Livets glädjeämnen!

Julmarknad i Sundborn

Av
den
13 december 2021

I går var det marknad i Sundborn och mina tre tjejer var förstås med, minstingen med Lucia-tema!

Många barnögon glittrade när de såg söta ponnyer med tomteluvor stå redo för en liten ridtur i parken

Lite till behöver Noelle växa för att sitta stadigt i sadeln!

Längre fram fanns en ett annat häst-ekipage, här kunde man åka i sulky

Barn och djur, det är något speciellt med den kombinationen..

Det var väldigt många besökare, väldigt bra arrangerat med trafik och parkeringsplatser, ingen trängsel någonstans, alla aktiviteter skedde utomhus

Här vid byns bibliotek och Stora Hyttnäs trädgård fanns mycket att titta på, smaka på, och handla förstås..

Låt oss kika lite på vad som erbjöds:
Här har vi fina saker i keramik, handgjorda förstås

I dalahäst-mönstrat tyg fanns allt från grytlappar till axelvärmare

Täljda träprylar, som sig bör på en äkta marknad

Mera keramik i vackra klara färger

Självklart fanns tomtenissar på plats!

Vackra silversmycken

..tovat och virkat, det sitter många talangfulla människor och handarbetar i stugorna!
Detta var förstås bara ett axplock, många stånd kom jag inte i närheten av på grund av besökande kunder, och då vill man inte störa!

Lions fanns på plats och sålde lotter till ett julklappslotteri. Dottern valde fem lotter varav hela tre stycken gav vinst!
Vinsterna fick man själv välja från ett bilflak fullt med inslagna julklappar, stora som små!
Nu har vi tre spännande paket att öppna på julaftonen!

Mängden torgstånd var stort, och självklart fanns även något att stoppa i magen. Allt från hemrullade köttbullar med mos och pressgurka till skinkmacka och våfflor, och självklart fanns de obligatoriska lättätna korvarna att tillgå.
Vi valde dock att gå hem till pörtet eftersom vi var så nära och det var skönt att komma in i stugvärmen.
Här väntade riktigt käk, en makaronipudding slank ner och kaffe på det..

Sen gick vi tillbaka till marknaden, och nu fick även Daniel följa med.

Klockan tre skulle det gå ett fackeltåg bort till kyrkan, och det tänkte vi haka på i alla fall en bit, tjejernas buss gick kvart i fyra så vi visste inte riktigt om vi skulle hinna med hela sträckan.

Det blev ett utdraget fackeltåg men hellre det än att gå hack i häl på varandra med brinnande facklor

Och visst hann vi följa med hela vägen till kyrkan.
Tyvärr fanns inte tiden att delta i Lucia-konserten i kyrkan, det hade varit stämningsfullt.
Noelle var också lite frusen och rätt trött nu efter många timmar i vagnen.

En himla trevlig dag, jag handlade som vanligt bara ätbart, tuttul-bröd, en typ av mjukt tunnbröd med potatis i degen som gör brödet lite matigare, en god ostbit från Murbo-Anna samt en bit varmrökt sidfläsk från utegrisar uppfödda i Sundborn.

Enda smolket i bägaren denna dag var som så ofta förut buss-eländet!
Enligt tidtabellen hade flickorna tre minuter till godo vid bussbytet i Falun. Bussen blev försenad då chauffören tog god tid på sig. Dottern gick då fram till chauffören för att be honom anropa den andra bussen och be den vänta ett par minuter. Men chauffören förstod ingenting av det dottern sa, han kunde inte tillräcklig svenska för att begripa vad hon ville.
Så återigen, där stod mina flickor i en timme ute i kylan utan möjlighet att komma inomhus någonstans i väntan på nästa buss. Urdåligt Dalatrafik!

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  13 december 2021

  Vad trevligt att du tar oss med hit till den fina julmarknaden. Jättefina bilder! Och en julmarknad som var befriad från tingel-tangel gillar jag. Och andelen tomtar var ju också begränsat. Fint att man satsar på det lokala både vad gällde mat och hantverk. Perfekt att gå hem och äta och vila lite från alla intryck. Stämningsfullt med fackeltåget.
  Men detta med Dalatrafik är ju bedrövligt. Riktigt illa.Man kan tycka att Dalatrafik borde betalat taxi för flickorna hem när de sjabblade så.
  Kram och tack för besöket

 2. Svara

  LillaSyster

  14 december 2021

  Åååå vilken mysig julmarknad. Jag hade sett fram emot en liknande i lördags fast i något mindre skala. Men det satte förkylningen stopp för. Så tråkigt med bussen och verkligen bedrövligt att inte kunna anropa den andra bussen. Tack för superfina bilder.

 3. Svara

  Anna-Lena

  14 december 2021

  Den marknaden hade jag gärna besökt. Rn riktigt äkta julmarknad. Utomhus. Toppen.
  Men så dåligt av Dalatrafik. Och man måste kunna språket gör att få ett jobb som har kontakt med människor. Kram

 4. Svara

  Mirjam Halvarsson

  14 december 2021

  Åh så härligt, vilken fin marknad <3 Det var marknad i Vindeln i söndags men jag kände mig krasslig så det blev inget besök där….Det där med bussen var ju mindre kul förstås 🙁 jag hoppas verkligen att Dalatrafik tar tag i det där! Kram på're

  • Svara

   Paula

   15 december 2021

   Min dotter är duktig på att uttrycka sig och jag tycker hon ska skriva till Dalatrafik för det finns så många incidenter som hon kan hänvisa till. Det tjänar ju inget till att bara bli förbannad…
   Så trist att du missade marknaden! Hoppas du mår bättre nu! Kram

 5. Svara

  Anki

  14 december 2021

  Vilken trevlig julmarknad – och härliga bilder! Mycket fint där – och det rökta sidfläsket hade jag inte kunnat låta bli!
  Uruselt av Dalatrafiken! Hoppas ni framför klagomålen, för sådär ska det ju inte få gå till!
  Nu redan tisdag … hoppas du får en bra dag!
  Kram

 6. Svara

  Gun Wiik Pils

  14 december 2021

  Fantastiskt fin julmarknad,fina,vackra vettiga saker.Dalarna är nog bäst på att hålla traditioner vid liv.Tänkte på det när jag såg luciafirandet igår,så vackra kläder också många musiknummer som präglades av folkmusik.

  • Svara

   Paula

   15 december 2021

   Ja Dalarna och Hälsingland är duktiga på traditioner. Kan ju bero på att det är många små orter och byar och alla har sina egna seder som man vill värna. Ja årets Lucia var verkligen en höjdare!

 7. Svara

  Kicki

  14 december 2021

  Så trevligt att få följa din julmarknadstur i ord och bild.
  Men attan att detta med bussarna ska behöva vara så krångligt.
  Tur i oturen att det inte var kallare.
  Kram

 8. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  14 december 2021

  Tack för att jag fick följa med på marknad. Länge sen jag var på en sådan. Det var mycket fint och äkta saker där. Är lite less på alla dessa juggelstånd där man säljer ting med runt hörnet garanti.
  Synd med bussen…. Måste väl nästan kunna kräva att förarna förstår svenska. Tänk om det varit sista buss….
  Kramar från nabolandet.

  • Svara

   Paula

   15 december 2021

   Några marknadsmånglare orkar jag inte med längre, även om grejerna är billiga. Varför stå o sälja en massa billigt krafs från Kina på en marknad? Det går ju lika bra att beställa över nätet…hantverksgrejer med unika alster är ju något helt annat. Jag blev positivt överraskad.
   Kram från pörtet

 9. Svara

  Minton

  14 december 2021

  Hade gärna följt på den fina julmarknaden. Många vackra saker att köpa eller bara njuta av. Urdåligt av Dalatrafik att inte ha personal som förstår svenska. Hoppas ni klagar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   15 december 2021

   Jag förstår att det är ont om busschaufförer i länet, det var olyckligt att han var så långsam så de missade anslutningsbussen.
   Det viktiga är att snabbt kunna öppna upp väntsalen på stationen igen. Efter pandemin hann den vara öppen en vecka innan förstörelsen var total och en stället utnyttjades för öppen knarkhandel. Nu väntar man på att övervakningskameror ska sättas upp. Jag tycker de ska ha vakter där tills det är åtgärdat, man ska inte behöva stå ute mitt i vintern och vänta i timmar på bussen
   Kram

 10. Svara

  bpz3

  14 december 2021

  Himla synd att en så fin dag fick avslutas på detta sätt. En chaffis som inte kan svenska – det är vi rätt så vana vid i nollåttaland. Men det är urdåligt. Hoppas Saija har klagat högljudd hos Dalatrafik. Kanske skulle dottern och/eller Paulina fundera på det där med körkort och bil…

  Men som sagt, dagen var ju ändå en succé och du kom hem med “nyttigheter”. Noelle i vagnen – ja, hon är en kopia på dig:-)

  Skrattade gott åt Tuttul-bröd. Det namnet har jag aldrig hört. Det låter lite halvgulligt:-)

  • Svara

   Paula

   15 december 2021

   Saija skulle mer än gärna ta körkort men hon har inte den ekonomin. Kanske lite längre fram. Vinner jag på Lotto så ska hon få sitt körkort och helst en bil också! Visst är det gulligt med Tuttul-bröd, och gott är det också!

 11. Svara

  Ama de casa

  14 december 2021

  Vilken mysig marknad! Och visst är det nåt speciellt med djur och barn 🙂
  Synd bara det där med upploppet… Att bussar inte inväntar varandra är hur dåligt som helst!

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  14 december 2021

  Vilken mysig dag och vad mycket fint det fanns att titta på på marknaden. Visst är det något speciellt med barn och djur och de fina tomtehästarna såg säkert väldigt spännande ut i en liten tjejs ögon. Det var mängder av fint hantverk som lockade. Du var duktig som inte köpte på dig lite av varje förutom det ätbara.
  Vad trist att bussarna inte kunde ha kontakt med varandra. Det är inte kul, och särskilt inte om man har en liten tjej i vagn, att behöva vara ute i kylan så länge.
  Kram

  • Svara

   Paula

   15 december 2021

   Nu får de verkligen se till att öppna väntsalen i Falun som ett första steg! Så man slipper frysa ihjäl vintertid när man ska vänta timtals på buss! Tills kamerorna är installerade tycker jag de får fixa väktare som håller till där, det kan dröja flera månader innan kamerorna är på plats!

 13. Svara

  Susjos

  14 december 2021

  Vilken helt magisk julmarknad, wow! Skulle också köpt en hel del i matväg, så gott och spännande! Men Dalatrafik, fy sjutton så dåligt, hoppas dina tjejer hör av sig till dem och berättar om problemen!
  Ha det fint!
  Kram

 14. Svara

  ElisabetR

  14 december 2021

  Så gulligt litet fönster på nya förstasidan, verkligen julstämning i bilden.
  Tack för härlig promenad bland marknadsstånden i Sundborn, fanns verkligen mycket fint att titta på.
  Lämpar sig inte att skriva vad jag tycker om busstrulet.
  Ha det gott……

  • Svara

   Paula

   15 december 2021

   Jag går ofta förbi det här fönstret som alltså hör till ett stort uthus, det är större än boningshuset. Det går en fin stig förbi och de som bor där har under andra årstider söta dalahästar i fönstret. Nu är de utbytta mot adventsljus.
   Jag skulle ha kunnat stanna några timmar till och fotat och tittat på marknaden, men mitt sällskap tyckte jag var tråkig…ler
   Ha en fin fortsättning på veckan!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 447
 • 559
 • 1 651 879
 • 5 116
 • 65 975
Sök här