Bloggen Matrecept och kökstips

Mat ur naturens skafferi

Av
den
19 september 2006

Jag har lagt in några nya recept med svamp. Du hittar dem under rubriken Matnyttigt.
Kantarellcappucchino med messmörsrulle låter väl inte så dumt? Det receptet kommer från Milko och det har jag ännu inte hunnit prova.
På Svampguiden fann jag en italienare som heter Franco Matli. Han har gett mig ett recept på sallad med riskor. Bara riskorna som fattas…
Något jag själv provade var Piccata på taggsvamp, och det var mumsigt.


Jag åt dessa godingar med bara en sallad, men med ris och tomatsås blir det en “riktig” piccata!

Upptäckte i helgen en dignande rödavinbärsbuske längst bort på tomten. Dom såg fortfarande goda o fasta ut, så jag plockade dem, 2,5 kilo på en gammal buske, inte illa!

En del fryste jag ner i klasar att användas som tårtdekoration. Men sen då? Beslöt mig för att prova ett recept på vinbärsmarmelad med morot, det lät väl nyttigt och gott?


Vackert ser det också ut när det kokar i kastrullen…
Men nu till problemet, det bidde ingen marmelad, det bidde vinbärsvälling med morötter!!!
Kan någon hjälpa mig? Kan jag koka upp den igen och tillsätta något, gelatinpulver eller potatismjöl för att få en bättre konsistens?
Som du förstår har jag INTE lagt in just detta recept….

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Kajsa

  19 september 2006

  Jag kanske inte kan så där jättemycket om syltning och saftning, men jag tror du ska tillsätta pektin, för att det ska gelea sig.
  Lycka till!

 2. Svara

  Helena

  19 september 2006

  Japp det är pektinet som fattas.
  Köp Gul melatin och koka om den så blir det nog bra.
  Nätr bären suttit så länge på busken så har allt pektin försvunnit ur bären.
  LYCKA TILL!!!!!

 3. Svara

  Anne-Lie

  19 september 2006

  Ser att du redan fått tips om marmeladen, så nu frågar jag dig… vad ska jag göra med mina, som jag tror är, lärksoppar?
  /aw

 4. Svara

  Redtopp

  19 september 2006

  Såg att du redan fått svaret “PEKTIN”…..men jag skriver det ändå!Riktigt hur du ska göra vågar jag inte säga men det står nog på “påsen”…Lycka till..ser gott ut iaf.Haha..så du blev en Jack Russel,fniss! Dom är iaf. sötare och mer “slimmade” än “min” Mastiff *asg* Ha det….bäst Paula!
  REDTOPP

 5. Svara

  Pia (Pimli)

  19 september 2006

  Svar har du redan fått ser jag.

  Nya layouten är snygg! Härligt med en dotter som kan hjälpa till med sånt. Försöker förtvivlat att få ‘datanörden’ Harald att göra annat med datorn än bara spela spel. Men än har jag inte lyckats. Kanske kommer med tiden…

  Man blir så sugen på att plocka mer svamp när man läser dina recept. Som väl är är det bara yngstesonen Nils som inte gillar svamp. Och så min mamma förståss. Fast hon gillar att plocka, och då får vi den :D.

  Härligt att se Larissa bre ut sig i favoritställningen. Visst blir man sömnig av att titta på dem!

  Har nyss eldat en liten brasa i braskaminen, för då kan man ha ytterdörren öppen även på kvällen. Fast nog är det varmt så det förslår.

  Nu ska jag vandra vidare till Catja och Annelie.

  Ha det bra!

  /Kram

 6. Svara

  Anki

  19 september 2006

  Oj här har blivit höstigt!!
  Mat o svamp igen, men snälla du fattar du inte att jag blir hungrig och jag kan inte äta så här sent, ska ju snart sova ju….*ler*

  Inga tips har jag om omkok, jag gör aldrigt sånt jag.

  Kramiz Anki

 7. Svara

  Bia

  19 september 2006

  Så fint det är här! Jag gillar toppbilden med vargen och såna djur har ni väl runt knuten..?

  Jag blir så sugen på svamp när jag ser dina bilder, men jag ska nog hålla mig till de konserverade. Efter en svampexkursion för flera år sedan blev alla förgiftade och sjuka – utom jag. Vi hade nog tagit fel på någon sort…

  Kram/Bia

 8. Svara

  Pia

  20 september 2006

  Kantarellcappucchino … det låter kaffe om det.. hur kan detta smaka tro. Får nog testa. Du är ju så braig på allt vad naturen ger i matförrådet. Gratulerar oxså till din hela penision. Så hade jag oxså det en tid, men sen blev det lite julafton, då det blev några slantar över på reket.
  Ha de goddi goooooo
  Kram

 9. Svara

  Ada~~Bittan

  21 september 2006

  Åhh går det att använda svampen till så mycket gottit!?
  Du vet Kal kommer hem med massor o vi mest “bara”gottar oss med en vanlig stuvning elr helt enkelt bara förvälda,och sen frästa me’ lite ofarliga kryddor.(=Salt o Peppar,allt annat anses som onödigt,om HAN ser det! 😉 )Smarrigt till kvällsmackan,men då det blir ofta så kan det ju va’skoj me’ omväxling!
  Tack för tipsen.
  Svar hade du ju fått.
  Fanns det verkligen inte på Tasteline?Hmm?
  Kramarom Pörtets alla invånare!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 475
 • 770
 • 1 611 143
 • 5 045
 • 65 076
Sök här