Bloggen skyltsöndag

Julmarknad och skyltsöndag # 185

Av
den
25 november 2018

Idag ska jag visa hur mysigt det var igår på Sunnansjö julmarknad.
Eftersom stället innehöll många skyltar, en del vackra, andra informativa, så får inlägget också bli mitt bidrag till temat skyltsöndag

Trots att Sunnansjö bara ligger fyra mil hemifrån och jag åker dit i ärenden så har jag aldrig förut besökt hembygdsgården!

Det var en väldigt positiv upplevelse, stora ytor och fina byggnader

En relik från midsommar står kvar…

Många tomtar hade bråda tider

Det gjorde inget att snön fattades för det var frostigt vitt och vackert, flera minusgrader så jag hoppas knallarna var varmt klädda!

Här ser vi en intressant skylt

Här ligger pepparkakeland

En söt stuga där man kunde gå in och värma sig lite

Vinsterna i lotteriet presenteras här, jättefina pepparkakshus!

Barnen dekorerade pepparkakor fast de konstverken blev kortlivade, vips, så var de uppätna!

En glad tomtemor godkände fotografering!

Det fanns förstås massvis av andra tomtar, de stora som var gjorda av mossa och granris gick åt som smör i solen..

Men även enklare alster lockar! Jag tror jag fick en idé att ta med mig hem…

Min väninna Gun var på plats med både handarbeten och hantverk, hennes fina målade stenar finns inte bara som katter och ugglor utan självklart också juliga tomtar!

Det var mig en maffig och stor älg, ganska fulsnygg tyckte jag, mellan anskrämligt ful och charmig

Unika tavlor gjorda av stoppat tyg som gör att motivet ser tredimensionellt ut, och självklart satt en dalahäst på varje tavla

Flitens lampa har lyst i stugorna under hösten, för det fanns mängder av sockor, vantar och mössor och andra stickade och virkade alster, vantarna till vänster blev mina absoluta favoriter!

Här har någon pillrat ihop pyttetomtar, så små så de passar i en tändsticksask!

Bland underbara tovade alster fastnade jag speciellt för den här tavlan, den andas sådan hemmafrid och harmoni!

Och vad sägs om bebismössorna? Helt bedårande vackra hantverk!

Efter ett varv runt området, jag har ju bara visat en bråkdel av vad som fanns att skåda, så börjar det suga i tarmen! Men köerna till mat och dryck var långa..

Visst fick tunnbröd följa med hem!

Men vad är nu krabbelurer för något?
Tyvärr var det så trångt i kojan där de tillagades o serverades runt en öppen eld att jag inte hade möjlighet att fota. Men jag frågade en som tuggade i sig en krabbelur och fick till svar att det var en blandning av pannkaka och sockerkaka som var doppad i socker och kanel! Nix pix, inget för Paula som skyr socker…

Till sist fick vi syn på ett gammalt herderligt fältkök där karlarna stod och kockade, hamburgare och varmkorv stod på menyn, tack, passade oss precis!

Självklart fanns det mer för de sötsugna, kanderade äpplen till exempel!

Efter några mysiga timmar packar jag upp mina inköp i köket.
Tunnbrödet kallas “klåddor” och dem valde jag för att de var osötade. Vid googling fick jag lära mig att det fanns många olika recept på klåddor, en del använder rågsikt, andra kornmjöl. Men goda var de för jag smakade så fort jag kom hem och äntligen fick mig en kopp kaffe med dopp!

Det blev ett långt inlägg, det finns ju så mycket fint att titta på när man hamnar på en gammeldags “riktig” marknad.

BP förvaltar det roliga skylt-temat som man snabbt blir beroende av och du hittar flera skyltare här

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  BP

  25 november 2018

  Måste säga att här är jag impad, riktigt imponerad alltså. Vilken himla mysig och framförallt stor julmarknad med ett mycket varierat utbud. Något för alla smaker med andra ord. Besökte också en lokal julmarknad på “Döda Torget” idag, och den var inte ens i närheten av vad du bjöd på. Här har du inte bara skyltat med skyltar utan även gjort bra reklam för Sunnansjö. Mina favon här var tomtarna gjorda av mossa och granris. Har aldrig sett sådana. Tavlorna med dalahästarna var också fina, även om de är dammsamlare.
  Åsså fick jag lära mig vad “klåddor” är. Aldrig hört ordet förut.

  Vilket suveränt inlägg till Skyltsöndag:-) Tusen tack för det och länken!

 2. Svara

  Mia

  25 november 2018

  Vilken fantastiskt vacker miljö…speciellt för en julmarknad! Där finns mycket jag skulle kunna tänka mig att ha i min ägo 🙂 Skyltarna är dessutom perfekta för temat…
  Kram på’re

 3. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  25 november 2018

  Vilken härlig gammaldax julmarknad jag fick vara med på. Tack för det. krabbelurer harjag aldrig ätit, men vet vad det är.
  Du fick ju med dig massor av snadder hem 😀
  Kram fina Paula.

 4. Svara

  Ninni

  25 november 2018

  Tack för att jag fick följa med dig på julmarknad. Jag är ju helt urusel på att åka iväg på såna själv. Var iväg en gång för många år sedan, i Järvsö, men köpte ingenting för priserna var skyhöga och såna gånger avstår jag helst.
  Härliga bilder!!!
  Kramen.

 5. Svara

  Ditte

  25 november 2018

  Vilken rolig skyltsöndag! Tack för det jättefina besöket här. Julmarknader i vanlig mening, med en massa “tingel tangel”, är inget för mig. Men denna hade jag gärna besökt. Ska på en liknande nästa vecka på Alsters herrgård, Frödings födelsegård. (Jobbresa) Så mycket fina saker som fanns och rejält hantverk tycker jag jättemycket om. Jag blev förtjust i alla de stickade vantarna. “Krabbelurer” har min dotter bjudit mig på så det visst jag vad det var. Tunnnbröd och lite annan mat hade jag också med glädje tagit med mig. Många personliga tomtar fanns det ju också. Kul!
  kram!

 6. Svara

  Karin Eklund

  25 november 2018

  Så imponerande, så fin julmarknad. Gediget verkar allting vara. Tack för att du tog också mig med på marknaden Paula!

 7. Svara

  Eva-Lena

  25 november 2018

  Men vilken fin marknad du varit på. Allra finast tycker jag att din väninnas tomtar var, vilket fint hantverk!!!

  Jag har haft så mycket för mig i veckan och den enda julmarknad jag hade tänkt besöka var bara i lördags. Jag får se om jag hittar någon annan, en sak är säker jag går INTE på de där julmarknaderna där de tar inträde!!!

 8. Svara

  "LillaSyster"

  26 november 2018

  Det kallar jag en riktig julmarknad. Jag hade tagit vantarna i mitten ?Allt ser så fint ut, kunde blivit en dyr dag för mig. Tack för Inspirationen till att göra en egen liten grantomte att sätta vid ytterdörren det är så tomt där efter att pelargonerna fick komma in. Garntomtar gjorde man ju som barn. Underbart inlägg! Kram

 9. Svara

  Tove Olberg

  26 november 2018

  Fina områden för julmarknad där i Sunnansjö och mycket fina juliga skyltar som du visar på längden, fin skyltsöndag du bjuder och delar 🙂

 10. Svara

  Ama de casa

  26 november 2018

  Vilken superdupermysig julmarknad! Å vad många fina hantverk det fanns. Gillade verkligen grantomtarna – hur söta som helst 🙂

  Snyggt skyltat också 🙂

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  26 november 2018

  Vilken fantastisk julmarknad. Annorlunda mot det vanliga krafset som brukar finnas på alla marknader. Massor att titta eller smaka på och några fynd fick du med dig hem. Roligt att det blev så lyckat 😀
  Kram

 12. Svara

  kajsalisasblogg

  26 november 2018

  Kul julmarknad, kändes äkta genom dina bilder, jag har varit i närheten i Säfsen några gånger.

 13. Svara

  Åke

  27 november 2018

  Riktigt impad är min första reaktion med 🙂 En fullspäckad läcker julkul skyltning! Du går på knock direkt! Krabbelur måste ha varit fantastiskt gott…”flitens lampa” är ett uttryck jag använder då och då för att lätta upp stämningen på min arbetsplats 🙂 Jag bara älskar kaffe över eld sådär 🙂 Åhh peparkakeland!!! Dett skulle jag velat stiga in i!!!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 587
 • 681
 • 1 603 727
 • 5 032
 • 64 895
Sök här