Av
den
20 februari 2011

Jag har läst två kokböcker, den ena riktigt lyckad och den andra riktigt misslyckad!
Jag börjar med den jag tyckte om, nämligen

Jacobs hälsokök av Jacob Wismar

Hemlagad middag på en kvart, låter det som en dröm? Det är det inte. I den här boken presenterar hälsokocken sitt unika matlagninskoncept familjemetoden.
Du får lära dig att på ett enkelt sätt planera, laga och kombinera smakrika och nyttiga maträtter. Med familjemetoden byter du helt enkelt ut industriernas ohälsosamma hel- och halvfabrikat mot hemgjorda varianter, och kombinerar dem med fräscha råvaror och egna smakessenser utan onödiga tillsatser.

Det bästa med boken stavas Essenser!
Dessa är nyckeln till fantastiska smaker. Du blandar själ ihop olja, vinäger och olika kryddblandningar i en flaska och varierar på så sätt de enklaste rätter så de får ny karaktär. Essenserna har namngetts med namn som Sour saffron, japanese style, green garlic, sushi spice, balsamico and olive med många fler.
Utgångspunkten för matlagning som ska gå snabbt är att du gjort ett förarbete, dvs. att du kokat eller ugnsstekt fisk, kött eller kyckling och har färdiga bitar att ta fram ur frysen. Då går det undan minsann…och även vi som bara är ett litet hushåll på två personer brukar koka större mängder kött på en gång för att kunna frysa ner en del.
Jag har vissa synpunkter på att allt ska vara så förfärligt hälsosamt, ingen pasta förekommer i boken, däremot en massa råris, quinoa, bönor och linser som jag undrar om barnfamiljerna köper med hull och hår?
Nog måste de väl få vanlig spagetti med köttfärssås ibland också?
Men oavsett så är detta en bra grund att stå på, strukturerat och gott, från frukost till kvällsmål och allt däremellan. Ca 80 recept innehåller boken som får
**** av mig, inte för recepten men mest för det innovativa systemet!

Singelmat av Ingrid Wikholm

Den här boken är till för dig som är singel. För dig som vill äta gott och omväxlande. Något så när nyttigt och inte för dyrt. För dig som vill baka en sockerkaka och som vill kunna fira årets högtider med traditioner som du gillar. Ingen ska behöva hamna i snabbmatsträsket eller fyra portioners-fällan. I boken är alla recept för en person.

Ja det låter väl bra! Eftersom jag nu äter middag ensam fyra kvällar i veckan så tyckte jag denna bok skulle passa mig.
Ack vad jag bedrog mig, kan inte förstå varken författaren eller iCA-förlaget som gett ut boken.
Jag är inte intresserad av “varma nötter” som består av en näve cashewnötter, olja, salt och gräslök, av “Jeannes sallad” som består av strimlade salladsblad, pinjenötter, vinägrett och parmesan, av “pastasallad” som består av en portion kokt pasta, majs, gurka, paprika, tomat, silverlök, vinägrett, av “havregrynsgröt” som består av 1 dl havregryn, 2 dl vatten, salt, russin och äpple, “smoothie” som består av 2 dl bär eller en banan eller en kiwi och en msk honung och 2 dl youghurt!
Ja jag tror ni förstår, inget nytt under solen. Jag tar det faktiskt som en skymf att ens ta med ett recept på vanlig enkel havregrynsgröt med ett recept som jag kan läsa mig till på grynpaketet!
Så andefattigt, så enkelspårigt, så tråkigt så klockorna stannar.
De “riktiga” middagsrecepten skiljer sig inte ett dugg från 4-portioners recepten förutom att de är delade på fyra!
En totalt onödig kokbok med andra ord, inte värd en stjärna ens!

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  BrittMarie

  20 februari 2011

  Hej!
  Jaså Singelmat – jag tyckte det stod snigelmat.Till och med jag klarar nog att koka havregrynsgröt utan receptbok..
  Jo, vi har faktiskt en ö härutanför som heter Finland. Varför den heter så har jag ingen aning om, men den ligger ju österut. Danmark och Norge är inga öar här i alla fall. Ha en bra vecka med lagom temperatur!
  Kram

 2. Svara

  Ninni

  20 februari 2011

  Vad synd att kokboken med singelmat var så korkad. Annars hade jag ju kunnat köpt den till mina barn som alla tre är singlar. 🙂 Då lät den “hälsosamma” kokboken vettigare även för singlar. 🙂 Men nog vill då jag ha pasta, potatis och vanligt ris.
  Jag gör gärna stora laddningar av grytor, kalops, biff stroganoff mm och fryser in för att sedan ta fram, tina och värma och ha som “snabbmat”. Fryser även köttfärssås som blir över och använder det sedan till lasagne för då blir det ju lämpligare att sno ihop en sån. 🙂
  Tack för kommentaren hos mig – svar på den finns där.
  Ha en bra vecka!
  Kram.

 3. Svara

  Boman

  21 februari 2011

  Vilken tur att du recenserade, annars kanske nån vän fått boken i present. Den där singelboken. Den andra lät som min mathållning. Storkok i förberedande syfte, in i frysen i mindre förpackningar för att avslutas,kompletteras med grönt och kryddas efter behag vid lämpligt tillfälle. Maken klarar galant att laga krånglig mat på det sättet och snabbt går det. En kvar räcker mer än väl. Vilket är utmärkt med våra tider.

 4. Svara

  Synne

  21 februari 2011

  Bra du finns där med dina bokresentioner (jädra ord!).
  Ska i hvertfall INTE läsa den sista boken. Den första däremot verkar intressant.
  Men även jag gillar pasta och potäter så….

  Allt bra i pörtet?
  Hur är det med Blinka?
  Kramen från nabokäringa :mrgreen:

 5. Svara

  Anki N

  21 februari 2011

  Jaha där ser man, en titel lurar en lätt.
  Vi damer här, alltså mina grannväninnor o jag har snackat om att starta någon form av “klockan sex hos oss” eller nått, oh när de så blir verklighet ska jag skriva till dig o be om goda o annorlunda recept för mitt kök…okey va??

  Kramiz Anki

 6. Svara

  Mia

  22 februari 2011

  Hahaha, ja där ser man, alla kokböcker är inte bra! Tycker det lät lite trist, måste jag säga, den där sista…fantasilöst.
  Bulgur, quinoa, råris, matkorn och alla moderna påfund går ju faktiskt att byta ut mot pasta, ris eller potatis, rotfrukter… Det är kul att testa allt, men sen tar man ju sina favoriter ändå… 😉
  Kram från norr!!

 7. Svara

  Kicki

  24 februari 2011

  Tänk, jag har slutat (nästan iaf) att läsa kokböcker. Jag som varit ett sånt kokboksfreak. Jag har mer än en hyllmeter kokböcker, ja, kanske mer än två t.o.m. För att inte tala om alla urklippta recept (som nästan aldrig kommer till användning). Jag har kommit in i en period när jag absolut inte gillar att laga mat. Men konstigt nog gjorde jag en riktigt god kycklinggryta med bl.a wokgrönsaker och kokosmjölk häromdagen.
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 41
 • 172
 • 1 654 288
 • 5 125
 • 66 098
Sök här