Matrecept och kökstips

Pumpasoppa med kokos

Av
den
6 februari 2018

Vad är godare att äta när kvicksilvret dallrar kring tjugo kalla grader än en mustig och varm soppa?

Jag hade handlat en butternutpumpa som jag har förstått inte alla känner till så bra. Därför puffar jag gärna för en jättegod grönsak som också passar att rosta i ugnen.

Den ser ju inte så rolig ut där den ligger i grönsaksdisken, men när du väl skär i den kommer det fram ett vackert orangefärgat fruktkött och en frögömma.
Ta gärna hand om fröna, rengör, torka med hushållspapper och torrosta i panna.

När du skalat pumpan bitar du den, mängd ca 500g. hackar en gul lök, 1 vitlöksklyfta och fräser i en rejäl smörklick. Späd med 4 dl hönsbuljong och sjud ca 20 minuter tills pumpan är mjuk. Då mixar du soppan, rör ner en burk kokosmjölk och kryddar med ingefära, sambal oelek, salt, peppar och saft från en halv citron. Smaka av, börja med lite kryddor o öka på tills du tycker det är lagom. Ge ett hastigt uppkok och tadaa soppan är klar!

Garnera gärna med rostade pumpakärnor.
En lenare mjukare fylligare soppa får man leta efter, mums!

TAGS
13 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    6 februari 2018

    Vi är allmänt dåliga på att äta soppor här i landet….och väldigt dåliga på att äta pumpa!! Så här blir det att göra två flugor på smällen 😉
    Kram på’re

  2. Svara

    Astrid Larsson

    6 februari 2018

    Dottern brukar göra det och det är så himla gott

  3. Svara

    "LillaSyster"

    6 februari 2018

    Tack för receptet jag har nog mest rostat i ugn och gjort som mos/puré på den (då när det var tuggförbud) En underbar grönsak med god smak. Jag har ju t.o.m lyckats att odla fram dem själv! Här skrivs pumpa på handlarlappen med en gång! Ha en bra dag i kylan (fast här är lite mildare idag -8) Kram

  4. Svara

    Ama de casa

    6 februari 2018

    Det där lät verkligen smarrigt – och kul att det finns annat än otäcka morötter i den vackra färgen 🙂

  5. Svara

    Gunnel Moberg

    6 februari 2018

    Butternutpumpa säljs ofta i butiken, men i ärlighetens namn måste jag säga att det är inte ofta jag köper den. Ditt recept verkar gott. Det får jag nog testa en gång, för soppa gillar jag.

  6. Svara

    Hanneles bokparadis

    6 februari 2018

    intressant, vi hade minus 15 i Idre Fjäll igår.

  7. Svara

    ibod11 - Ingrid

    6 februari 2018

    Jag sparade receptet och ska prova det någon dag (byter ut smör och kycklingbuljong mot veganska alternativ bara) 🙂 Jag har aldrig varit en soppmänniska men jag har faktiskt smakat och tyckt om pumpasoppa en gång så jag ska ge det en chans. Jag brukar ibland rosta stavar av butternutpumpa i ugnen tillsammans med t ex morot och kålrot. Jättemums 😀
    Tack för recept!

  8. Svara

    Anki

    6 februari 2018

    Tack för tipset och receptet! Blev inspirerad av ditt recept och köpte en butternutpumpa. Så idag har jag följt ditt recept och det blev hur gott som helst! Lasse hälsar och tackar!
    Kram

  9. Svara

    BrittMarie

    6 februari 2018

    Butternutpumpa har jag aldrig ätit. Det låter spännande. Får väl se om de har sådant på ICA Maxi.
    Kram

  10. Svara

    BP

    6 februari 2018

    Vi äter också soppa under hösten/vintern. Bästa tiderna på året för just soppor som verkligen värmer. Har gjort “din” soppa (minus kokosmjölk) en gång med ungefär samma ingredienser – såååå himla god den var:-) Nu vet jag vad vi ska äta imorgon kväll:-) Tack 🙂

  11. Svara

    A ROOM OF MY OWN

    7 februari 2018

    är ingen soppmänniska, men det där lät gott. det får nog testas en vacker dag

  12. Svara

    Skyttlat

    7 februari 2018

    Låter gott? Inget jag brukar titta efter på affären, men nu måste jag göra ett försök. Gör Du på 2 pumpor? Bara färgen gör ju att man blir pigg!
    Tyvärr äter jag alldeles för lite grönsaker.
    Läste en kommentar som Du skrivit den 14 april i fjol och då låg snön kvar hos Dig. Undrar hur länge den ligger i år? *Blink, .blink*
    Ha en fin Onsdag och kramar! <3

  13. Svara

    Anni

    7 februari 2018

    Tänk att det där receptet påminner om den gryta jag nyss gjorde med butternutpumpa och sötpotatis. Det blev så gott att jag tänkt lägga in receptet i min matblogg. Men fy sjutton så jobbig pumpan är att skära och skala. Jag är ju inte finne, så jag är inte helt säker med knivar 😉

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 271
  • 388
  • 1 575 266
  • 4 983
  • 64 169
Sök här