Matrecept och kökstips

Kycklingbönbollar med spagetti

Av
den
6 mars 2019

Jag har sett många recept där man drygar ut proteinet, köttet, med bönor för att göra maten både miljövänligare och nyttigare.

Jag hittade ett recept som jag gjort om lite så det passar mig.

Till kycklingbönbollarna behöver du 500g kycklingfärs, 1brk (400) stora vita bönor, 1 finhackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor, timjan och ett litet ägg, salt och svartpeppar.

Mosa avsköljda bönor noga med en gaffel och blanda ner med färsen och övriga ingredienser. I originalreceptet fanns inte ägget med men jag tyckte smeten blev ganska torr och hård. Med ägget i blev den istället ganska lös, lite svårare att forma bollar men när de var färdiga var de ändå fasta i konsistensen, påminnande om falaffel.

 

Stek nu bollarna i olja tills de är genomstekta.

Jag kokade spagetti, och klyftade några körsbärstomater och skivade en rödlök.

Jag hettade upp olja i stekpanna, stekte på tomater och lök hastigt, hällde över en liten slurk vinäger och salt. Sen vände jag ner spagettin, tillsatte de färdiga bollarna och fräste tills allt var varmt.

 

 

Vid servering strödde jag över riven parmesan. Smakade mums filibabba!

Man kan variera kryddningen i bollarna men principen med bönor i smeten tyckte jag var lyckad. Kommer att testa flera varianter, även med nötfärs i t.ex pannbiffar

 

 

TAGS
13 kommentarer
  1. Svara

    "LillaSyster"

    6 mars 2019

    Både låter och ser väldigt gott ut! Ska testa det där, använder väldigt sällan kycklingfärs, gillar bättre då det är hela delar av kycklingen och man köra den u gryta eller i ugn för att vara säker på att det är klart. Men jag har en termometer – så jag ska testa inom en snar framtid. Falafel är ju så gott, har gjort det själv några gånger. Ikväll får vi se vad mästerkockarna hittar på för något =) Ha en bra kväll! Kram

  2. Svara

    Mia

    6 mars 2019

    Åh så gott, bönor har jag alltid hemma (i olika varianter) så det ska jag testa, tack Paula 🙂
    Kram på’re

  3. Svara

    Punatukka

    6 mars 2019

    Vilket spännande recept..Ser jättegott ut! Köpte kycklingfärs idag och edamamebönor…undrar om dom kan fungera istället för vita,hmmm?

  4. Svara

    "LillaSyster"

    6 mars 2019

    Svar : jag har inte varit där men jag blev väldigt sugen – ser verkligen fint ut där och maten ser spännande och god ut. Jo, jag kör nästan alltid kyckling i ugnen =) Nu fortsätter vi titta! ?

  5. Svara

    BP

    6 mars 2019

    Undrar om man ersätta bönorna med kikärter… Det borde gå tycker jag. Bönor är inte min grej, lika lite som morötter;-)

    Matbilderna blev helt suveräna! Kokbok nästa kanske;-)

  6. Svara

    kajsalisasblogg

    6 mars 2019

    Ser jättegott ut.

  7. Svara

    ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ?

    6 mars 2019

    Så spännande det låter onekligen gott :D. Tror familjen skulle uppskatta detta 😀

  8. Svara

    Ditte

    6 mars 2019

    Tack för bra tips! Och det ser riktigt gott ut. Jättefina bilder.
    Tyvärr tål jag inte bönor men jag kan säkert komma på något annat att blanda färsen med. Finns en hel del att tillgå.
    Måste också berätta att jag köpt boken “Hilma” som du tipsade om. Har börjat läsa den.
    kram!

  9. Svara

    Anki

    7 mars 2019

    Ser kanongott ut! Tack för inspiration!
    Kram

  10. Svara

    ibod11 - Ingrid

    7 mars 2019

    Det ser väldigt gott ut och var säkert precis så gott 😀
    Kram

  11. Svara

    Titti

    7 mars 2019

    Måste nog testas!

  12. Svara

    Ninni

    7 mars 2019

    Såg gott ut. Har faktiskt aldrig använt kycklingfärs då sambon inte vill testa. Men det kanske funkar med nötfärs också?

  13. Svara

    Kicki

    8 mars 2019

    Det både såg gott ut och lät gott. Av nån anledning tror jag att jag inte gillar bönor, men jag vet inte varför, för jag tycker både om bruna bönor och chili con carne.
    Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 53
  • 520
  • 1 578 088
  • 4 989
  • 64 277
Sök här