Bloggen Läst

Semestertips kanske?

Av
den
2 juli 2010

Det finns mycket att se här hemma i vårt avlånga land.
Jag har läst en bok som jag verkligen kan rekommendera, nämligen

Sveriges 100 märkligaste sevärdheter av Fredrik Kullberg

I den kan du få tips om sevärdheter i närheten där du bor, eller som ligger längs din resrutt när du är ute på vägarna. Författaren har till och med rangordnat dem men det är ju faktiskt en smaksak!
Cassels donation, Grängesbergs stolthet, den fantastiskt fina konserthallen finns bland annat med som nummer 86 på listan!
I denna idébok hittar du bl.a fyrar, hotell, krogar, vattenfall, vingårdar, grottor, skrotar och mycket mer!
Läser om gruvsviten i Sala gruva, ett “hotellrum” som ligger 155 meter under jordens yta och inte är något för en klaustrofobiker som jag, om kolarbyn utanför Skinnskatteberg där jag mer än gärna skulle vistas en eller annan natt, om mentalvårdsmuseet i Säter och visentparken i Avesta som ligger inom räckhåll för en dagstur för mig.
Jag kan lova att du hittar ett och annat annorlunda udda ställe som faller just dig i smaken!

Vi går både en helg och en värmebölja till mötes, som alltid tas detta besked emot med blandade känslor av mig, motvallskäringen som bara blir grinig och sur av sommarhettan.
Men kanske, kanske doppar jag stortån eller till och med en större del av min lekamen denna varma helg, och jag hoppas alla som gillar sol och bad får sitt lystmäte.
På tal om det så kan jag min vana trogen inte låta bli att komma med en passus, så här kommer

“Badråd från mitten av 1800-talet”

“Att hoppa hastigt eller störta sig huvudstupa i det kalla vattnet är att giva naturen en våldsam stöt, och man löper fara att de små och fina ådrorna kunna sprängas. Det är bäst att stöda sig vid en käpp och gå så sakta ned i vattnet som man kan och när man kommit ett stycke ned, böja låren, förkorta sin längd och doppa huvudet under vattnet samt lyfta det åter upp och taga sig till andan, vilket man gör några gånger och sedan gnider sig väl med torrt kläde innan man kläder på sig. Svaga naturer kunna, innan de stiga uti vattnet, tvätta eller åtminstone med en fuktad svamp stryka huvudet”

Så nu vet ni hur man ska göra….tssss, att simma var tydligen inte att tänka på, det var huvudet som skulle avkylas, hihi

Med en vacker nyponros från vår gård som inte bara skänker fröjd för ögat utan också sprider en tung söt rosendoft vill jag önska dig en
underbar sommarhelg, i sol eller skugga allt efter eget behag!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  2 juli 2010

  Haha…ja så det kan bli…måste införskaffa en käpp, ifall jag ska doppa huvet i helgen!! 😉 😛

 2. Svara

  Synne

  2 juli 2010

  En käpp med sig när man ska bada?
  Näe jag går i sen ställer jag mig på händer till ungarnas förtjusning hihi.
  Hej förresten.
  Hur går det med myggbett och knottbett. Du har vällan salubrin hemma?
  Hoppas det. för det där såg INTE skönt ut!

  Sill, färskpotatis, gräddfil, gräslök, rödlök och nubbe för mig.
  Sill, gräslök, rödlök, sillspad eller smör för gubben….
  Men gott är det hocket som….

  När bär det av till nyhuset?
  Är så nyfiken så du anar inte.
  Hoppas bara att ni inte behöver betala hyra för gamstället längre än vad ni räknat med…

  Nu ska jag vänta på glassbilen. Måste fylla i på i frysen. Ungarna gnäller hihi.
  Ska väl ta in tvätten med tror jag.
  Dags för det.
  Maken sover. Jobb inatt. Stackarn…. Men även jag ska jobba… borde sova…

  Ha nu en allla tiders skön kväll du och Hassa och passa er för myggen….
  Salubrinsalva kan rekomderas.

  Storkramen Synnöve.

 3. Svara

  Sigge Svamphund

  3 juli 2010

  Ska vara ni människor som badar på så där underliga sätt.
  Man ska kasta sej ut i första bästa vatten och sen simma.
  Mina brudar, jo jag har ett smärre harem att dejta.
  Matte är så folkilsen nu att hon ska ha kort koppel och munkorg.
  Det svärs och muttras hela tiden plus att hon räknar dagr till september…………

 4. Svara

  Mia

  4 juli 2010

  Klart ni ska ha fest, fest är alltid kul…nästan… 🙄
  I huset som brinner (fortfarande) bodde en kvinna med en del katter, tydligen har dom inte fått tag i henne…hoppas hon var bortrest…

 5. Svara

  elisabeth

  4 juli 2010

  vem kan våga låta bli att läsa denna bok, jo den som bara inte bryr sig vad den missar i livet 😉 . vad härligt om du kommer dela med dig lite närbilder från trädgården som komplement, en trädgård är i alla fall en trädgård. Det brukar vara såna här dagar i orterna omkring där jag bor som de kallar ´öppen trädgård´och jag har tänkt i flera år att jag ska åka på nån sån, men det blir inte av. man blir inbjuden till en annans trädgård i träffar där personer som har saker att delge eller bara vara intresserad av allt som vi kan plantera och njuta av – känslan är speciell få bjuden in till en annans trädgård – tycker jag…….
  kram, elisabeth

 6. Svara

  Ninni

  5 juli 2010

  Ja, än har jag inte badat iaf. Det har inte varit mer än tre varma dagar än i sommar heller så jag har inte haft något behov.
  Nyponrosor är underbara och doftar så gott så du får njuta även för mig.
  Jag har kollat mina behörigheter på mitt space och jag kan inte begripa varför inte du ska kunna kommentera där… ska vara då att du inte är inloggad på msn men förr hindrade ju inte det heller. Jag kan tyvärr inte göra mer och jag tycker det är jättetråkigt att du inte ska kunna kommentera på bloggen.
  Här blåser nästan stormvindar idag och inte är de varma heller så jag har tillbringat mesta dagen inomhus. Dock inte framför tv:n för där “bor” sambon då han inte har/kan nåt annat att göra. Bloggen och bilddagboken har fått sitt idag istället och sen har jag både en bra bok att läsa och en att lyssna på så det går ingen nöd på mig inte. Tvätt och städning finns det också så jag kan roa mig. Konstigt att vi fruntimmer alltid har nåt att göra…
  Kram.

 7. Svara

  Mia

  5 juli 2010

  Nänä Paula, jag doppade mig inte, var bara och rekade lite…men i morron!! 😈

 8. Svara

  annette

  6 juli 2010

  Har denna bok i min ägo, fantastiskt bra, har hittat många fina och udda platser med hjälp av den, tror jag föredrar att bada utan käpp, men annars tycker det verkar okej;)
  Ha det nu bra med flytt och allt!

  Kram //annette

 9. Svara

  Punatukka

  6 juli 2010

  Tjingeling 🙂 Bara Punatukka som tittar in och lämnar en hälsning till er ! Sitter och undrar hur vädret är hos er för ibland tänker jag inte på att ni bor så långt härifrån och tänker att ni också haft 30+ senste dagarna…Idag är det än så länge betydligt svalare (gudskelov) Jag sitter och pillar med en videokamera som Eken köpt,hur kul som helst och den första jag har stött på som dessutom är busenkel att hantera så nu blir det väl filmat på både längden,bredden o tvären,tsss! Ha det…bäst go vänner 🙂 Pussa sötnosarna 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 479
 • 499
 • 1 641 170
 • 5 101
 • 65 747
Sök här