Nässelsoppa med färskost

När du är ute i tassemarkerna i helgen, passa då på att plocka ett par liter späda nässlor och koka en god soppa!

Så här enkelt är det:
Skölj nässlorna i diskhon, lägg i stor kastrull och koka upp i en halvliter lättsaltat vatten. Låt puttra 10-15 minuter och häll av. Spara kokvattnet!
Hacka de avsvalnade nässlorna fint med kniv.
Smält en msk smör i en kastrull, fräs en hackad gul lök, red med två msk vetemjöl, häll på kokvatten, lite i taget. Vispa.
Lägg i ca 100 g färskost, jag använde Philadelphiaost med vitlök och örter, använd den smak du gillar bäst!
Lägg i en grönsaksbuljongtärning och späd med lite grädde, kanske en dl, beroende på konsistensen. Till sist lägger du i nässelhacket och värmer upp soppan.

Jag har sällan fått såna lovord av min make vid matbordet! Och han är ingen vegetarian!
Här serverar jag soppan med karelska piroger och äggsmör, du kan förstås istället toppa soppan med ägghalvor.

Har du plockat mer än ett par liter nässlor så kan du göra t.ex nässelplättar!
Du hittar receptet om du klickar på “Matnyttigt” i menyraden till vänster.
Där hittar du också andra goda recept gjorda på ätliga växter i naturen, så passa på nu när det är högsäsong för alla naturens primörer! Varför inte prova en ogrässallad eller kirskålssoppa?

0

6 Comments:

  1. :yum: Det där ser gott ut, så det måste jag prova.
    Har aldrig ätit nässlor förut, bara retat mig på dom och så bränt mig förstås, men nu ska dom få igen.
    Ha dé bra!

  2. Tack för tipset! Jag har nu länsat trädgården på nässlor dvs rensat ogräs. Det blev en jättegod soppa – en passande nattamat.
    Kram

  3. :yum: Mums, så gott det ser ut med pirogerna och ägghacket. Måste försöka provlaga det. Nässlor är ju toppen! Vi har också plockat och använt både till soppa och i vetebullarna!

  4. Nässlorna är jag nog lite fundersam över, men det andra VILL HAAAAAAAAA.

  5. Jag skulle plocka nässlor och göra soppa just idag, men hann aldrig. Var på spårtävling hela fm och det kom folk på em, så plötslígt var det för sent både för plockandet och tillagandet. Det får bli på måndag i stället.
    Brukar göra soppan åtminstände en gång per år.
    Kramen!

  6. Pingback: Nässla – min favoritprimör » Paulas Pörte

Kommentera