Matrecept och kökstips

Nässla – min favoritprimör

Av
den
2 maj 2017

Den tjugonionde april lyckades jag fynda några små små nässelskott bland snöhögarna. Vet man var de växer och letar i soliga lägen så…

Jag brukar äta årets första nässelsoppa under Valborgshelgen, här har du ett av många recept på en riktigt god soppa. Jag brukar tillsätta svampmjöl också bara för att jag kan :mrgreen:

Men det bidde ingen soppa denna gång, det bidde en stuvning!
Jag gjorde enligt soppreceptet men spädde inte ut den för jag hade kommit på att det skulle bli ett gott tillbehör till mina fiskpanetter med mandelpotatis!

Resten av stuvningen spär jag imorgon till en soppa som jag serverar med ägghalvor och en god macka!

Har du smakat nässelsoppa, en riktig vitaminbomb?

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  2 maj 2017

  Men guuuud så gott!!! Lyckost…jag letade igår men än har dom inte kommit
  Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Ninni

  2 maj 2017

  Nu gör du säkert världens godaste nässelsoppa men jag har smakat nässelsoppa en gång och blev inte alls förtjust. Det var ju förstås snart 100 år sen så jag skulle säkert tycka att det är jättegott nu. 😀
  Själv har jag suttit och legat vid två syrénbuskar och tagit bort rotskott, bara klippt bort dem så nu blir det väl explosion av rotskott enl sambon. Men innan jag slog mig ner vid buskarna så krattade jag fågelfrö och krattade fågelfrö och krattade fågelfrö. 3 ica-kassar med fågelfrö fick jag. Allt jag gör går ju skrämmande sakta och mycket vila blir det men det var ju bara en njutning idag när det var så fint väder. Två telefonsamtal hann jag få och så kom grannen och satt på trappan och “ljög” lite också. 😀 Bäst av allt var att jag tillbringade 4 timmar utomhus idag. Äntligen! När trägårn är fixad så ska jag sitta ute och virka och läsa… 😉
  Kramen.

 3. Svara

  Astrid

  2 maj 2017

  Jag har aldrig ätit nässelsoppa, men jag måste bara testa
  Vi åt glutenfria fiskpinnar igår . supergoda är de

 4. Svara

  leila

  3 maj 2017

  Hej
  Tänk så nyfiken jag är och varit på hur nässlor smakar. Kanske skulle jag plocka lite i år och prova. Har de kommit nu? Så till lite frågor du hade mig. Pojkarna är stora och bor inte hemma längre. Alla har jobb så det känns jätteskönt. Julia är 17 nu så hon bor fortfarande hemma. Jag har en hund som heter Alva. Försökte leva utan hund men se det gick inte : 😀 Jag jobbar natt nuförtiden. Jag flyttar ju på mig efter 4-5 år. Innan nattjobbet var jag i Poolen inom Vård och omsorgsboende. Jag vet inte om jag sparat ner nåt från ladyley.se, måste kolla 😀 När jag raderade allt var jag bara så trött på allt vad foto och hemsida hette och som den spontana person jag är så raderade jag bara sådär. Idag kodar jag inte så mycket , har inget intresse för det men fotografera det gillar jag fortfarande och det är väl det jag pysslar med mest. 😀 Vad kul med barnbarnsbarn, själv har jag inga barnbarn än men det är inge bråttom då jag fortfarande har barn boende hemma. Nu vet du lite hur det är med mig. Ha det så bra. kram

 5. Svara

  Anki

  3 maj 2017

  Nässelsoppa är såå gott! Jag ska testa ditt recept vid tillfälle – synd bara att svampmjölet är slut 🙂 Stuvning på kirskål funka också bra … det hade jag till panerad rödspätta häromdagen 🙂
  Ha det gott!
  Kram

 6. Svara

  "LillaSyster"

  3 maj 2017

  Mormor plockade och kokade nässelsoppa förr om åren – riktigt gott! Jag använder mest nässlor till gödning av växter. Din middag ser väldigt god ut! Nu ska jag äta lite efter träningen och klockan nio är det dags att åka till jobbet. Kram

 7. Svara

  Hillevi

  3 maj 2017

  Nässelsoppa/paj/röra är så gott! Smart med svamppulver i. Jag brukar ha i svamp från frys eller tork – också mums. Det är allt tur att min stuga beboddes av en hästägare förut. 😀 Det är inte ont om gott om nässlor sas… Skördar hela säsongen och samlar frö sen också till inläggningar. Plockar även höga bestånd som torkas i knippen på höloftet åt hönsen till vintern. Som torkade bränns de ju inte längre.
  En barndomsgranne (äldre fru) lindrade sin reumatism genom att gå barbent i nässlor och plocka dem utan handskar… 8-O. Men det hjälpte bra.

 8. Svara

  Yvonne Käll

  3 maj 2017

  Du det där vattnas verkligen i munnen. Tallriken med den fint panerade fisken och nässlorna, topp! Själv plockar jag förstås inte nässlor eftersom jag typ aldrig närmar mig naturen annat än vid vatten och havsband. Men har ju hört att det ska vara en delikatess med nässlor när de är späda. Kan man frysa in och ha till vintern?? Gissar att det inte går så bra men du fick på det här sättet ju njuta 2 måltider med nässlorna.

  Ha det gött och kramen!

 9. Svara

  Christina

  3 maj 2017

  Hej!
  Nej,jag har aldrig provat på något med nässlor(vad jag vet) men harfunderat på det efter att jag såg ett tips på tv om det.Jag ska kika på ditt recept.
  Här har våren kommit….äntligen och idag tog jag mig en ledig dag.Har suttit ute i solen och läst.Så skönt!
  Ha det bra.
  Christina

 10. Svara

  Gunnel

  4 maj 2017

  Jag har sagt i många år att jag ville testa nässelsoppa, men det blir aldrig av. Jag har bara hört att det ska vara en delikatess. Ha det bra.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 85
 • 497
 • 1 652 507
 • 5 119
 • 66 012
Sök här