Selfie med ord

Selfie-med-ord # Om jobbet

Av
den
6 maj 2024

# Om jobbet
Hur tidigt i livet visste du vad du ville bli?
Jag har halkat in på bananskal hela mitt arbetsliv, klev in på ett bankkontor i Helsingfors och frågade som sjuttonåring om sommarjobb, det blev början på över 20 år på bank men med väldigt olika befattningar, jag har jobbat både på en storbank och på en liten nystartad utlandsägd bank

Fanns det en förebild som påverkade ditt yrkesval?
Absolut inte, hade ingen tanke på att jobba med siffror och ekonomi, jag saknade helt ekonomiutbildning och pluggade därför vid sidan av jobbet på Affärsbankernas Studieråd

Har du fått sparken någon gång?
Njae, inte riktigt, i början av 90-talet hade jag slutat på bank för att börja jobba åt en bankkund. Företaget sysslade med Rysslands-affärer och det tog inte lång tid innan handelsutbytet med Ryssland blev omöjligt att fortsätta, då blev jag uppsagd pga arbetsbrist.

Hur ofta har du bytt jobb?
Efter mina bankår och arbete som ekonomiansvarig på några företag sadlade jag om helt och blev värdshusvärdinna och kock ute på vischan.

Skulle du välja samma yrke igen om du fick chansen?
Inte heller, varken det ena eller det andra…..

Skulle du rekommendera unga att gå i dina fotspår?
Om det skulle innebära att prova på olika yrken så skulle jag säga ja! Arbetslivet är så långt att man hinner prova på olika yrken om man inte direkt känner att man hittat rätt. Om man menar att jobba med ekonomi eller inom restaurangbranschen så säger jag njae. Det var nog lättare att på 70-talet ramla in på en yrkesbana utan utbildning, jag rekommenderar nog studier i första hand.

Klimakteriehäxan håller i Selfie-pinnen, besök henne gärna och var med du också!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  6 maj 2024

  Det var bra fortsättning från sommarjobb. Minns i början på 1990, arbetsbrist på många områden. Till och med Volvo-fabriken skulle stängas… Visst hinner man med många olika.

 2. Svara

  Kina

  6 maj 2024

  Arbetsmarknaden är så annorlunda nu mot vad den var tidigare. Då var det lätt att få arbete även om man inte hade någon utbildning. Nu är det bara utbildning som gäller, och dessutom ska man ha erfarenhet och vara ung och . . . . . . Det går liksom inte ihop! Men visst önskar man att ungdomarna hade möjlighet att prova på massor av olika arbeten innan dom bestämmer sig. Men det är ju en omöjlighet i dessa tider! Det är skönt att man är panchis! Fast det var kul att jobba också! Kram till Pörtet!

 3. Svara

  Anna-Lena

  6 maj 2024

  Bank var ett “säkert” jobb förr. Minns min klasskompis, kallad “Korken”, för han var lite korkad… började på nank direkt efter nian, utbildade sig inom banken och blev bankdirektör.
  Har inte sett eller hört från honom på över trettio år. Men som sagt, då var han bankdirektör.
  Värdshus skulle jag kunna tänka mig… om bågen annan lagade maten. Jag skulle ta hand om eventen!
  Hade säkert varit bra att byta jobb… men har trivts för bra med mitt jobb för att byta. Och den långa sommarledigheten… Den har alltid känts bra. Sen har man ju jobbat mycket under andra perioder… men det har funkat väldigt bra under den mörka årstiden.
  Lärare är ett speciellt jobb. Man är aldrig riktigt ledig….utom på sommaren. Kram

  • Svara

   Paula

   8 maj 2024

   Jag jobbade som lärare på Nordeas grundutbildningar. Där talade jag bla om för nyanställda att de hade fina chanser att avancera genom att plugga. Men för egen del gick det trögt. Så trögt att jag (som var rätt kaxig på den tiden) begärde ett möte med bankens VD, där jag ifrågasatte att man ansåg att alla kunde avancera när jag inte fick en utnämning fast jag förtjänade den…hur kaxig var jag inte! Japp, utnämning till bankkamrer kom…hihi Du är som klippt och skuren som pedagog! Varför? Jo för att du också har skinn på näsan och kan ställa krav på eleverna, inte bara jamsa….Krameni

 4. Svara

  BP

  6 maj 2024

  Här har vi nåt gemensamt. Vi har båda halkat in på olika jobb på ett bananskal. Och du har såååå rätt, det var enklare på1970- och 1980-talet.
  Men du bytte ju yrke helt och hållet, det har jag aldrig gjort. Modigt av dig eller karma, beroende hur man ser på det;-)
  Men det roliga är ju att trots att man som i mitt fall hade pluggat språk så hade jag bara ett enda jobb som baserades på mina studier, och det var det tråkigaste jobbet jag någonsin haft. Jag gav mig efter ett halvår;-)
  Jättekul att läsa dina svar. Och livserfarenheten som du och jag fick på köpet är det kanske inte många som kan “skryta med”.

 5. Svara

  Minton

  7 maj 2024

  Du har haft lite olika jobb och det är bra. Förr kunde man få jobb om man gick och frågade. Det är inte lätt för dagens unga.
  Kramar från oss

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  7 maj 2024

  Du har säkert gjort ett väldigt bra intryck och efter sommarjobbet måste de har varit väldigt nöjda med dig eftersom du blev kvar. Ett väldigt bra jobb med andra ord 😀
  Jag har också testat både bank och restaurang och dessutom några andra olika kontorsjobb. Det var nog lättare förr att få olika jobb utan högre utbildning men jag är ganska nöjd med de jobb jag har haft.
  Kram

  • Svara

   Paula

   8 maj 2024

   Jag hade nog väldig tur med alla turer på banken. Efter sommarjobbet blev jag placerad på låneavdelningen direkt, o när jag lärt mig utlåningshanteringen bytte jag tillbaka till bankkontor men fick en bättre tjänst. Tur ska man ha i livet, jag har haft himla bra tur i arbetslivet i motsats till privatlivet….Kram

 7. Svara

  LillaSyster

  7 maj 2024

  Det var klart lättare att få jobb förr som ung. Idag är det 18års gräns på de flesta jobb. Kul att läs dina svar. Nu har jag jobbat klart, dags att klippa gräset =)

 8. Svara

  Christian Lehmann Gisler

  7 maj 2024

  Du har i alla fall tjänat ihop en hel portfölj med kosing, eller slank de bara med när du slutade din bank karriär?!? 😉 🙂
  Häftigt hopp mellan bank å kockjobb på landet, men säkert coolt å tillfredsställande.
  Kul att läsa dina svar….

 9. Svara

  Klimakteriehäxan

  7 maj 2024

  Så roligt att läsa, vilket varierat arbetsliv! Kan misstänka att värdshusjobb som kock och annat blir extremt slitigt i längden, med jpbbiga arbetstider inte minst. Tror som du att det är bra om man som ung får chansen att prova sig fram lite, men det är uppenbarligen inte helt lätt i dag, Inte ens studier leder spikrakt in i arbetslivet!

 10. Svara

  Primrose

  7 maj 2024

  Två jobb som verkar svåra har du haft ser jag. Bank, det skulle snurra av alla siffror i huvudet på mig ,-) Och Kock,hjälp!
  Men det verkar ha gått jättefint för dig.
  Ha det fint
  Primrose ,-)

 11. Svara

  Åke

  7 maj 2024

  Ja slanten i portföljen betyder mest, du skulle ju också köpa mjölk. Det känns liksom att du berättat om ditt jobb förut… men trevligt att få höra igen 🙂 Du vände väl hamburgare ett tag också?

  • Svara

   Paula

   8 maj 2024

   Vilket minne du har! Jo exmaken och jag tog över en grillkiosk i lilla byn, mest för att få arbete till min dotter med make som flyttat till orten. Det funkade inte alls så bra som vi hoppats, de hade tre småbarn och arbetstiderna på kiosken var ju långa. Så jag började dagen med att tillaga dagens husman på kiosken, gick över till Kassaservice o posten på eftermiddagen för att sedan avlösa dotter o måg på kiosken efter klockan fem. Helgerna jobbade jag heltid på kiosken till nio på kvällarna. Inte konstigt man blivit lite sliten… Hoppas du är allt annat än sliten, o att läkningen går som den ska

 12. Svara

  Ditte

  7 maj 2024

  Kul att läsa dina svar och hur du kommit in på din bankbana. Tänker ju fortfarande alltid på dig när jag traskar över Norrmalmstorg-
  Ja, detta med yrkesval är ju knepigt. Välde mellan juridik, läkare, journalist och gymnastikdirektör. Valde det sista då den utbildningen var roligast. Men har därefter fortsatt med vidareutbildning inom läraryrket/skolledare och även inom resebranschen. Är nog nöjd med mina val.
  Kram

  • Svara

   Paula

   8 maj 2024

   Det var många fina yrken du hade att välja bland! Men jag tror du var nöjd med ditt val när du ser i backspegeln? Inte minst fick du jobba i Kina! Och guidningsjobbet har du haft under många år, med en otrolig kunskapsbank!
   Kram från pörtet

 13. Svara

  Anki

  8 maj 2024

  Tänk så lätt det var att hitta ett jobb förr. Det var andra tider då man behövde inte vara högutbildad och med flera års erfarenhet.
  Du gjorde verkligen ett riktigt språng som vågade byta bana och satsa på något nytt!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 138
 • 1 654 178
 • 5 124
 • 66 091
Sök här