kanske avtar med åldern, och det får vi lov att acceptera. Men vi har ju mycket att glädjas åt, och kul att du tittar in o hälsar på hos mig. Ha en riktigt skön sista maj-helg, sen blir det sommar på riktigt! Kram

 3. Svara

  Minton

  23 maj 2023

  Nu är det vackert i naturen och vi kan njuta varje dag
  Daniel tittar lite surt på dej när du skall ta bilder hela tiden. Detta är den bästa tiden på året.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   25 maj 2023

   Ja det är bästa tiden, och vi har haft tur med vädret också. Lagom varmt och en hel del sol, få se hur det blir framöver. Nästan så jag hoppas på ett par regnvädersdagar så jag får ta igen mig lite, jag är ute så mycket att jag inte orkar nånting när jag väl är hemma. Men i det långa loppet spelar det ju ingen roll, bäst att ta vara på tiden som är. Varm kram och nospuss till Minton. Tycker det vore dags att få en liten uppdatering från dig och Minton!

 4. Svara

  Anna-Lena

  23 maj 2023

  Snyggt fotat. Nyckelpigan var riktigt läcker. Regn här idag… Gott så! Kram

 5. Svara

  BP

  23 maj 2023

  Säger som du – vi har jobbat och gjort rätt för oss. Vi förtjänar för fullt att njuta av livet som vi gör just nu och ärligt talat resterande 364 dagar också.
  Så duktig du är med dina appar. Själv är jag rätt hopplös, både vad gäller hitta och ladda ner som att använda dom. Det gäller ju att vara intresserad av flora och fauna för att engagera sig. Men som du säger, jag har ju Anki och dig. Det räcker. Jag litar fullständigt på er:-)

  Du är en riktigt mammarazzi-fotograf vid det här laget. Du kanske får extraknäcka i vissa tidningar;-)

  PS. Det är nog första gången jag ser Daniel med stängt mun, alltså utan tungan som fladdrar. Kan det bero på pölen han står i. Den var kanske iskall – pölen alltså;-) DS.

  • Svara

   Paula

   25 maj 2023

   Hjälp, kanske svalde Daniel tungan! Jag tänkte faktiskt inte på det, men du har rätt! Mitt flora och fauna-intresse är rätt kortvarigt, sträcker sig bara till den period när jag går mycket utomhus. Resten av året …ja du fattar.
   Jag har ju bara fotat natur i flera år nu, så när jag har chansen så får gärna människor vara med i lite action, utan att vara indiskret förstås.

 6. Svara

  Äventyret Framtiden

  23 maj 2023

  We worth it! Att vara pensionärer och att njuta av tillvaron. Vi har gjort vårt och nu ska vi njuta medans tider är. Jag njuter av dina foton, så fina, så fina. Daniels min är ju obetalbar. Hans ögon på dig, hahaha…matte med lådan!
  Det finns en app till som fungerar bra, Lens heter den. Jag har både den och samma app som du har. Ändå är man aldrig riktigt hundra men snudd på att man har rätt.
  Kram

  • Svara

   Paula

   26 maj 2023

   Tack för tips! Ska titta efter, men nu är ju mina botanikkunskaper mycket anspråkslösa och mina ambitioner likaså, till skillnad från dig…Dock hittade jag en blomma idag som inte jag fick något bra svar på,. Återkommer till den, ligger efter i det mesta just nu, den vackra naturen och det vackra vädret gör att man aldrig sitter still! Kram

 7. Svara

  Ditte

  23 maj 2023

  Instämmer helt! Visst är vi värda att ta del av vår tid nu efter alla års jobb. Absolut. Och visst är det en skön känsla att äga tiden. Att inte ha bråttom.
  Jag hänger så gärna med på dina turer och det med numer bara en krycka.
  Men i verkligheten blir det ju här via bloggen Går bra det också.
  Stort tack för ännu en fin runda.
  Kram

  • Svara

   Paula

   26 maj 2023

   Hej Ditte, jag har börjat läsa boken …kommer inte att sträckläsa den utan den ligger på soffbordet där jag kommer att ägna en stund åt den varje dag. Jag hastar inte igenom ett så fint verk, orden och meningarna får sjunka in, jag gör ofta så med böcker som betyder mycket, sen kan jag sträckläsa andra böcker samtidigt, det är ju lite så jag fungerar. Slås av hur mycket du liknar din far. Hur otroligt varm och generös han är på fotot, precis som du är.
   Jag saknar förstås dina skrivna ord och dina bilder, men ibland kommer det en vägg i vägen, då kan det bli tvärstopp. Bäst att vänta ut tills lusten förhoppningsvis återkommer. Varm kram

 8. Svara

  Anki

  24 maj 2023

  Vi har absolut rätt att ta det lugnt nu … vi har dragit vårt strå till stacken kan man väl säga 🙂
  Underbara bilder! Visst är det Knut som du fotat … och ja, Daniel ser aningen uttråkad ut!Jag har laddat ner appen, så tack för den! Ska se om jag kan använda den också 🙂
  Önskar dig en härlig onsdag!
  Kram

 9. Svara

  LillaSyster

  24 maj 2023

  Hmmm jag undrar just om det inte är en enbent Strandskata, det ser lite mysko ut. Visst är det underbart ute nu, varje ledig stund så är jag ute=)
  Ha det bäst och fortsätt att njut varje dag av din ledighet?

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  24 maj 2023

  Nu kan vi njuta av all vår frihet att göra som vi behagar och vi behagar ofta gå ut och njuta av naturen 😀 Det är vi värda allihop. Du bjuder på så många fina bilder och visst är det Knut som tittar fram och sjunger vackert för dig. Liljekonvaljerna ser ut att vara ungefär i samma stadie som de jag har sett här men häggen har kommit betydligt längre hos dig. Fina Daniel, han kanske var nöjd med att svalka tassarna medan du fotade.
  Kram

 11. Svara

  Anna i Portugal

  24 maj 2023

  Så himla fina bilder, och vilken bonus att få med både bofinken (jag tror det är det) och nyckelpigornas kärleksakt! Att kunna njuta av väder och växtlighet är underbart. Tror faktiskt det också är åldern som gör att en uppskattar det. För inte sjutton hade jag koll på träd och växter när jag var yngre, när jag hängde i scouterna och naturen jämt så var det andra saker i fokus. Jag glömmer också vad plantorna heter, men som du säger går ju att söka flera gånger.

  • Svara

   Paula

   26 maj 2023

   Du har så rätt, jag har fortfarande dålig koll på botaniken, men visst finns större intresse att lära sig nu, helt klart.Synd för det taskiga minnet, men det får vi leva med. Det är kul att se världen genom kameralinsen, dessutom har man ibland fångar sånt på bild som man inte hade en aning om när man knäppte bilden, som exempelvis nyckelpigorna…

 12. Svara

  Karin

  24 maj 2023

  Ja här serveras vi porr alltsomoftast – väldigt trevlig porr, måste tilläggas! Vilken söt bild på nyckelpigorna. Fina bilder allihop!

  Och visst förstår man skomakaren som hängde upp en skylt att han hade stängt mellan hägg och syren.

 13. Svara

  Susjos

  24 maj 2023

  Haha,p-rulle fotograf! Fniss!
  Underbara bilder, och jag förstår dej till fullo…att efter ett långt arbetsliv få njuta ännu mer av den ljuvliga våren! Min semester börjar först i augusti….men….nu blir det ju operation för mej nästa vecka, och jag blir istället sjukskriven troligen hela juni…så då hoppas jag kunna njuta av försommaren, dock är jag då helt döv på min opererade sida, så kanske hör jag inte fåglarna, men kan ju se och dofta!
  Ha det gott!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 301
 • 380
 • 1 635 172
 • 5 092
 • 65 627
Sök här