Bloggen Livets glädjeämnen!

Kung Bores döttrar…

Av
den
6 december 2021

Underbara vinter!

Jag njuter i fulla drag!

Det gör Daniel också, bara han slipper tossorna!
Detta test av tossor på honom var ett skämt! Jag köpte tossorna för en tjuga och de har legat i månader…när dottern var här kom jag på idén att vi skulle prova om han fortfarande reagerade likadant som han gjorde som valp genom att lyfta upp tassarna så högt han bara kunde!
Lite så blev det, fast ändå inte…kanske har han blivit lite stelare i kroppen han också…
Så nej, oroa er inte kära vänner, han slipper tossor, utom om han skulle gå och göra illa tassen. Då är det ju perfekt att skydda trampdynan med en socka som sitter som gjuten på tassen!

Visst är det rätt kallt ute, men nu då man fått ordning på värmen inomhus så blir man snart varm igen när man kommit in.
Och nu ska jag använda ännu ett ord som mitt barnbarn Paulina säkert inte har hört förut: Man blir vederkvickt av en promenad i kylan!
Hon nämnde nämligen en gång när vi träffades att hon lär sig nya ord varje gång vi ses! Och så är det nog, jag använder äldre ord och uttryck, gärna finlandssvenska…
Paulina, om du läser detta betyder vederkvickt: uppfriskad eller stärkt och uppiggad!

Min favoritplats nummer ett nere vid ån!

Är det inte tjusigt så säg!

Jag sa till en vän att nu dansar älvorna på ån, och då sa hon att så här års är det inte älvorna…

utan förmodligen kung Bores döttrar som dansar!
Det kan jag hålla med om, jag kan se dem virvla graciöst som sagoväsen på den dimhöljda ån…

Sen kanske de sätter sig för att vila på en stubbe eller en uppochnervänd eka en stund innan de fortsätter dansa ner mot Falun

Och uppe i trädet spanar hackspetten efter dem…

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  6 december 2021

  Njuter av dina vackra bilder på kylan. Det är så skönt och Daniel är tacksam att slippa tossorna. Vi skall gå en LITE kissrunda nu det är -16 brrr
  Kramar från oss

 2. Svara

  Mormor

  6 december 2021

  Fint att du inte glömt finlandssvenskan, Paula!
  Ett litet PS till Paulina: “vederkvickt” stavas med -e- i början. Fast formen “väderkvickt” egentligen skulle vara roligare.

  • Svara

   Paula

   7 december 2021

   Mycket har fallit i glömska, brukar påminna mig själv ibland genom att kolla i Finlandssvenska ordlistan som finns här på min sida!! Mycket nostalgi blir det. Och så brevväxlar jag med min gamla bästis från skolåren som också använder de uttryck jag minns från ungdomen.

 3. Svara

  bpz3

  6 december 2021

  Sittandes framför datorn så njuter jag för fullt av dina helt underbara bilder. Bilden med speglingen är bara så himla fin:-) Sedan är du en himla duktig fotograf också.
  Det där med tossorna – ja, lider han inte av kylan och om hans trampdynor klarar is på marken, så är det ju bara att tacka och tar emot. Man vill ju inte förolämpa ens bästa vän.
  Nu är jag betydligt äldre än Paulina, men vederkvickt hade jag faktiskt inte heller hört. Visst lär man sig nya ord hela tiden. Bra det.
  Har du märkt att 50-60 åringar säger ofta: … tänker jag. Det har spritt sig till 20 åringar och ned till min ålder. Ungefär som ordet “liksom”, som jag avskyr, men ändå använder då och då;-)

  • Svara

   Paula

   7 december 2021

   “tänker jag” kommer väl från engelskt språkbruk, förut sa man väl “tror jag” som låter bättre. För inte tänker man alls när man säger så! Språk är kul, det viktiga är ju trots allt att vi förstår varandra…

 4. Svara

  LillaSyster

  6 december 2021

  Så fyndigt med döttrarna =) mycket vackra bilder. Men nu behöver det inte bli kallare, var -14 när jag gick hem i mörkret…..burr

 5. Svara

  ElisabetR

  6 december 2021

  Wau, vilka bilder, jag blir helt lyrisk, vinterbilder blir så magiska. Tack för dom!
  Förstod att inte Daniel skulle behöva ha tossorna. Synd att han inte förstår sitt eget bästa i det fallet, lite hade de nog skyddat, men man kan ju inte tvinga det blir inget roligt.
  Kung Bore har verkligen tuffat till sig. Vi har fått upp mot tre dm snö och i morse var det 15 grader kallt. Nu stod termometern på -18. Inte vanligt härikring. Pratade med en väninna i Västervik imorse hon hade -6, två och en halv mil dit. Gränsen går nån stanns mitt imellan, i Almvik. På sommarn kan man se gränsen knivskarpt över vägen när det regnar. Märkligt.
  Kul med gamla uttryck och ord. Jag brukar också chokera barnbarna. Jag älskar uttrycket “de’ rasker an”, (det går sin gilla gång) när nån frågar hur det är. Man säger det med ett tjokt ärr bak i munnen. Jag råkade ut för många ord och meningar när jag jobbade som distrikta på bögda. Va, sa du? sa jag. Och tanterna och farbröderna fick sig ett gott skratt.
  Här finns i Uknadalen ett helt eget språk som man inte fattar utan ordlistan de gjort. Tyvärr finns inte många goa gamla tanter och farbröder kvar. Kan ju vara att man börjar komma ifatt.
  Frys nu inte allt för mycke, skickar varma tankar…….

  • Svara

   Paula

   7 december 2021

   De rasker an? Jag hade stått som ett frågetecken och undrat vad du pratar om, aldrig hört uttrycket! Lokala mål är kul, men svåra att förstå, när två äkta säfsingar står och språkar så begriper jag inte mycket av det dom säger! Säfsmål är ganska knepigt tycker jag, även om det är uppblandat med en hel del värmländska. Uknadalen låter i sig rätt annorlunda. Märkligt ändå att ni fått såna snömängder därnere. Lite avis är jag, men på fredag ska det snöa här om man inte ändrar i prognosen. Vore kul med snö till julmarknaden på söndag. Dina varma tankar hjälpte, fryser inte alls, så jag skickar lite till dig också, tror du behöver dem bättre just nu

 6. Svara

  ElisabetR

  6 december 2021

  Glömde säga. Snygg du blev i håret! Och snygg bakgrund på sidan.

  • Svara

   Paula

   7 december 2021

   Tack!

 7. Svara

  Ditte

  7 december 2021

  Så vackra bilder! Bar att njuta av de fina omgivningarna och hur du fångat både kyla och stämning på bild.
  Och jag gillade verkligen uttrycket att det är Kung Bores döttrar som dansar. Tror älvorna rest till varmare trakter nu i vintertider.
  Jag tycker också det är fint med en vända ut. Här har vi idag haft runt -10 och jag hade för lite på mig. Ska ladda inför morgondagen med varmare kläder.
  Kul att du utökar Paulinas ordförråd. Hoppas hon också gillar tanken. I varje fall ärju inte kunskapen tung att bära. Vederkvickt är ett ord jag kände till och har hört från det jag växte upp. Men tror inte det används så mycket idag. I äldre litteratur finns det med ganska ofta.
  Förstod att Daniels tossor var på skoj men fint att de finns om de skulle behövas.
  Och vad gäller promenad hade jag gärna gått med dig. Gärna till ån.
  Kram
  PS Grattis på Finlands självständighetsdag-

 8. Svara

  Susjos

  7 december 2021

  Oj vilka foton! Jättefina, tänk att vintern kan vara så vacker?! Tack för att du visade mej lite dagsljus, jag vakade av idag , sov till kl 15, och då var det mörkt när jag vaknade!
  Å grattis i efterskott den 6 december!

 9. Svara

  tanthuset

  7 december 2021

  Vinter när den är som bäst <3
  Kram på're fina Paula <3

 10. Svara

  Gun-San

  7 december 2021

  Vilka bilder! Blir lite avis den här Skånska vintern är hemsk, blåser som tusan, regnet verkar aldrig upphöra, men vi ha faktiskt haft några minusgrader några dagar. Är ju ingen vinterälskare men magiskt vackert är det.

  • Svara

   Paula

   7 december 2021

   Ja det låter om den skånska vintern jag föreställer mig. Å andra sidan är den mycket kort och sen har ni bara solsken och vackert resten av året! Eller…
   Ska du inte ta och skriva och berätta om din fantastiska resa i bloggen. Har väntat och hoppats att det skulle dyka upp? Men kanske har du fullt upp ändå…
   Varm kram

 11. Svara

  Ama de casa

  7 december 2021

  Vilka underbara bilder – igen! Hmm… Jag tänker att tossorna kanske kan hjälpa Daniel med att träna upp sin rörlighet? 😉 Haha! Nejdå. Skönt för honom att slippa dom.
  Jag använder också en hel del ålderdomliga ord. Anders brukar då säga att jag använder “konstiga” ord 🙂

  Ha det fortsatt bra i ditt vackra vinterland!

 12. Svara

  Kicki

  7 december 2021

  Nej, nu är det för kallt -20 idag +14 inne i morse.
  Jag ser fram emot det utlovade väderomslaget.
  Jag har också lärt ut ett ord (kanske fler) till ett barnbarn. Vi var ute och promenerade en vårvinter och jag tyckte det var så skönt att vi fått lite dagsmeja.
  Kram

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  7 december 2021

  Helt fantastiska foton på ett underbart vintrigt Sundborn. Vilken lycka att få vandra omkring i det landskapet och bara ta in allt det vackra 😀 Ja, du vet ju vid det här laget att jag också älskar vinter och särskilt när den ser ut så här.
  Så länge Daniel inte fryser allt för mycket om sina tassar så är han nog glad över att slippa tossorna.
  Ordet vederkvickt använder jag lite då och då men mina barn har också en gång i tiden reagerat på det. När de var yngre fick jag ofta höra att “nu använder du ett sånt där mammaord igen”. Numera har de alla rikare vokabulär än jag men jag är glad för att jag har inspirerat dem till både mycket läsning och verbal rikedom 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   7 december 2021

   Dottern läser en hel del, men barnbarnet har aldrig varit så mycket för läsandet. Jag ska försöka bli en sagoläsande gammelmormor har jag tänkt.
   Kram

 14. Svara

  Uddmor

  8 december 2021

  Jättefina bilder! 🙂

  • Svara

   Paula

   8 december 2021

   Tack, det är lätt att ta fina bilder när motiven är så vackra

 15. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  8 december 2021

  Vackra bilder och underfundig text.

  • Svara

   Paula

   8 december 2021

   Tror du vi får behålla det vita till jul? Tror inte det, det blir plusgrader, snön töar bort och vi får en slaskjul igen…så tror jag och allt tyder på mycket varmare temperaturer. Tänk så trevligt det hade varit med en vit jul…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 49
 • 172
 • 1 654 296
 • 5 125
 • 66 098
Sök här