Livets glädjeämnen! Lördagstema Matrecept och kökstips

Mat – allätare, vegetarian. vegan?

Av
den
4 mars 2017

Se där har vi veckans rubrik!
Komponerad av Matfreaket

Mat

Välkommen in i mitt digitala kök i pörtet!
Mat är och framför allt har varit ett av mina största intressen genom hela livet, och det syns, både på min hemsida och på mitt midjemått…

Jag har samlat på matrecept sedan jag flyttade hemifrån, och när jag startade min hemsida var det självklart att även ge maten en hedersplats.

Om du tittar i min meny i headern så finns under fliken “Mitt Finland” även recept från gamla fosterlandet samt mattraditioner i svenskFinland. Finsk julmat har fått en egen avdelning, jag kan faktiskt skryta med att ha flest google-träffar på sök “finsk kålrotslåda”… Nödmat har också fått lite utrymme för hur man ätit genom historien har intresserat mig speciellt.
Lättgissat är att tv-serien “Historieätarna” var en stor favorit!
Under fliken “Matnyttigt” finns diverse recept i olika kategorier, speciellt är det många svamprecept eftersom jag gärna plockar hem massvis av god svamp.

Numera är det mera sällsynt att jag lägger in recept här i bloggen, och det beror naturligtvis på att sedan jag blev “ena(sam)stående så blir det inte lika mycket kockat här hemma.
En viss mättnad fick jag också efter att jag drivit värdshus ett par år, hur roligt det än var!

Apropå mat genom historien så har jag i min ägo några himla roliga böcker/skrifter från förr…denna lilla matbibel är från 1901

Jag kom på nu när jag skulle blogga om ämnet att jag knappt ens bläddrat i denna fina kokbok

som är från anno 1918 när det var brist på papper..

så jag behöver nog ta en dag till att studera verket lite närmare, vad sjutton är “rosthammel med portugisisk lök” för något?

Som du kanske redan förstått är jag varken vegetarian eller vegan, även om jag mer än gärna äter “växträtter” :mrgreen: fast kanske inte just “turska bönor”

Det jag är bäst på är inte kulinariska läckerheter utan vanlig hederlig husmanskost, á la Cajsa Warg…man tager hvad man hafver..

Min specialitet är soppgrytor som jag joxar ihop av t.ex lammkorv i slantar, spetskål, morötter, kokta korngryn lök och potatis som på bilden.
Den har jag ätit till lunch i dagarna tre och nu åkte resten in i frysen, för här kastas ingen mat!
Det lärde mig min kloka mormor redan för snart 60 år sedan!

Andra som deltar i Veckans rubrik är
Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Tove
Pensionären på ön
Ulla
Musikanta
Anki
Yvonne

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa von Friesen

  4 mars 2017

  Mat är ett evigt återkommande ämne. Bror min har bevarat många familjerecept i egna kokböcker. Rekommenderas som nattlektyr. Ord från spisen, av Otto von Friesen, En läsekokbok. Fråga efter den på biblioteket.

 2. Svara

  Mia

  4 mars 2017

  Turska=turkiska
  Hammel=kastrerad bagge
  Jisses, tack för detta, så fick jag lära mig nåt idag också, kram på’re :love: :love:

 3. Svara

  Britten

  4 mars 2017

  Å att jag hittade hit just nu….jag har just beklaga mig över att jag inte har varken matlust elle inspiration…kom hit och koka mat till mig !….

 4. Svara

  Titti Melender

  4 mars 2017

  Den boken har jag också, ärvde den i unga år och han använt den mycket. 🙂

 5. Svara

  Karin Eklund

  4 mars 2017

  Så lärde jag mig vad hammelsadel och turska bönor är.
  Också här finns det en hel del gamla kokböcker och faktum är
  att jag väldigt gärna läser dem och också lagar mat efter recepten i dem.
  I flera av de gamla böckerna finns det också något som de brukade kalla dyrtidsrecept.
  Först trodde jag att det handlade om lite dyrare mat men det är precis tvärtom.
  Nu ska jag titta in på dina finska recept. Jag brukar laga en kålrotslåda till julen
  som har anor från Karelen.
  Det är roligt med mat och ett stort nöje att äta den också!

 6. Svara

  Karin Eklund

  4 mars 2017

  Oj, kära nån, så intressanta recept jag hittade. Leverpastejreceptet borde fungera lika bra på lammlever, kan jag

 7. Svara

  Herr Nillssons Fru

  5 mars 2017

  Ja att få komma hem till Paula och äta en god middag vore inte helt fel…nä stopp nu, menade inte allas att du skicka inbjudningskort nu :mrgreen: själv är jag ingen matmor, jo klart jag lagar mat men jag tröttnar ofta på matlagningen o då får gubben ta över. Rätt skönt att slippa det när man jobbat och så är det godare när någon annan lagat. Jag gillar däremot att laga gott, duka fint och så när de kommer besök, nalkas fest o så. Då blir de lite annorlunda men mat i vardagen så att laga – ja den står jag gärna över då och då.
  Just nu puttrar en liten stek till mig o gubben på spisen – ja så en bit till hundarna också naturligtvis.

  Att laga mat till sig själv är inte kul, de vet jag, för jag har ju också gjort det har ju både levt som singel oh haft en gubbe som jobbat i Stockholm hela veckorna. Men de är rätt bra för man kan röra ihop var som utan att undra om någon annan skulle gilla det. När jag träffade Janne lagade han alltid mat – de var en skön tid hihi,

  torsdagskväll åt jag något redigt gott – de kan du läsa om på min blogg sedan “om du vill!

  Janne köpte två gamla kokböcker på loppis en gång, prinsessornas kokböcker. Undrar just om han lagat nått ur dem 😉

  Något jag älskar i maträtt men sällan gör är vad man i skolan kallade lappkojs och var rotfrukter, lök och falukorv som koktes ihop i senapsås – nu får jag nog äta frukost blev så hungrig.

  Svar: ja jag lagar hellre en enkel måltid när ungarna kommer hem o firar mamma, än kakor o tårtor för de är ingen av dem som äter endå. Så kom alla direkt från jobbet – hungriga 🙂

  Kramiz bästa du

 8. Svara

  Anki

  5 mars 2017

  Jag älskar gamla kokböcker … ja, även såna som inte har så mycket svamp 🙂 Har också några, men inte de du visar. Härliga gammaldags recept … och nu vet jag vad en hammel är – det hade jag ingen aning om! Tack för trevlig läsning Paula!
  Ha det gott!
  Kram

 9. Svara

  Hillevi

  5 mars 2017

  Åh! Åhhhh! Den boken har jag också med hemifrån fast i en flyttlåda nånstans “däruppe”. Har gjort lite marmelader och geléer ur den. Att bara läsa recepten är god underhållning! 😀

  Din egen receptsamling är minsann inte fy skam den heller, liksom örtkunskapen. Du borde ge ut dem i bokform!

  Ser häpet att det inte bara är jag som kan äta samma mat i flera dagar utan problem och här slängs inte heller något. Ändå måste jag betala dyrt för den bruna lilla komposttunnan som man måste ha här. Eller skaffa ett jätteåbäke till godkänd varmkompost som kommer att vara lika ekande tom…

 10. Svara

  Tove Olberg

  5 mars 2017

  Ååå alla dessa gamla kokböcker och din kokkonst! Du har i upplevelser och smaker mycket du Paula 🙂 Att ha sällskap av mormor hela vägen är av godo!
  Framsidan på Hemmets Kokbok är det en Carl Larsson?
  Må gott och ät njut!

 11. Svara

  Gunnel

  5 mars 2017

  Jag förstår att du är en riktig matmamma. Gamla kokböcker är kul att läsa även om jag inte är så bra på att laga till rätterna. Det finns så otroligt många goda recept som blivit nästan bortglömda. Trevlig helg.

 12. Svara

  Kicki

  5 mars 2017

  Mina matidéer är slut och inspirationen också, men nu blev det ju lite kul igen, Tack.
  De där gamla kokböckerna är underbara, jag har några olika varianter och den med goda råd är fantastiskt.

 13. Svara

  Eva

  5 mars 2017

  Nödmat har jag verkligen hört talas om många gånger, eftersom det var far som i det mesta ‘tog hem maten’,
  från naturen till köket. Han berättade för mor hur han minns hans mormor tillagade vissa maträtter.
  I föräldrarnas hem led de ingen nöd på mat mellan krigsåren, men givetvis när krigen höll på, en fasa för dem.
  Far var ju född 1905 och mor 1912, I hans ungdom var han även en hjälp kock på ett skepp m.m.
  Till Sverige kom mor och far 1945, de träffades i ett arbetsläger i Tyskland, historien är lång.
  Efter två världskrig blev man tvungen att improvisera tillbehören till maten. Far var den som talade om vad man kunde äta av i naturen, det som nu kallas ‘vego’ mat m.m. Han beställde fröer från Tyskland och Polen som ej fanns att köpa i Sverige, så han odlade mycket grönt. Jag glömmer aldrig när jag och min syster ‘trampade vitkål’. :mrgreen:
  Det var låde vis med vitkål på hösten som beställdes från Skåne, folk undrade vad i hela friden skulle vi med så mycket kål till, ja det blev surkål i en stor tunna som man kunde ta utav hela året.
  Både Polacker och Tyskar älskar surkål som sedan efter sin ‘surning’
  kan tillredas med olika smaksättare som svamp eller starka korvar (som han också fick göra själv eftersom de inte fanns i det Svenska utbudet på charkuteriaffärerna) på 50-talet. Vitlök chili olika paprikor m.m. beställdes också, men senare sådde han dem själv. På 60-talet när många Greker, Ungrare och Finnar m.m. kom till vårt samhälle för att jobba saknade de ‘sina’ speciella korvar. Far fick då tala om för charkuterimästaren hur man gjorde och smaksatte dessa utländska korvar, (vi bodde nästan granne med slaktaren till den butiken.
  Så på 60-talet kom då de starka kryddorna tid även till Sverige, ingen nu fattar hur ‘smaklöst’ den svenska maten var, salt och olika peppar kryddor var det vanligaste.
  I min barndom åt vi allt, det var inte nödmat precis, men ibland kallade far den för det och den var faktiskt god.
  Om vi inte gillade något blev han ledsen och nästan arg och började ‘dra den historien om svälten i krigsåren’
  för då minsann var man glad om man fick de och de . . . . .
  Men vad visste vi barn om krig och svällt och lidande, sådant förstår ingen egentligen, uppleva den vill jag icke. Jag älskar all slags mat men jag är inte den bästa kocken, gör så gott man kan, ibland är det tråkigt att
  laga mat. Då lagar jag hellre en massa en dag och fryser ner i portioner till oss, bra att ha lata dagar.
  Sen är Rolf också duktig på att laga mat, det tycker jag är bra för fantasin på maträtter är svår ibland.
  Nu har jag skrivit onödigt mycket och hoppat över till barndomens tider, kunde liksom inte sluta.

  Som jag tänker nu tror jag vi som barn på 50-talet hade mycket roligare och intressantare än var ungarna har det nu för tiden. Inte var det tvunget med tv m.m. det man inte hade det saknade man inte . . . .
  Idag har vi varit på Annies 13 års kalas, lunch först vid kl 13, kaffe tårta senare.
  Så mycket småplock gott, ska visa en annan dag på bloggen.

  Ha en bra vecka i Pörtet, kram/ Eva :love: :kiss:

 14. Svara

  "LillaSyster"

  5 mars 2017

  Hittar inget på Google om Rosthammel – jag tror vi hoppar över det receptet och kör på något modernare. Himmel och plättar Paula har du hunnit med att driva Värdshus också…. du har verkligen många strängar på din lyra. Det var längesedan jag gjorde finsk kålrotslåda. Ha nu en bra start på veckan imorgon! Kram

 15. Svara

  "LillaSyster"

  5 mars 2017

  Rosthammel = Fransyska

 16. Svara

  Yvonne Käll

  6 mars 2017

  Vad roligt att ha så många gamla fina kokböcker! Och vilket underbart “digitalkök”. Jag är en av dom som varit inne och kollat din Finsk Mat och kålrotslådan. Har även jag ett gammalt sådant recept som används varje jul.
  Förstår att det inte blir lika mycket matlagning sen du blev singel. Det är på nåt sätt inte alls lika roligt då. Nånstans läste jag eller om det var på TV att det är ingen dum idé att äta framför TVn för att få sällskap av den. Bättre än att sitta självsam vid köksbordet menade dom.

  Driva världshus! Oj vad du hunnit med…och det låter väldigt roligt men jag förstår även jobbigt. Maxijobbigt skulle jag tycka att tänka ut en omväxlande, nyttig meny för var dag. Bra gjort!

  Nu önskar jag du får en fin kommande vecka att njuta av. Kram

 17. Svara

  Gun

  3 maj 2017

  Kom hit nar jag googlade portugisisk lok, fran samma Hemmets Kokbok som du har. Min mormors. Jag oversatter recept till blodkorv for att skramma barnbarnen har i USA? Har inte hittat vad portugisisk lok ar annu, pa engelska.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 161
 • 189
 • 1 654 995
 • 5 128
 • 66 118
Sök här