Bloggen

Kan någon begripa….?

Av
den
5 december 2019

Allt sedan mina utmattningssyndrom för en himla massa år sedan så har jag varit något av en ljudallergiker.
Jag blir trött i huvudet av radioskval, musik som jag lyssnar på mer än en timme, högt ljud på tv, därför väljer jag ibland att texta program för att kunna sänka ljudet .
Ja jag vet att det låter knäppt men mitt handikapp har trots allt blivit bättre med åren…

Jag tittar därför med stor behållning både på Idol och Så mycket bättre , sen är min ljudkvot fylld.
Petter är väl den enda rappare jag har någon som helst relation till, annars är väl inte den genren den jag gillar bäst.

Härom dagen läste jag vilka artister som är störst på Spotify. Nej, jag har inte Spotify men man kan ju vara vetgirig ändå..
Det stod nämligen att rap-artisten Einar spelats 38 miljoner gånger under året (!)och därmed är han ohotad etta, en 16-åring från Stockholmsförorten Dalen.

Jag har sett hans ansikte i tidningsspalterna någon gång, men nu var det hög tid att lyssna på honom och hans musik.
Och jag gick bet…riktigt ordentligt bet…jag förstår inte vad han sjunger!!!

Lyssna, texten syns i klippet, men språket???
Visst har ungdomar alltid haft sitt eget språk, med nyord och modeord, slang kallade vi det när jag var ung, men här är det som att lyssna till ett helt nytt språk!
Jag som gillar språk, jag kan inte tolka vad han säger! Alltså är jag obotligt föråldrad och skulle förmodligen inte kunna göra mig förstådd i deras kretsar..

Orden är lånade från andra språk som talas i olika miljöer och områden, det är synd att inte förstå, men samtidigt lite häftigt

När jag nu ändå var i farten så passade jag på att lyssna på den rappande samen Ailu Valle också

Samiska är ett eget språk, och jag tycker det låter häftigt som rap, även om jag inte förstår ett ord!

Hur väl känner du till musiken som ungdomar lyssnar på idag och förstår du jargongen och orden?

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Sanna

  5 december 2019

  Därför Fredriksberg är bra. Tystnaden är magisk. Ingen radio, ingen tv. Ikväll bara stormen utanför ?

  Vad gäller ungdomar och slang… noll koll.

 2. Svara

  BP

  5 december 2019

  Det där med dina besvär att vara ljudallergiker behöver inte höra samman med dina utmattningssyndrom. Jag känner fler i “vår” ålder, mest killar faktiskt som har samma problem som du. De kan knappt vistas på en bar/restaurang med hög ljudnivå.
  Den där Einar – visst var han på Kulturnyheterna igår? Högst på spotifylistan.
  Varken han eller den samiska rapparen tilltalar mig – usch säger jag bara. Å visst har jag fördomar nu (tyvärr), men en rappare ska vara en mörkhyad person med ett visst utseende/klädsel från USA. Ooooops!
  Är totalt nollställd vad gäller ungdomars musiksmak. Tittar inte på Idol heller.

 3. Svara

  Minton

  5 december 2019

  Klarar inte för mycket ljud och dagen musik lyssnar jag inte på. Trivs bäst när det är tyst och lugnt är kanske lite tråkig. Men Minton klagar inte. Dags för natta rundan
  Kram

 4. Svara

  Ditte

  5 december 2019

  Tyvärr är jag inte direkt förtjust i någon av dem. Men att jag inte förstår samiska kan jag förstå- Mwn att jag inte förstår Einar är en annan sak. Uppenbarligen blir han förstådd av andra. Och kanske är det det som räknas.
  Mycket av dagens musik, vad det nu är. Idol tittar jag inte på men jag lyssnar mycket på musik via radion och en del cd skivor. Även via Spotify. Men kanske inte alltid “dagens musik”.
  Kram

 5. Svara

  Bia Lidén

  5 december 2019

  Känner så väl igen mig i det om ljud. Blir uttröttad och får huvudvärk. Klarar inte att umgås med människor någon längre stund heller.
  Lyssnar på ljudböcker i ca 6 timmar per dag, det enda ljud som “går bra”.
  Jag har ju också haft utmattningssyndrom, varit sjukskriven för det i mer än 5 år.
  De som är experter på mina symtom menar att jag har låg stresströskel.

  Kram och ha det gott, Paula!

 6. Svara

  Carina Larsson

  6 december 2019

  Jag förstår dig och din ljudtrötthet bättre och bättre. Jag gillar att lyssna på musik, helst om jag själv får välja vad jag ska lyssna på. Jag vill även ha en bra volym på musiken så jag hör texten.
  Jag kan även lyssna på radio. Både slölyssna och lyssna aktivt men får svårare och svårare att slölyssna. Då får jag svårt att koncentrera mig på något annat. Men då C knäppt på tv:n då orkar jag inte ha radion på samtidigt. Och de här programmen på bl.a. Discovery där det pratas engelsk engelska och ofta om bilar, tjyvar och poliser, tullen i Nya Zeeland och liknande gör mig så fruktansvärt trött på ljud. Inte nog med det så spelas radion i vårt sovrum varje natt. Nu är den så lågt på så jag hör inte så mycket av den då jag har snarkmasken på men ändå kan jag bli irriterad på den.
  När jag är ensam hemma så går jag helst i tystnad. Det är så skönt.
  Kramen.

 7. Svara

  Anki

  6 december 2019

  Rap är ingen musik jag lyssnar på, men ibland kan man inte helt undgå den och jag har liksom du insett att jag inte fattar …
  Jag har inte haft utmattningssyndrom, men är ändå lite allergisk mot höga ljud. Däremot klarar jag att ha radion på som bakgrundsljud på låg volym, men trivs bäst i total tystnad i skogen – att bara lyssna på naturens egna ljud är det jag gillar mest.
  Kram

 8. Svara

  Mia

  6 december 2019

  På jobbet stod radion på hela dagarna, gud så skönt det var att komma hem till tystnaden! Numera är det tv:n som får stå för ljudet men helst vill jag ha det tyst (om jag själv får välja).
  När jag var ung och popen kom med Beatles, Stones och alla andra popband, så fick jag alltid höra att det inte var nån riktig musik, hur kunde man lyssna på nåt sånt?? Då tänkte jag, att så där kommer jag aldrig att säga när jag blir gammal. Nu är jag gammal och säger: Hur kan man lyssna på sån där musik???? Cirkeln är sluten 🙂 Nej, jag fixar inte att lyssna på rap mer än på Petter 😀
  Kram på’re

 9. Svara

  Kicki

  6 december 2019

  Rapp är inget för mig, fattade dessutom ingenting av den nya “slangen”.

  Jag har tyst omkring mig på dagarna, utom när hundarna väsnas.
  Radion är bara på på morgonen för nyheterna, medan vi äter frukost, sen är den avstängd resten av dan.
  Däremot lyssnar jag på ljudböcker i flera timmar.

  Yngste sonen, som gått i väggen och är sjukskriven 75% är också ljudkänslig som du. Han har nyligen fått diagnosen ADHD, det gör inte saken bättre.
  Den diagnosen har även dotter Cissi fått. Med tanke på alla bokstäver vi nu har i familjen så måste det väl vara mig det kommer ifrån.

  Jag vill inte påstå att jag har nån känning av min eventuella ADHD, men folk i min närhet kanske har det.
  Kram/Kicki

 10. Svara

  Ama de casa

  6 december 2019

  Rap och hip-hop är nåt som jag inte alls begriper mig på. Tittar lite på så mycket bättre i efterhand och kan då snabbspola när det blir rap.
  Sen blir jag lite irriterad när jag lyssnar på radion och dom säger “Här kommer en gammal goding” å sen spelar dom en låt som är typ alldeles ny 😉

  Nej. Jag hänger inte alls med i musiken nuförtiden. Utom möjligen när det kommer till Schlagern 😀

  Ha en fin fredag!

 11. Svara

  Gun-San

  6 december 2019

  Lyssnar en del på Rap, det var Timaktu med sin ” Alla vill till himlen men få vill ju dö” som väckte intresse.
  Kan inte säga att jag förstår så mycket, men låten handlar mycket om knark.
  Weed är cannabis, äzi marijuana, gus tjej, katt vacker tjej, keff dåligt, sen va de stopp.

 12. Svara

  Mia

  6 december 2019

  PS Tack för att du påpekade om kommentarerna har ändrat länken nu, jag hade gjort fel 😉
  Kram på’re

 13. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ?

  6 december 2019

  Känner till en del musik men jag har aldrig fallit för RAP inte ens när jag var tonåring och alla gillade den formen av musik, hiphop kulturen var väl kanske inte vad jag förälskade mig i :).

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  6 december 2019

  Jag har också blivit ljud- och ljuskänsligare med åren men i mitt fall är det nog inte lika besvärligt som för dig. Tystnaden är ofta skön och sätter jag på musik eller tv så är det på låg volym. En del rappare kan jag ha behållning av att lyssna på men jag försöker inte ens höra vad de sjunger om. Det går för fort och säkert skulle jag ändå inte förstå mycket av det 😉
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 254
 • 438
 • 1 719 688
 • 4 913
 • 63 223
Sök här