Bloggen

Nostalgi under regntunga skyar

Av
den
9 juli 2012

Skurarna kommer tätt dessa dagar må jag säga.
Igår valde jag att ägna mig åt gamla fotoalbum istället för att sucka och gräma mig över det dåliga vädret.
Jag äger fotoalbum ända från mormors tid, dom äldsta tycker jag är de mest spännande och roliga fotona, men tyvärr har jag ingen släkting i livet som skulle kunna tala om för mig vem fotona föreställer!

Den här bilden fastnade jag för, jag vet inte vad man firar men jag hittar mormor skymd bakom blombuketten och morfar stående strax bakom henne. Morfar träffade jag aldrig, han dog då min mamma var blott 16 år

“Tjejerna” samlade för fotografering, min vackra mormor är hon med pärlhalsbandet.
Jag kan sitta länge och titta på detaljer såsom möbler, gardiner, tavlor och tapeter, för att inte tala om klädmodet!

Badmode á la 30-tal! Längst till vänster mormor Jenny, sedan en okänd kvinna som flirtar med morfar Axel

Jag har scannat in de gamla svartvita foton jag vill ha kvar och nu ska jag fortsätta att beta av övriga album. Utan pardon kommer sedan albumen att kastas.
Tyvärr är ju kvaliteten på färgfotona mycket sämre och jag har inte negativen kvar.
Det blir minst 4 kartonger mindre denna flytt och mer blir det för nu gör jag mig också av med min cd-samling!
Hur gör du, spar du på en massa gamla prylar?
Jag har gjort mig av med mycket genom åren, och inget har jag saknat, därför vågar jag fortsätta kasta.
Prylar kanske kan vara skojiga att ha kvar, men samtidigt ligger dom bara i kartonger i något förråd och dammar.

Det finns dock saker jag sparar, dotterns fotocollage hon gett mig, brev från min mamma, några gamla smycken osv.

Hasse har åkt iväg med första lasset skräp till återvinningen och jag sitter och väntar på en eventuell åskskur som skulle rensa upp den kvava luften.

Till sist vill jag visa badmodet på OS 1952 i Helsingfors

Visst liknar simdräkten en korsett? Och vad är det dom har runt axlarna, en lång cape? Fniss… 😀

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Saija

  9 juli 2012

  Kom ihåg att spara fotona på den externa också! 😉

 2. Svara

  Mia

  9 juli 2012

  Paula, jag är precis som du…ser på detaljerna, stilarna både på möbler, kläder, skor…Och tänk, så noga dom var när dom skulle fotograferas eller gå på fest! Då VAR det verkligen fest, fina kläder, smycken… På sätt och vis är det lite enklare nu 🙂
  Jag slänger grejer regelbundet, det får jag erkänna. Och än har jag inte saknat nåt, tack o lov!
  Kram på dig, going!

 3. Svara

  Jenny

  9 juli 2012

  Vilka underbara bilder. Jag måste nog ta en dag och åka hem till mina föräldrar och titta på bilder när jag var liten och skanna in dem.

 4. Svara

  Nette Cecilia

  9 juli 2012

  😉 Vilka härliga fotografier dom ska du printa ut o sätta i vackra ramar på väggen det har jag gjort med så gamla foton .Jag studerar också kläderna o tapeter o inte minst så fina gardiner ,Vad gjorde din morfar jag ser ett vackert hem på den tiden .Kul att du visade dom bilderna.Min svärfar var med som funktionär vid OS 52 han var i militären då .Kram Nette

 5. Svara

  Sirpa

  10 juli 2012

  Nejnej, kasta inte gamla fotoalbum!! Allt annat må vara men gamla foton går aldrig att ersätta till eftervärlden…. även om man inte känner personerna på bilderna är det tidsdokument värda att spara!

 6. Svara

  Gun

  10 juli 2012

  Vilka fantastiska foton, så bra kvalitet. Har inte så många från den tiden, men dom är av mycket dålig kvalitet tagna med nån billig kamera. Kan inte hjälpa det men tycker original alltid är värda mer och sen känslan att veta att det studerade i ditt fall din mormor och morfar så spara dom!

 7. Svara

  Kicki

  10 juli 2012

  Du och ditt rensande 😉 . Aldrig att jag skulle kasta gamla foton, du ser ju själv hur trevligt det är att titta på dom så här många år efteråt. Din mormor var jättesöt.
  Se’n att jag sparar alldeles för mycket, det är ju en annan sak 😳 Kramen

 8. Svara

  Malin

  10 juli 2012

  Wow vilken bildskatt! Gamla svartvita foton är så vackra. Tyvärr hade färgkameran kommit in i bilden när jag var liten.

  Det finns väldigt lite foton på mina föräldrar som små., även ombara är i 60 års åldern nu. Än mindre på släkten.

  I det stora hela är jag ingen samlare, känns mig oftast befriad av att rensa o slänga. Har heller aldrig saknat ngt jag slängt.

  Jag skulle oxå ha pysslat med foton, fotoböcker, säkerhetskopiering, lära mig photoshop osv osv nu när jag fått semester och vädret inte är det bästa. Men då passade min dator på att gå sönder 🙁 buhuu (lånar dotterns nu en stund)

  Kram

 9. Svara

  Ninni

  31 juli 2012

  Det är roligt med gamla foton och det finns en del för mig att ärva. Borde sätta mig med min mamma och gå igenom dem och skriva på baksidan av dem så eftervärlden vet vad de föreställer. Borde scanna in en del av dem också. Vad många borden det blev… men tror inte jag kommer att kasta gamla bilder.
  CD-skivor spar jag liksom gamla LP-skivor. Böcker rensade jag bort en hel del då jag flyttade hit till Järvsö och jag tycker att jag inte har så mycket “rammel” kvar för jag var rätt hård då och kastade mycket. Har inte saknat en grej av det jag kastade då. Nä, det är väl bäst att inte dra på sig för mycket så ungarna får ett schå den dag de ska ta reda på efter mig.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 386
 • 552
 • 1 609 734
 • 5 043
 • 65 049
Sök här