Bloggen

Nämen det är min dag idag!

Av
den
12 oktober 2021

..för jag läser i tidningen att det är sockerfria dagen!

Ja det finns då dagar för allt nuförtiden, tror inte ens att årets dagar räcker till så vissa företeelser får samsas om samma datum…

Och vad har nu detta med mig att göra, jo, jag slutade äta socker 1997!
Det började med att jag gick upp mycket i vikt när vi drev värdshus och jag inte längre hann motionera som förut men däremot hade en massa god mat framför näsan hela dagarna…
Då funderade jag på vad jag skulle kunna avstå ifrån….
Det började med att jag slutade med fikabröd. Jag har aldrig varit så begiven på det så det var enkelt…
Och strax var det inte gott med godis heller, och sen tog det inte lång tid innan allt som innehöll socker smakade pyton i min mun, jag hade tappat bort den söta smaken så minsta chokladbit smakade vedervärdigt sött!
På den vägen är det…
Frukt äter jag dock, gillar frukt mer nu än när jag var yngre och har alltid en välfylld fruktskål hemma.

I dagens lokaltidning fanns en artikel om en trebarnsmamma som vägrade ge barnen godis. Lördagsgodis hade aldrig introducerats i familjen som istället käkade bland annat frysta ärter, fryst mango och mörk choklad. På fredagar kanske man kunde få popcorn eller rotsakschips…
Barnen var däremot tillåtna att äta det som bjöds när de var på kalas…

Jojo, lite extremt låter det allt, men barnen lär göra revolt så småningom men har ju i alla fall fått många nyttiga vanor..
Vad tycker du om ett helt sockerfritt liv?
Jag kan bara säga att om alternativet är frysta ärtor så tror jag baske mig att jag skulle välja en chokladbit, hahaha

Nog om detta, jag får väl gräva fram lite foton på höstens framfart …

Snart får kameran gå i ide ett tag, då hela landskapet bara består av en grå kuliss

Man kan nästan stå stilla och titta hur löven singlar ner, plötsligt kommer en vindpust och då fullkomligt dröser de gula löven ner..

Vi har mycket högt vattenstånd i ån, nästan lika illa som i slutet av sommaren då det kom rekordmycket regn.

En del båtar skulle behöva ösas

andra ligger uppochner i blöt

och en gisten eka gör väl ingen glad..

Går min vanliga rutt förbi kraftstationen..

Smyger in i Carl Larsson-gårdens trädgård där det ännu finns lite höstfägring kvar

Och någon har pyntat så fint med en vacker höstkrans

Tittar över till badbryggan på andra sidan ån, tom och övergiven

Stilla flyter ån, men det brusar ju högt

och går man över till andra sidan så dånar vattnet genom slussporten.

Alla årstider har sin charm men snart nalkas november som i min värld är den absolut tristaste månaden av dem alla…

Nu går vi hem till stugvärmen!

TAGS
29 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  12 oktober 2021

  Så fina höstbilder Paula 🙂 Ja, ärter kan jag nog äta men då får dom vara tinade, absolut inte frysta, vad nu det ska vara bra för?? Syster är en godisätare av rang, dock inte choklad som är mitt favoritgodis och det har jag svårt att tänka mig att inte äta 😉 men strongt av dig att sluta med sött! Kram på’re

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Det är inte ett dugg strongt faktiskt, men väldigt tjatigt att folk inte fattar…vill inte gå o fika någonstans med någon längre. Alla tycker synd om min kaffekopp utan dopp men det har ju jag valt själv…suck
   Kramen

 2. Svara

  Anna-Lena

  12 oktober 2021

  Vackert, vackert! Ja, november är trist. Liksom januari. Är ingen julfantast, men gillar adventsljusen i december.
  Socker? Är mindre förtjust i socker nu än då jag var ung. Är ingen anhängare av kladdiga bakverk. Men småkakor gillar jag. Om dom inte är för söta.
  Men att undanta socker helt, det vore svårt. Hemkokt sylt är gott. Där finns mycket socker. Och lite sirap vill jag ha i brödet jag bakar. Honung är ett bra livsmedel…
  Mina barnbarnskillar är inte så mycket för söta saker. Men chips, popcorn och pinnar, det äter de gärna. Det tycker jag är bra “godis”.
  Ha det fint i vackra hösten! Kram!

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Sirap i brödet, gähhhh, jag kollar noga att allt bröd jag handlar är osötat! Skogaholmslimpan är min stora skräck, den bjöd svärföräldrarna på när jag var ny i Sverige, med prickig korv (bevare mig väl) i all välmening, för mig var det en av livets värsta matupplevelser…sylt funkar inte, men jag har faktiskt en nypa socker på mina naturella hallon på gröten! Så visst äter jag socker! Popcorn gillar jag också, det värsta är att jag äter upp hela bunken, tjoff bara

 3. Svara

  ElisabetR

  12 oktober 2021

  Jag/vi äter minimalt med socker, men förbjuder det inte heller. Tyvärr så finns det ju i en himla massa livsmedel ex smörgåsmat.
  Nått som är ännu värre tycker jag är Maltodextrin och Modifierad stärkelse som också tillsätts det mesta möjliga som utfyllnad mycket i mejeriprod, ketchup etc. Konstgjort, tillverkat på kemisk väg. Billigt. Stort problem för mångas magar.
  Förlåt kunde inte låta bli att predika.
  Tack för vackra höstbilder. Tror inte alls du behöver lägga bort kameran. Du brukar ha fina, gråa disiga bilder med. Jag älskar lugnet på hösten. Så fortsätt du attförse oss med dina fina bilder.
  Ha det gott i höstdiset, ovanför finns solen

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Du får så gärna predika! Jag vet att tillsatserna inte är av godo, men ibland är de ju svåra att ersätta. För mig är det smaken som avgjort, inte innehållet. Om jag äter rökt skinka som innehåller socker så bryr jag mig inte ett dugg för det smakar inte sött. Så enkelspårig är jag…
   Såg att du landat, hörs vidare….

 4. Svara

  LillaSyster

  12 oktober 2021

  Beundrar dig som kunnat sluta med socker. Den här sockerråttan tar ff igen det hon inte fick äta som barn. På torsdag är det räkmackasdag tror jag att maken sa, den kan jag tänka mig att fira.=) Ha det gott!

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Inget att beundra faktiskt, jag har andra laster…Jag var inte sötsugen som barn heller.Vi hade alltid en skål med godis på vardagsrumsbordet. jag rörde den mycket sällan…Räkmacka imorgon då, mums!

 5. Svara

  bpz3

  12 oktober 2021

  Vilken härlig bildkavalkad:-) Bilden med rönnbären framför trädstammen är en av dina allra bästa ever. Absolut inget fel på de andra bilderna heller, men just den står ut:-)

  Ja, det där med bemärkelsedagar. Har noll koll på sådant, men det har du ser jag. Så duktig du är att inte ha ätit sött sedan 1997. Som du vet är jag ingen sötis, så jag har aldrig varit förtjust i sötsaker med få undantag typ cheesecake, pannacotta och crème Brûlée. Så jag har liksom aldrig behövt dra ned på sockerintag.

  Dessvärre är jag inte duktig på frukt och grönt (heller). Okej då, avokado, tomater och sallad slinker ned regelbundet, med grönsaker och frukt är inte min grej, tyvärr. Borde kanske skämmas en aning här;-)

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Tack BP, gillade också rönnbärsfotot. De sötsaker du gillar har jag knappt ätit. Cheesecake går nog an, pannacotta kräver väl något mer, bär eller nåt? och creme brulee, där går gränsen, nej tack! Varför skulle du skämmas? Vi gillar alla olika, jag har alltid gillat grönsaker, men frukt håller jag på o lär mig nu på gamla dar. Frukt i barndomen var antingen en banan eller konserverad frukt, bläääää

 6. Svara

  Anki

  13 oktober 2021

  Jättehärliga och höststämningsfulla bilder … så vackra och så talande över hur det är hos dig!
  Jag som är uppvuxen i ett konditori har fått min beskärda del av sötsaker – och är numer väldigt måttlig vad gäller sockerintag. Godis är inte något jag någonsin längtar efter, men choklad vill ja allt ha ibland – dock inte den söta mjölkchokladen!
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   I barndomslandet hade jag några favoriter, Fazers mjölkchoklad och “potatisbakelse”…Marianne-karamleller fanns alltid i en skål på bordet…
   Uppvuxen i ett konditori?? Det är väl inte så vanligt, drömmen för många barn kan jag tro.
   Kramen

   • Svara

    Anki

    14 oktober 2021

    Farfar var, liksom sin far och sina bröder både bagare och konditor och när jag växte upp hos farfar och farmor så hade de ett konditori i huset där vi bodde – och där tillbringade jag många timmar som barn. Farfars potatisbakelser var “världsberömda” i Norrköping på den tiden 🙂
    Kram

   • Svara

    Anki

    14 oktober 2021

    Jag växte ju upp hos farfar och farmor … och farfar var både bagare och konditor. De hade eget konditori med servering, så mycket av min barndom tillbringades där. Farfars potatisbakelser var “världsberömda” i Norrköping på den tiden 🙂
    Kram

 7. Svara

  Ama de casa

  13 oktober 2021

  Sockerfria dagen är verkligen inte min dag, fast jag försöker hålla nere på godiskonsumtionen.
  När jag var liten fick jag 100 kronor av pappa om jag lät bli att äta godis på ett år. Jag gjorde uppehåll ett par år, men var tillåten att äta på barnkalas och dylika tillställningar. Tur för mig att jag hade många kompisar 😀

  Härliga höstbilder även om båtarna var lite sorgliga.

  För min del är november inte alls trist längre. Det brukar vara en solig, fin och lagomvarm månad.

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Du går igång på utmaningar med belöning, bra där! Ja om jag skulle välja en månad att tillbringa nere vid medelhavet så skulle jag helt klart välja november, en månad som borde strykas i almanackan.

 8. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  13 oktober 2021

  Eftersom varken min gubbe eller jag dricker kaffe alls – han dricker dock te med en macka på kvällen – så äter vi inget kaffebröd. Godis köper vi aldrig, men det händer att en liten chokladbit följer med i matvarukorgen nån gång i månaden. Så vi äter väldans lite socker, men…..just nu när det finns goda svenska äpplen vill Rolle gärna att jag gör en äppelkaka ibland. Alltså en sockerkaka med äpplen och kanel. Sen tar han några bitar i veckan och så fryser han in resten. Själv är jag inte förtjust i det alls – som tur är! *fniss*
  KRAM/Susie

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Men dricker du inte te heller? Vad gör då du människa? Pimplar öl, sippar på vin,dricker källvatten? Det här med svenskt fika har blivit något man har svårt att komma undan då alla förordar att man ska fika jämnt och ständigt! Man kan pausa det man håller på med utan att vräka i sig en massa, man kan pausa och ta en frukt ! Eller en macka om man är sugen…
   Kram

 9. Svara

  Kicki

  13 oktober 2021

  Som du vet så är jag en godisråtta, mest vad det gäller fikabröd, som jag har väldigt svårt att avhålla mig ifrån. Men det är ytterst sällan som jag köper godis, kanske till påsk och jul.
  Såå vackra höstbilder du bjuder på.
  Det finns en månad som är värre än november och det är februari, när man som mest längtar efter våren och ljuset.
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Godisråtta är inte samma sak som förmiddagsfika! Men det är klart, mitt fika innehåller oftast bara en slät kopp kaffe. Men gärna också t.ex hårt tunnbröd med ost…inte ett dugg nyttigare än dina bullar…Februari? Oj, jag har aldrig tänkt så, det är ju ändå en riktig vintermånad och ljuset börjar komma så smått…men mars är klart roligare

 10. Svara

  Ditte

  13 oktober 2021

  Verkligt vackra höstbilder och det är så fint att gå med dig ut på en runda i din vackra trakt Nej, kameran får inte alls gå i ide. Och även det grå har sin charm och tjusning.
  Vad gäller socker så slinker en del ner. Men socker finns ju i så mycket; frukt, grönt olika drycker och annat. Jag är nog ganska måttlig i mitt sockerintag .
  Jag undviker det inte men vräker heller inte i mig det. Vad gäller barn så har jag mött dem som vräker i sig sött så fort de är utanför hemmet och föräldrars åsyn och det är kanske inte riktigt det man vill uppnå.
  Kram!

  • Svara

   Paula

   13 oktober 2021

   Du är nog väldigt måttlig i vad du stoppar i dig oavsett om det är fikabröd, godis eller mat. Jag kan vara helt bottenlös när det gäller god mat, inte bra alls! Och visst innehåller t.ex potatis också socker. Men för mig är det enbart smaken som avgör, o inte ens sötpotatisen smakar sött, hii
   Ja det är svårt med barnens godisvanor, men om man håller sig till en dag i veckan är det väl bra! kram

 11. Svara

  Minton

  13 oktober 2021

  Underbar höstbilder och rönnbären framför trädstammen är favoriten.
  Socker är inget för en diabetiker. Tyvärr känner inte många till att kolhydrater omvandlas till socker och är lika farligt som godis och liknande. Har fått lära mej massor om bra och dålig kost när jag fick diabetes 1 för 9 år sedan.
  Nu fungerar det hyfsat.
  Kramar från Minton o Anki

  • Svara

   Paula

   14 oktober 2021

   Jag är inte så inlärd på diabetskosten men du har ju rätt att kolhydrater blir till socker. Jag är ju en potatistant av stora mått, men har förstått att det är bättre att äta potatisen kall eller uppvärmd än att äta den nykokt. För mig låter det märkligt men kemiska processer har jag aldrig begripit. Bra att du fått lära dig vad som är bra för digf! Att inte äta godis är ju ingen garanti för att inte drabbas av diabetes, jag har haft förhöjt blodsocker ibland på kontroll! Kram

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  13 oktober 2021

  Jag tycker nog att din kamera kan vänta lite med att gå i ide med så mycket fint att fota som alla vackra motiv här. Men jag förstår dig. Jag har för det mesta med mig kameran men nu tycker jag inte att jag hittar något nytt att fota. T o m soluppgångar känns lite utslitet. Men snart så… Snart blir det frost och kanske lite ny inspiration för oss som gillar att fota 😀
  Jag gillar socker och har inga som helst planer på att sluta eller minska på intaget 😀 Så länge jag kan hålla vikten i schack och alla värden fortsätter att visa att jag mår bra så ser jag ingen anledning. Men någon överkonsumtion har jag inte. Någon kaka ibland och någon godisbit efter maten är nog det som är vanligast. Men det finns ju mycket socker i både mat och dryck som vi får i oss utan att kanske tänka på det. Frukt är gott och ofta sött men det är nog en annan sorts socker. Och det är väldigt nyttigt med frukt så börja inte tänka på att sluta med det godiset 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   14 oktober 2021

   Frosten ja, du har rätt, då blir det fantastiska naturfenomen att fota! Ofta hinner jag ju inte ut när det är som vackrast,,,,då heller, men då kanske jag kan njuta av dina frostiga bilder! För mig var det lättaste att avstå från socker när jag blev rundare och rundare. Betydligt svårare att avstå god mat. Du är så slank och fin så du behöver sannerligen inte fundera över det…
   Kramen

 13. Svara

  Karin

  14 oktober 2021

  Så otroligt vackra bilder! du är skicklig med kameran!
  Och så måste jag kolla datum innan jag tar mig en bit sockerkaka till kaffet. Puh, skönt, sockerfria dagen var i förrgår. Men jag förstår dig – egentligen mår jag bättre om jag minimerar sockerintaget.

 14. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  16 oktober 2021

  Så mycket vackra bilder du visar Paula. Socker äter jag inte så mycket nu, kan hända det blir en godisbit lite då och då. Ikväll har vi njutit av en flaska gott vin och goda ostar. Det är godis för mig. Kramar om i höstrusket.

 15. Svara

  Ninni

  17 oktober 2021

  Underbara höstbilder! Den med rönnbären framför trädstammen var en läcker bild.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 147
 • 497
 • 1 652 569
 • 5 119
 • 66 012
Sök här