Bloggen

Nytt år och vinter på G

Av
den
2 januari 2021

En skön nyårshelg är snart till ända…

På nyårsaftonen var vädret..

..disigt och grått

Vi tog en långpromenad, och vi var inte ensamma, kan inte minnas när jag sett så många människor på gång-och cykelvägarna, det var som ett lämmeltåg, här har vi dock valt att gå en bit på oplogad väg

Isen försöker lägga sig på sjön, men kylan är inte riktigt tillräcklig

Visst ser det lite ruggigt och kallt ut?

Något som inte hindrade denna man från att ta ett nyårsdopp bland isbitarna !!! Han måtte ha finska gener…

Hemma igen skulle nyårsmiddagen tillagas, jag har letat recept på kaninkött på nätet men urvalet var knalt! Till sist kom jag på att jag har några riktigt gamla kokböcker, och mycket riktigt, där fann jag några förslag!

Mjölar kaninlåren innan stekning och sedan fick de puttra länge på spisen i en riktigt god svampsås. Gott och annorlunda!

Sen kom den förhatliga aftonen med smällare och raketer, här sitter Torsten och Daniel tätt tillsammans i mitt knä, det tryggaste stället att vara på!

Titta på de spetsade öronen, de säger allt om hur den här pojken mår!

Sen börjar hyperventileringen….
Som tur är var plågan skapligt kortvarig, och när klockan slog midnatt gick jag faktiskt ut, stängde altandörren bakom mig och stod ett par minuter och tittade på fyrverkerierna.

En halvtimme efter midnatt rådde total tystnad och alla i pörtet kunde andas ut för denna gång.

Nu visar väderprognosen kallare väder, vinter på G!

då klär sig finnkäringen i senaste loppisfyndet, är man pantertant så är man!

TAGS
24 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  2 januari 2021

  Vilken härlig pantertant!!! Jättefint loppisfynd tycker jag 🙂
  Vi har fått riktig vinter här, minus 10 grader i skrivande stund och kallare ska det visst bli, äger dom som vet 🙂 Här var det ganska lugnt på nyårsnatten, så det blev ingen hysteri hos djuren tack o lov! Artemis är tillräckligt hispig, hon löper nu och har det riktigt jobbigt stackaren!
  Ha det så fint nu i Pörtet, kram på dig fina Paula <3

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Oh, en löptik i stugan, då blir det bara kopplade promenader! Jag som aldrig haft en hane förut märker direkt om en löptik passerat, den gamla Daniel blir helt rabiat i spåren…man kommer knappt framåt en meter! Hoppas ni slipper värre kyla, jag tyckte det räckte med -5 o nordanvind idag. Kram till dig och syrran och djuren

 2. Svara

  bpz3

  2 januari 2021

  Gillar pantertanten skarpt. Mössan klär dig och håller öronen varmt antar jag;-)
  Japp, vintern verkar vara på G hos dig, precis som du har önskat dig. Du var visst lite trött på allt regnande om jag minns rätt. Här snöade det söder om stan i morse, men snön smälte bort direkt. Inte en snöflinga här inte.

  Kaninen är jag som sagt väldigt avis på. Varifrån fick du tag i just kanin, som inte ens finns i nollåttaland…

  Stackars Daniel. Visste inte att det var så mycket fyrverkerier hos er. Var det kommunen eller privatpersoner som sköt upp raketerna. Min granne som har den söta blandrasen Jonna berättade att hunden inte reagerade alls på smällarna. Det verkar vara olika för olika raser.

  Hursomhelst – God fortsättning!

  • Svara

   Paula

   2 januari 2021

   Vi har ju en turistanläggning och ett par tusen skidåkare här under nyår, de smäller på rätt bra…men även privatpersoner skjuter ju av raketer, tack o lov under kort begränsad tid. Jag tror inte rasen har så stor betydelse för hur hunden reagerar, det är nog mer upp till individen. Alla mina hundar, från rottweiler, basset, papillon o nu chihuahua har varit lika rädda…Såg att det var fullbokat på Arlanda, 450 hundar vistades på ett hotell med ljudisolerade rum.. för att skona dem..

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  2 januari 2021

  Ja, vädret var disigt och grått…men naturen var vit och vacker 😀 Något rött syns också hängandes i grenarna. Kanske nypon. Jag tror att det håller på att bli en ny folksport i Sverige att bada kallt. Men det är inget jag tänker anamma. Varmt och skönt ska det vara om jag ska bada.
  Stackars dina små kompisar och alla andra djur som mår dåligt när det skjuts raketer. Tur att Daniel och Torsten kunde få trygghet i ditt knä.
  Häftig mössa till en häftig pantertant 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Tack, mössor är ett problemområde för mig. Jag har ingen hals eller nacke, huvudet sitter liksom direkt på axlarna, vilket förorsakar stora mössproblem. Jack-kragen tar emot mösskanten och mössan åker upp på huvudskålen…oavsett modell. Denna känns något bättre, åker inte upp lika mycket på skallen. I-landsproblem,,,, Jag badar gärna i isvak om jag får värma mig i bastun både före och efter doppet. Finns inget mer uppfriskande, man känner sig pånyttfödd!
   Kram

 4. Svara

  Anna-Lena

  2 januari 2021

  Härlig bild på dej! Har inbillat mig att du bor i en mindre by, men förstår att jag har fel när jag läser din beskrivning av promenaden. Jag gick en runda på fem km och såg en enda person, på håll.
  Snö och vinter… Ja, det ska nog komma en omgång till sydsvenska höglandet västsida i dagarna. Har dubbla känslor för snön.
  Kanin….nja…nä….har ätit hare, men det var inget som föll mig i smaken. Är lite kräsen med mat jag inte är van vid. Kram på dej!

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Godafton, orten jag bor i har 600 bosatta. Men, vi har också en turistanläggning som är igång hela året, på vintern har vi utförsåkning och längdåkning och 2000 bäddar gör att det plötsligt blir en stor ökning av “folk på byn” under högsäsong. Det är en stor arbetsgivare, så vi är glada när turisterna kommer, många är beroende av dem. Det är stor skillnad på hare och kanin vad gäller smak har jag förstått, hare smakar vilt, kanin smakar mer åt kycklinghållet, smaken är mild och god.
   Kram från pörtet

 5. Svara

  Justina

  2 januari 2021

  Ingen snö här inte Kl 24.00 smällde nägon av grannarna i villorna här brevid av en bomb här i byn Katten for in under sängen i ilfart kom fram kl 06.00 på morgonen kröp under täcket och så nära mig hon kunde fortfarande rädd

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Vilken tur kisse fick tröst under täcket hos dig. Det är otäckt med alla fyrverkerier,.nu är de i allafall över för den här gången

 6. Svara

  LillaSyster

  2 januari 2021

  En perfekt mössa till dig =)

  Här låg Elvis halvvägs i trappan och tittade ömsom upp och ömsom ner, och såg
  vettförskrämd ut….ska jag fly upp eller ner???

  Modig vinterbadare, du hade inga planer på att göra honom sällskap?

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Jag hade absolut velat göra honom sällskap om jag fått bada bastu både före och efter doppet. Nu var ju detta en turist som hyrde en stuga med bastu, men så fräck är jag ändå inte så jag törs fråga…ler

 7. Svara

  Minton

  2 januari 2021

  Dessa förbannade smällare borde förbjudas. Det började kl 15 på eftermiddagen och höll på till efter halv ett. Minton var så stressad och jag fick inte honom lugn förrän det blev tyst. Konstigt nog reagerade han inte när vi var ute. Daniel ser lika rädd ut som min lille. Hoppas det är tyst hos dej så de små liven kan koppla av.
  Så vackert med snön då blir det ljusare.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Konstigt nog verkar det vara värre när hundarna är inne, ute kanske de kan morska upp sig…gäller Daniel också. Tack o lov är det kort stund som det smälls här och jag hörde turister fråga efter raketer i affären , men ingen här i byn säljer några! Få som åker tolv mil för att få tag på fyrverkerier…
   Kramar från pörtet, ge Minton nospuss från oss

 8. Svara

  Ditte

  2 januari 2021

  Visst hängde jag med på den här rundan. Alltid trevligt att gå med. Det ser bistert ut men ändå skönt. och du är rejält klädd. Och en pantertant sår pall för mycket.
  Illa med dessa smällare och fyrverkerier. Så synd om många djur. Här var det ganska ok men en del fyrverkerier var det från ca 23 och till en halvtimme efter midnatt- DEn lilla snö vi fick försvann men ny lär vara på väg. Fortfarande nu i kväll +3.
  Kul att du hade ett äldre recept på kanin och testade.
  Kram och trevlig kväll.

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Det var visst fullt på Arlanda hotell även detta nyår, 450 hundar som ville slippa fyrverkerierna…mina hundar har alla mått dåligt, dock har det gått över skapligt fort. En del blir ju inte återställda på flera dygn. Sen tror jag att även de vilda djuren mår dåligt, liksom fåglarna som inte visade sig vid fröautomaterna på hela nyårsdagen.
   Det blev ett gott resultat av kaninkoket tyckte både hunden och jag! Kram

 9. Svara

  ElisabetR

  2 januari 2021

  Oj,det ser verkligen kallt ut. Jag har inte badat bland isflak men i sex gradigt vatten mellan bastusittningarna. Det kändes otroligt kallt, men efteråt så så var jag så varm så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Förmodligen superbra för cirkulationen.
  Synd om djuren med allt smällande. Våra barnbarn var dock lyckliga när pappa brände av en låda med raketer. Vi har inga husdjur där vi bor som tur är.
  Fin mundering du har, varmt å gott, hoppas ni får ha lite snö och kallt så du får testa ordentligt.
  Ha det gott. Kramisar.

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Nu har ju finsk bastukultur hamnat i finrummet hos Unesco som världskulturarv. jag kan inte säga annat än att jag badat bastu sedan barnsben och mår aldrig så bra som efter ett bastubad, oavsett om jag simmar i en sjö eller en vak eller ingetdera.
   Men, jag vill inte ha elbastu, eller infravärmd bastu, det ska vara en rejäl vedeldad bastu där värmen sprider sig mjukt och vänligt när man kastar vatten! Nu blev jag visst nostalgisk. HA DET GOTT

 10. Svara

  Anki

  3 januari 2021

  Här slipper vi lyckligtvis eländet med både smällare och fyrverkerier – det är skönt att bo ute på landet. 🙂 Det är såå synd om djuren! Ingen av våra hundar har varit rädda, men de gillade det inte heller. Dio hade sovit som en stock läste jag på FB, där någon frågade Linda … och det är ju bra.
  Kanin …jag har fina minnen från mormors söndagsmiddagar – men jag har inte ätit det sen då vi hade egna för mer än 30 år sen … inte lätt att hitta numer.
  Snygg pantertantmössa! Passar dig perfekt!
  Ha en bra söndag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Konstigt ändå att storstäderna inte har tillgång till kaninkött, det är ju många invandrare som är vana vid att äta det i sina hemländer,så det borde finnas utrymme för kaninuppfödning. Här har alltid funnits någon eller några, enligt uppgift,. Nu har BP beställt kanin från Säfsen, få se hur det hela fungerar. Hoppas hon blir nöjd!
   Kramen och tack för mösskomplimangen,!

 11. Svara

  Kicki

  3 januari 2021

  Här smällde det som sjutton på nyårsnatten. Maya skällde värre än värst och drog med sig Onyx i skällandet, Då tog jag in en hundsäng i vårt sovrum så dom fick ligga där, då slutade dom att skälla. Ingen av dom ä skotträdd men Maya blir fly förbannad på raketernas ljussken.
  Skön mössa! Jag visste inte att ni fått så pass mycket snö, här finns ingen alls.
  Tuff kille den där som hävde ner sig i issörjan, brrr!
  Ha en fin fortsättning!

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Ja, Larissa var ju också bara förbannad medan de mindre hundarna har varit rädda för alla fyrverkerier och det är hemskt att se hur dåligt de mår. Nu är det över, tack o lov. Mössan köpte jag på loppis i Hagfors när väninnan o jag var där för några veckor sedan, älskar att fynda dylika grejer, gärna andra kläder också! Lite vitt har vi, dock ingen mer snö att vänta, minusgraderna säkerställer att Säfsen kan tillverka snö i backarna. Kramen

 12. Svara

  Ama de casa

  3 januari 2021

  Fina vinterbilder trots gråvädret! Men allra finast är bilden på pantertanten 🙂
  Stackars djur vid årsskiftet. Tur att det ändå är såpass dyrt med raketer så det blir rätt kortvarigt.

  Ha en skön söndag!

  • Svara

   Paula

   4 januari 2021

   Ingen handlare på byn säljer raketer, hörde några turister som frågade. Då får de åka tolv mil, de flesta avstår….Tack säger pantertanten som har lite svårt att h itta mössor som sitter kvar på huvudet. De flesta åker upp på huvudskulten o där gör de ingen nytta, hjärncellerna är inte så många…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 358
 • 630
 • 1 581 090
 • 4 994
 • 64 380
Sök här