Bloggen Humor

Sjusovare!

Av
den
27 juli 2021

“Du din sjusovare!” har jag fått höra många gånger i mitt liv, och någon morgonpigg människa har jag aldrig varit så nog kan jag godkänna epitetet.

Idag är det sjusovardagen (alt. sjusovares dag) i Finland, och i min barndom var det en dag som inte gick att undkomma!
Det var den dagen på året då jag verkligen inte ville ligga kvar i sängen och dra mig…
Jag tillbringade mina sommarlov i Lovisa, en liten kuststad i södra Finland, hos mormors släktingar, det ogifta syskonparet Signe och Harald (Haje)
De bodde kvar i sitt föräldrahem, han jobbade på det lokala bryggeriet och hon var modist och hade hattaffär i stan.

Nå, det jag skulle berätta om var alltså sjusovardagen.
Jag brukade vakna av ett himla oväsen som i det närmaste hade kunnat väcka dom döda, någon ryckte mitt täcke ur sängen och sen….sen fick jag en hel hoper kardborrar på mig!

Jag var livrädd för de klibbiga taggiga bollarna som fastnade överallt, i håret, på nattsärken….och jag satt där i sängen och snyftade hysteriskt medan alla andra skrattade sig halvt fördärvade…

Nu förstår ni kanske vilka trauman jag fick genomgå redan som barn….tsss

Nåväl, Sjusovardagen firas fortfarande på många håll i svensk-Finland.
Man utnämner en känd person till årets sjusovare. En delegation iklädd pyjamas slänger vederbörande rätt omilt i sjön!

Årets sjusovare heter Mutanen och fotot är lånat av yle.fi

Ursprunget till sjusovardagen handlar enligt Wikipedia om sju fromma män som levde på 200-talet och som enligt legenden sov i nästan 200 år (värsta Törnrosa-sömnen) när de blev inmurade i en grotta.
Fram till 1901 firade man denna dag som en helgondag i Sverige!

Nu avslutar jag tramset med en riktig goding till sjusovare!
Den är 20 cm lång med en nästan lika lång yvig svans, den låter brummande, morrande och visslande, den lever ca fem år, huvudsakligen i Central- och Sydeuropa, den ligger i dvala 8 av årets 12 månader, och är uppkallad efter martyrlegenden!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  27 juli 2021

  Stackars dig vilken traumatisk barndom.
  Ligg du och dra dig så länge du vill nu!
  Själv går jag upp med tuppen…..
  I morse hade Elvis konsert för oss strax innan 05,30 efter lite kel &gos fick han mat, sen så gick han ut.

 2. Svara

  kajsalisasblogg

  27 juli 2021

  Tycker att sjusovare behandlas orättvist, det är på tok för tidigt att gå upp. 🙂

 3. Svara

  bpz3

  27 juli 2021

  Sjusovardagen – aldrig hört talas om. Men nu vet jag vad den går ut på – hahaha! Men stackars dig – inte roligt att bli trackat med tistelbollar. Den där lilla sjusovaren ser ut som en mus/råtta…

 4. Svara

  Minton

  27 juli 2021

  Det finns inget skönare än att ligga och dra sej på morgonen. Den lille sötnosen kanske sover för länge. Idag har det åskat och regnat hela dagen så Minton har sovit.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   29 juli 2021

   Det verkar som du har fått betydligt mer regn än oss, o det fortsatte ju även idag. Ostadigt kommer det att bli, men rätt skön också att inte ha den starka lampan tänd på himlen hela dagarna…Kram

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 juli 2021

  Jag blir riktigt upprörd när jag tänker på lilla Paula som sitter där och hulkar och är rädd medan alla kastar kardborrar på henne och skrattar rått. Visst är det ett trauma och inte ett dugg roligt. Men jag hoppas att du inte lider av sviterna nu. Jag har aldrig hört talas om sjusovaredagen. Morgonpigg har jag alltid varit och med åldern har det blivit ännu tidigare morgnar. Men det tycker jag om.
  Vilken otrolig söt liten sjusovare du bjuder på som avslut 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   29 juli 2021

   Jag var ett ganska osäkert barn. Minns när jag satt på trappan till huset i Lovisa och det ramlade ner en söt grön lurvig larv i knäet på mig från björken. Jag skrek hysteriskt, precis som hysteriska fruntimmer gör, vågade inte röra den eller ta bort den utan bara skrek. Till saken hör att jag var ett stadsbarn som var rädd för allt man kunde råka ut för på landet,,,,inklusive kardborrar!
   Kram

 6. Svara

  Märtha

  27 juli 2021

  OrdOdlaren skrev också ett inlägg om sjusovardagen idag, läs! Att bli väckt med kardborrar tycks nog ha varit synnerligen lokal “familjetradition”, har aldrig hört om något sådant. I min barn- ungdom gällde det alltid att stiga tidigt upp, så jag har nog aldrig blivit sjusovare… Han som blev “Valtakunnan Virallinen Unikeko” i Nådendal, Mutanen som du har blid av, han har precis blivit pensionerad från tjänsten som stadsdirektör i Nådendal. I Hangö var det en kvinnlig yogalärare som blev den stadens sjusovare. Jag är förvånad över att det här är något som finns enbart i Finland…

 7. Svara

  Ditte

  27 juli 2021

  Sjusovardagen har jag hört talas om men inte mer än så. Och vilket minne att bli väckt med kardborrar runt dig. Roligt var det ju absolut inte inte. Ska det vara roligt ska ju alla tycka det.
  Skönt att du nu rår dig själv och kan ta en sjusovardag närhelst du vill.
  Tack för berättelsen bakom för den kände jag inte alls till.
  Kram!

 8. Svara

  Susjos

  27 juli 2021

  Intressant historia om sjusovardagen, men inte roligt att höra om dina barndomssjusovardagar! Jag är en sjusovare av rang, kanske pga att jag jobbar natt, missar ofta frukosten och vaknar lagom till lunch! Nu har jag inte jobbat natt sen 1: a juli, och börjar faktiskt vakna lite tidigare!
  Så söt den sista bilden är på den lilla sjusovaren.

  Svar: Jodå, crêpeson som jag åt i Rättviksparken var verkligen så stor, men den var tunn, som tur var, så jag orkade äta upp hela!
  Ha det gott!
  Kram

 9. Svara

  Anna-Lena Larsson

  28 juli 2021

  Det var mycket nytt om sjusovaredagen. Helgdag! Oj! Något man har en massa sattyg för sig på….Oj!
  Jag är väl gärna sjusovare…. Vilket betyder att jag börjar vakna till vid sjutiden… och inom en halvtimme efter det slagit upp ögonen ordentligt.
  Minns att mamma sa att vädret på sjusovardagen hade betydelse. Sådant vädret var på sjusovardagen skulle det bli i sju veckor…
  Enligt dagens väder…. mulet… regn…
  Hoppas verkligen att det inte stämmer….
  Tack för intressant inlägg! Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 49
 • 172
 • 1 654 296
 • 5 125
 • 66 098
Sök här