Bloggen

Nästan snopet

Av
den
1 oktober 2013

Efter en natts orolig sömn vaknade jag till en hemsk morgon, nu skulle tandläkaren få besök!
Det var bara att pallra sig upp, dricka ett par släta koppar kaffe och sätta sig i bilen.
Självklart krånglar fläkten så någon värme gick inte att få, ute var det två plusgrader.

Nå, oron höll mig lagom varm i blodomloppet, dels för min tandläkarskräck och dels för att jag nu skulle få träffa en ny tandläkare eftersom min tidigare läkare gått i pension.

Minnesgoda läsare vet att jag alltid ber att få en lugnande hutt hos tandis, det är en dyr shot som går på 500 bagis men ack så skön!
Man sväljer vätskan, sitter ner och väntar några minuter och sen bryr man sig inte längre om vad som händer med en! :mrgreen:

Nå, först skulle jag in till nya läkaren..
En liten söt flicka satt i rummet, såg inte hur hon såg ut egentligen då hon hade ett munskydd på som täckte nästan hela ansiktet men att hon var ung det kunde jag se.
Hon bad mig slå mig ner och på bruten men klart förståelig svenska började hon fråga mig om varför jag tyckte att jag behövde lugnande.
Hmmmm, tänkte jag, varför inte bara ge den!
Men, flickebarnet lirkade ur mig anledningen, att jag haft jättebesvärliga tandutdragningar som lett till rädsla och så vidare…
Men, sa hon, det kommer inte att göra ont, jag ska inte ens borra, bara lägga i ny fyllning där den släppt!
Till saken hör att den tanden nu skulle lagas för tredje gången, lagningen håller max ett halvår och sedan spottar jag ut fyllningen..

Så, för att göra historien kort, jag gick med på att försöka, och det var ju inga som helst problem!
Det gjorde inte ont!

Men,,,,tyvärr slutade inte berättelsen så lyckligt..
Jag har sedan åratal problem med mina huggtänder :mrgreen: dvs. hörntänderna i överkäken, de sitter löst.
Inte jättemycket men jag kan helt klart vicka på dem och tuggar jag lite snett gör det vansinnigt ont.
Min gamla tandläkare som jag inte alls var kompatibel med diskuterade aldrig alternativ med mig, och eftersom pengar i mitt hushåll är en ständig bristvara så har jag skjutit upp att ta upp frågan till diskussion.
Men se nu tog den unga tandläkaren myndigt upp saken och menade på att det ligger var och bakterier och gror i de stora tandfickorna och det är inte nyttigt alls.
Som om jag inte visste, läste just igår att tandlossning orsakar plack i blodomloppet som sätter sig som åderförkalkning i kärlen, och vem har åderförkalkning, jo jag!

Så, det slutade med att jag fick ett kostnadsförslag till åtgärder, dra ut bägge hörnisarna och sätta in en partiell protes.

Som ni förstår var det inget jag kunde ta ställning till där och då, det måste diskuteras mera vidlyftigt vid köksbordet, om jag gör detta, vad innebär det för försakelser i vårt övriga liv?
Har vi råd med mat på bordet, lite drastiskt uttryckt.

Nå, det återstår att se, har ännu inte träffat min man vid köksbordet, han ilade iväg till Värmland när han kört hem frugan sin, och lär inte dyka upp här hemma förrän vid elvasnåret.

Nu gäller det att han står i för att sälja ännu flera värmepumpar så käringen inte blir helt tandlös 😆

Nå, väl hemkommen kändes det allt lite snopet, jag hade räknat med att krypa ner under duntäcket och sova bort eftermiddagen som jag brukar få göra då jag blivit drogad.
Nu satt jag där, kanske inte så pigg men absolut inte drogad.
Planen var att Blinka skulle följa med Hasse i bilen så jag fick nanna ifred, och det fick bli så trots allt.
Gårdagens promenad på elljusspåret renderade en älgfluga i nacken som i sin tur renderade en liten böld, så just nu är jag inte alltför sugen på skogspromenader…
Läste igår i blaskan om hur snabbt älgflugan brett ut sig på bara några år, fast här i bygden har vi allt känt till dem under många år.

Tänk, så fick jag till en blogg med bara babbel, utan ett enda foto, använde väl de flesta i gårdagens inlägg 🙄

rest1

Men bara därför lekte jag lite, med en bild jag tog av en gammal symaskin vid strandkanten av sjön.
Något vilsekommen såg den allt ut..

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  TjockMorsan

  1 oktober 2013

  Ja, detta med tänder och tandläkare är det många som har problem med. Min tandläkarrädsla började i mycket tidig ålder, då den “pedagogiska” tandläkaren gav mig en örfil och menade på att jag var hysterisk och då är en örfil det enda som hjälper. 😯 Mycket kan man säga om min mammas och min relation, men stryk har jag aldrig fått, så den örfilen var den första och enda någonsin.
  Några år senare när alla mina tänder var på plats så blev det lite trångt och det skulle man ordna genom att rycka ut två kindtänder. Dessvärre tog aldrig bedövningen, så du kan ju tänka dig att det blev en mardrömslik upplevelse. Sedan dess har det varit tårar och tandagnissel och tänder som for illa av både rädsla och dålig ekonomi. Men så för några år sedan mötte jag en änglalik tandläkare som hjälpte mig att fixa det nödvändigaste med mina tänder och samtidigt få bort min misstro och rädsla för tandläkare. Åtminstone när det gäller henne, för någon annan har jag inte behövt träffa än så länge. 😀

  Läcker bild, men man kan ju inte låta bli att undra varför någon gjort sig besväret att släpa en symaskin ner till sjön? 🙄

  Ha en fortsatt bra kväll! KramKram!

 2. Svara

  åsa

  1 oktober 2013

  Va duktig du var som klarade dig utan “hutt”!
  Det där med tandvård, att det ska vara så jäkla dyrt!
  Hoppas du kan fixa tänderna, vet av erfarenhet hur det känns..
  Jag skulle till tandläkaren idag efter lunch, men de ringde i morse och talade om att tandläkaren var sjuk och tänk, jag kände mig som en unge som slapp gå dit!!
  Första gången jag sluppit undan, men jag fick ju en ny tid förstås, men just känslan! 😉
  Ha dé!/Kram

 3. Svara

  BrittMarie

  1 oktober 2013

  Vad skönt att dagens behandling gick bra, och utan hutt också 😎 Hoppas det löser sig även med “huggtänderna”. Var är ju inte så kul att ha 😥 . Kanske du fått en bättre tandläkare nu? Hoppas det och att du kan ha förtroende för henne. Kostnaden är ju förstås ett ibland nödvändigt ont. Hoppas de vill ha många värmepumpar i Värmland!
  Kram

 4. Svara

  Eva-Lena

  1 oktober 2013

  Paula: Jag tycker INTE att du ska dra ut några tänder!!! Man kan lösa tandköttsfickor med kirurgi och antibiotika. Du vill väl inte ha protes före 60 år?! Skaffa en second-opinion hos någon annan, svårt jag vet när man är tandläkarrädd. Folktandvården borde ha någon som är specialiserad på paradontit – tandlossning. Men ett är då säkert att det finns en del klåpare till tandläkare där ute, man har ju mött en del genom åren, och de är väldigt pigga på att dra ut tänder, men det finns alternativ. Privattandläkarna är inte dyrare än foktandvården heller ska man komma ihåg. Jag har jobbat som tandsköterska i min ungdom och ett och annat har ju fastnat.

  Att betala 500:- spänn för en sup verkar också onödigt dyrt, kan du inte få Stesolid eller dylikt utskrivet som du kan ta en rejäl dos av innan besöket. Jag fick just Stesolid av min läkare inför flygresan till Kroatien i våras, man blev verkligen lite groggy på ett skönt avslappnat sätt.

  Lycka till och hoppas att Värmlänningarna fryser som bara den. Och behåll dina tänder!!!

  KRAM!

 5. Svara

  Mia

  2 oktober 2013

  Ojoj….nu såg jag plötsligt sedlarna flyga iväg…!!! För inte är det billigt, det kan jag förstå och kanske, kanske du kan slippa detta med hörntänderna???? Om det funkar ändå, så känns det lite onödigt….
  Så undrar jag om Näcken har börjat med en ny karriär som skräddare istället för musiker???? 😐
  Kram på dig!

 6. Svara

  Gun Wiik Pils

  2 oktober 2013

  Ack ja vi som är födda på 40 0ch 50 talet har i regel munnen full med amalgam, tandläkarna var pigga på att borra på den tiden. Har själv gjort en storstädning i munnen och städat bort amalgamet och ersatt med porslin. Dyrt som sjutton men Försäkringskassan ersätter en viss del, en liten tröst.
  Skall packa väskan för en tre veckors vistelse på Malta så vi höres i november, lycka till med tänderna dom är viktiga!

 7. Svara

  Ninni

  2 oktober 2013

  Låter som du fått en bra tandläkare ! Hoppas du får ordning på allt, kram

 8. Svara

  Anki

  2 oktober 2013

  Hua… här har du en till som lider av tandläkarskräck efter otäcka upplevelser i barndomen…
  Bra gjort att du fixade besöket utan hutt 🙂
  Hoppas det löser sig med hörntänderna!
  Så undrar man ju hur en symaskin hamnat där i strandkanten… ja, det är mycket man undrar över – soffor på skogsstigen, gammalt kylskåp vid vägkanten… och allt annat skräp man hittar ute i naturen… jisses!
  Kram

 9. Svara

  Gunnel

  2 oktober 2013

  Låter lite som när jag fick en ny yngre tandläkare. Den där “hutten” har jag däremot aldrig hört talas om. Verkar effektivt! Jag hade tandlossning, men fick remiss till en specialisttandläkare som gjorde vid tandfickorna och sprutade in antibiotoka (inte med en nål). Det är över 10 år sen och gaddarna sitter rejält fast fortfarande. Lycka till! I morgon är det min tur för ett tandisbesök.

 10. Svara

  Malin

  2 oktober 2013

  Minns när jag skulle laga en fyllning som släppt, hade världens ångest innan, trodde att de skulle ta bort den gamla borra och göra om, men de smälte bara på lite till plast, lätt och smärtfritt. Tänk om de ha de förklarat det ordentligt vid undersökningen så hade jag sluppit oroa mig så.

  Du borde väl kunna få avbetalning på ett sådant större ingrepp? I längden kanske det kostar dig mindre trots allt. Men det är svårt att veta och jag som oxå har tandläkarskräck tycker också att det är svårt att ens ta ett sånt steg även om det hade varit gratis.

  Kul bild på symaskinen! Det går att göra mycket kul med en enda bild.

  Kramen

 11. Svara

  Kicki

  3 oktober 2013

  Vad duktig du var som fixade tandläkaren utan hutt. Hoppas den nya tandläkaren kan få dig att komma över tandläkarskräcken. Hoppas också att det kan lösa sig på nåt vis med dom lösa tänderna.
  Jag hörde på TV att älgflugan inte fanns norr om Dalälven, pyttsan. Samma sak sas om fästingarna för 30 år sen.
  Allt elände sprider sig tydligen norrut, vi har ju “fått” vildsvinen också 🙁
  Kramen

 12. Svara

  Raija

  4 oktober 2013

  Låter besvärligt detta med tänderna och hoppas det inte blir för kostsamt att fixa till en bra lösning. Lät som en jättefin tandläkare, som lyssnade, vilket måste ha varit en lättnad för dig och slippa lugnande 🙂 grattis till att du var modig.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 352
 • 450
 • 1 638 519
 • 5 097
 • 65 701
Sök här