Bloggen

Kylan biter i kinderna

Av
den
7 december 2021

Temperaturen ligger kring -15 grader på dagarna, lite onödigt kallt kan jag tycka.
Nu får jag nog snart ovett om jag publicerar flera vintriga foton, men tänk för att det gör jag ändå!

Jag har min lilla kamera inlindad i en vante i min ficka och tar bara fram den och klär av den när jag precis ska till att ta ett kort…

Idag talade den tydligt om att tack men nu räcker det, jag strejkar om jag måste vistas utomhus i den här kylan!
Idag förstod jag allvaret, att jag kanske snart inte skulle ha en fungerande kamera, så jag stoppade tillbaks den i fickan och där fick den ligga resten av promenaden!
Att doppa sig i ån var heller inget lockande alternativ…
Jag har hittat ett bra ställe att mata änderna på, vid åstranden en bit bort där fåglarna håller till och genast kommer rultandes uppför backen när jag närmar mig.
Har fått lära mig att koppla Daniel en bit bort för att han inte ska skrämma dem…
Jag har väl inte så mycket att ge från mitt lilla hushåll, igår fick de talgbollar som jag skurit i småbitar, uppblandat med linspasta som smakade bläää i min mun.
Tacksamma är de att mata, glufsar i sig det mesta, fast inte morötter, haha

Nu visar jag istället småfåglar som jag fotat genom ett inte helt skinande rent fönster

Någon av grannarna har köpt en havrekärve och många är de som besöker den.

Jag har otåligt väntat på domherrarna och plötsligt en dag så bara satt dom där i rönnen

Jag börjar förstås med dom-DAMEN!

Dom-HERREN får ändå så mycket mer uppmärksamhet i sin granna kostym

Och jag måste ju säga att han är bra stilig!
Bara ett dygn efter deras ankomst fick vi första snön…så ordspråket stämde även i år att domherren kommer med snön..

De här fåglarna gäckar mig! De sitter och kvittrar högst upp i björken, ett stort gäng är de och de flyger från ena trädet till nästa i samlad tropp…Jag undrar om de är sidensvansar, men nu fick ju kameran vila idag och mobilkameran är helt värdelös som synes.
Med blotta ögat såg jag att fågeln var vit om magen men såg även rött skymta förbi, kanske var det på huvudet.

Imorgon ska jag trotsa nya restriktionerna som träder i kraft och åka in och julshoppa.
Det måste göras, men det kommer att gå fort och smidigt, dottern och jag gör gemensam sak i leksaksaffären.

Man har tagit bort tidsbokningen för corona-test här i Dalarna, men de stackare som inte har en smartphone eller bank-id eller bil, ja de får ingen hjälp!
Jag har hjälpt en granne att få hem lite mat senaste veckan då han varit krasslig. Han borde förstås testa sig men vet inte hur han ska göra.
Idag hittade jag ett nummer till telefonrådgivningen angående testerna, gav det till honom och fick senare höra att man inte ens kunde ställa sig i telefonkö utan blev anmodad att ringa senare…
Bedrövligt!

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  7 december 2021

  Här i nollåttaland har man gnällt lika mycket vad gäller Covid-test. Japp, det är verkligen bedrövligt. Och efter snart två år med eländet borde man ju vara lite mera “erfaren” åtminstone, tycker jag då.

  Konstigt nog har vi lika kallt här som det är hos dig. Vi har dock betydligt mindre snö, då träden ser inte lika fina ut som dina. Inga fåglar heller förutom “de vanliga”, trutar och koltraster. De är de enda jag kan så;-)

  Fantastiskt fina bilder, speciellt dom med domdamen och -herren. Japp, han ÄR stilig:-)

  Lycka till med inköpen imorgon! Bäst att passa på innan restriktionerna kanske blir ännu hårdare, vilket de lär bli.

  • Svara

   Paula

   8 december 2021

   Det blev ett par svindyra leksaker! Tack o lov är det jul bara en gång om året…Ett par byxor slängde sig på mig i en annan affär så de fick också följa med hem, utan provning! Hade ju möjlighet att byta men halleluja dom passade. så nu har jag ingen anledningen att åka till stan igen…ler

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  7 december 2021

  Det verkar som om man måste ha bank-Id till allt numera, vilket inte alls är fallet, varken syrran eller x-et har så jag fixa telefonnummer via datorn men här ringer dom i alla fall upp när det ska beställas tid till både det ena och det andra.
  Jättefina vinterbilder, inte kan man tröttna på dom!! Fåglarna i björken är jag verkligen nyfiken på, hoppas nån kan svara på vilka dom är.
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   8 december 2021

   Ja snart kan man inte ens dra andan utan bank-id! Och affärerna tar inga kontanter, märkte det tydligt idag när jag handlade i stan. Kontantfri butik står det överallt. Tur att du kan assistera dina medmänniskor, jag gör det gärna också, men bank-id kan man inte låna ut! Dalatrafik har slutat skicka tidtabeller på posten till dem som prenumererat, hur ska de utan smart.-phone få reda på när bussen går? Nej fy för den lede, skulle vi inte behöva ha en riktig pensionärsminister? Tycker inte pensionärsföreningarna lyckas få regeringen att förstå ….
   Kram på dej, hur går det för sjuklingen? Opererad och hemma?

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  7 december 2021

  Jag tröttnar definitivt inte på dina härliga vinterbilder. Blå himmel och massor av rimfrost är vad jag skulle vilja ha här också men jag får nog vänta ett tag på det. Vilka fina bilder du fick på domherre, domdam, pilfink och talgoxe. Kul att ha dem inom synhåll från din lägenhet. Här får vi inte mata fåglarna så de vistas på andra platser.
  Jag har ännu inte behövt testa mig för covid men jag har tagit för givet att det skulle funka bra om jag skulle behöva det. Men kanske är det lika krångligt här. Vaccinationerna har fungerat bra men jag har ju blivit uppringd och tidsbokad och så bra har inte alla det. Trist när det ska krävas teknik som inte alla har tillgång till.
  Kram

  • Svara

   Paula

   8 december 2021

   Det är numera vanligt att hyresvärdar inte tillåter fågelmatning i flerfamiljshus. Ofta handlar det väl om att fågelmaten lockar skadedjur, möss och råttor främst. Här vet jag inte om det förekommer, i Fberg hade ju min väninna stora problem med råttor i garaget. Jag gav ju upp tanken på fågelmatning då jag i så fall måste släpa stora säckar med frön på bussen och alla grannar matar så det går då ingen nöd på pippina.
   Hoppas du också fått lite mildare behagligare temperaturer, jag ser dock faran som stor att snö och rimfrost försvinner lagom till jul…typiskt
   Kramen

 4. Svara

  ElisabetR

  7 december 2021

  Inte tröttnar man på vinterbilder, vitt och fint. Förstabilden är ju otroligt fin.
  Pippingarna skulle jag tro är sidensvans, brukar ha ett kvillrande läte, som en massa småklockor som pinglar.
  Ha, ha då slog vi Sundborn med -6 grader imorse. Trodde inte det var sant -21 grader, inte blitt varmt på hela dagen. Vi skulle pensionärshandla på morron som vanligt, då startade inte bilen. Batteriet strejkade, så den fick stå på laddning till em. Dagen räddad då hoppade bilen igång så vi kunde åka.
  Där ser man att jag skulle ha plockat rönnbär till fåglarna, de äter oss ur huset med allt frö de vräker i sig, men det är härligt att se dom få nått i lilla magen.
  Ha det gott i det vackra vädret

  • Svara

   Paula

   8 december 2021

   Men äter inte fåglarna rönnbären som sitter i träden? Här har vi fortfarande kvar en del bär. Googlade och såg bilder på sidensvansar som satt i träd likt mitt foto och nu ser de mycket lika ut. Synd att de inte kommer och sätter sig i rönnarna på gården, då hade jag kunnat beundra dem från fönstret. Men det är ju domherrarna som bokat de träden tydligen. Det känns rätt bra att inte mata fåglarna i år, dom går inte hungriga, så många grannar på gården som verkar tävla om deras gunst genom att utfordra dem med olika läckerheter. Många matar rådjuren nu och då tänker jag att det var väldigt snällt men blir det inte dyrt??? Såg en kvinna på facebook som fick besök av en hjort som fick sig ett skrovmål o ett par dagar senare var hela flocken där på hennes gård, 30-40 hjortar på en och samma gång, det blir inte billigt
   Mildare väder idag och det känns helt okej, då kan man vistas ute lite längre med vovven igen. Hoppas på sparkföre…

   • Svara

    ElisabetR

    8 december 2021

    Vi har också en hjort som springer i trädgården, tänkte ge den hö men tur att jag fick tips om hur det kan gå….. Får räcka med passningen av katten

 5. Svara

  Geddfish

  7 december 2021

  Fantastiskt fina vinterbilder och jag njöt av domdamen och domherren, så vackra!
  Vilken tur vi klarade mitt kalas i lördags, fast vi fick visa covidbevis kl 22.00 så oavsett så hade vi kommit in på restaurangen med covidbevis tidigare också.
  Vi var alla mina fyra barn, deras respektive och alla mina barnbarn och bonusbarnbarn.
  Ha det så fint!

 6. Svara

  Susjos

  7 december 2021

  Dina fina vinterbilder tröttnar man inte på! Helt otroligt så fin vintern kan vara!
  Domherrar såg vi ju vid stugan på landet i somras, förvirrande tyckte jag då domherrar hör liksom vintern till?
  Ha det fint i Falun i morgon, vart ligger det en leksaksbutik tro, Bergströms gallerian kanske?

  Svar: Jaha, nu ska vi öka våra förlossningar med 500 till på NKS, och en ny BB avdelning för eftervård ska öppnas, som du undrar , undrar också jag….varifrån kommer de barnmorskor och uskor som behövs?? Jag är skeptisk!

  Kram!

  • Svara

   Paula

   8 december 2021

   Lekextra ligger på Holmgatan vid torget, en stor och fin affär. Jag valde att handla där, dottern kollade utbudet, sen beställer hon på nätet billigare. Jag tänker att om alla gör så kan vi glömma att vi har några fysiska butiker snart längre så jag försöker sponsra dem det lilla jag handlar. Men visst handlar jag på nätet också. Falun har otroligt mycket tomma affärslokaler i galleriorna, hyrorna är på tok för höga!
   Jag läste om bb.platsökningen, o undrade just om dom löst personalfrågan…
   Kram

 7. Svara

  Susjos

  7 december 2021

  jag igen…måste trilla mer köttbullar, då ska jag prova med nejlikor också!
  Kram!

 8. Svara

  Ditte

  7 december 2021

  Det är ju vinter och här i landet har vi ju årstider och på vintern är det kallt. Sen kan ju kylan variera. Jag klär på mig och hänger med dig ut. Nu är jag ju inte på plats men jag är med på din fina runda via de otroligt vackra bilderna.
  Log lite när du berättade om din kamera. Jag var ute idag på em/kvällen i tre timmar i -12 och efter ett tag när kameran fått jobba lite visade den sig inte ha mycket batteri kvar. Och det trots att det var helt fullt när jag gick hemifrån. Pust! Kameran är inte van vid denna kyla. Men den åkte ner på uppvärmning i ryggan och blev sedan piggare. Så nu lärde jag mig något- Visste egentligen men hade förträngt det.
  Fint att du fick till dina bilder.
  Alla bilder är så njutbara men nog fastnade jag extra för domherren och domdamen.
  Vad gäller de nya restriktionerna är det ju rekommendationer och inget tvingande. Så vad är skillnaden mot nu?
  Illa att det ska vara regionerna som ska bestämma. Blir ju ingen ordning alls. Pust.
  Önskar dig en fin dag med dotera i Falun.
  Kram

 9. Svara

  LillaSyster

  8 december 2021

  Bedrövligt är bara förnamnet. Snällt av dig att hjälpa till. Schysst att mata fåglarna också. Idag är det sommar……bara -5

 10. Svara

  Anki

  8 december 2021

  Jättefina bilder och jag tycker vintern är vacker … på bild! Så fortsätt du gärna att visa dina bilder för oss!
  Bara -5 här idag, så idag ska jag nog gå ut ett tag 🙂
  Fåglarna där i björken … svårt att se, men nog liknar de sidensvansar …
  Bedrövligt att man måste ha en smartphone och bank-ID till precis allt numera. Diskriminerande till alla som inte har den möjligheten! Grrrr ….
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 december 2021

   Ja vi behöver en ny minister för äldre generationen som verkligen tar ansvar för att hela befolkningen kan leva ett enklare liv, inte bara de som kan använda tekniken. Sen blir ju allt extra besvärligt under en pandemi som den vi lever i, men nu har man ju haft år på sig att förbättra rutinerna så de kommer alla till godo. Jag hittade foton på sidensvansar uppe i en björk när jag googlade och insåg att det absolut var dem jag fångat på alltför stort avstånd.
   Kram

   • Svara

    Anki

    9 december 2021

    Hm … tänkte lite på gråsiska, men de här ser större ut. Gråsiskorna är i storlek mellan blåmes och talgoxe, men som sagt svårt att se 🙂 En fin bild är det i alla fall 🙂
    Kram

 11. Svara

  Kicki

  8 december 2021

  Jag skulle kunna kopiera Ankis kommentar här ovan. Jag tycker exakt lika.
  Ta du hur många bilder du vill, de är alla såå vackra.
  Berra behöver ett vacc.pass, men han har ju inget av det som behövs för att skaffa ett, så om inte jag kunnat skriva ut blanketten, vad skulle ha då ha gjort.
  Nu återstår att se hur lång tid det tar innan passet kommer. Jag postade för en vecka sen.
  Jag har mitt pass i mobilen, men jag vet inte var, för jag har inte hittat på det sen jag laddade ner det, men jag har det för säkerhets skull även på papper.
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 december 2021

   mitt intyg ligger som en egen ikon på mobilens display. Jag kollade när jag läst din kommentar, o det var lätt som en plätt att hitta. Inte en resenär som använde munskydd idag, jag var lite orolig för jag hamnade på skolbussen och där grasserar ju coronan nu hejvilt. Men satte mig direkt bakom chauffören och fullt vaccinerad ska jag väl ändå slippa bli svårt sjuk…
   Kram och hälsa Berra

 12. Svara

  Ama de casa

  8 december 2021

  Jättevackra vinterbilder! Hoppas att kameran slutar tjura och skärper till sig!

  Fåglarna vid ån verkar ha samma smak som jag – glufsar i sig det mesta, men morötter går bort 😀

  Domherrarna är verkligen jättefina! Dom dök upp i Sollentuna ibland, fast en gång såg jag lite senare att en som satt jättestilla faktiskt var ett vinteräpple som hängde kvar i trädet 😉

 13. Svara

  Minton

  8 december 2021

  Dina vackra bilder piggar upp så fortsätt med dessa. Blir så arg när man måste ha modern teknik för allt idag. Har flera äldre grannar som bara har en vanlig mobiltelefon.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   9 december 2021

   Ja det är bedrövligt, så många som inte kan ta del av samhället fullt ut! Jag tror det är vi i Norden som är värst drabbade eftersom vi ligger i framkant med ny teknik. På gott och ont…
   Kram

 14. Svara

  Anna-Lena

  8 december 2021

  Ny snygg profilbild!
  Man får våga lite. Tre sprutor ska väl skydda en del.
  Äntligen börjar termometern krypa ner mot nollan. Gott! Otroligt vackra bilder ..men retligt när kameran fryser för mycket. Men du lyckades ändå. Kram!

 15. Svara

  Karin

  8 december 2021

  Så härligt med alla rimfrostbilder och det kan inte hjälpas, men domherrherrarna är otroligt dekorativa.

  Så fint med vinterkylan, men jag oroar mig lite för huset i Dalarna som jag inte besökt på länge. Sist jag skulle dit satte både tunnelbana och SJ krokben, så jag kom inte iväg till den släktträff som jag bjudit in till. Släktingarna tog sig in ändå i huset och förlustade sig utan mig. Nu gäller det att lita på att dom kom ihåg att stänga av vattnet och satte in rätt värme i utrymmen där det måste vara varmt för att ledningarna inte ska frysa sönder. Well, det visar sig väl i jul om inte förr …

  • Svara

   Paula

   9 december 2021

   Ajaj även om de följt dina instruktioner så har ju kylan varit svår sista tiden, hoppas verkligen att ledningarna klarat sig! Vilken otur du hade i somras, hoppas verkligen att du/vi får en enklare sommar nästa år. Både med pandemi och väder och vind.
   Sköt om dig o ha det gott, snart är julen här och stugan väntar>!”

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 313
 • 380
 • 1 635 184
 • 5 092
 • 65 629
Sök här