Bloggen

Skiftande väder, hungriga änder och skidor på längden och tvären

Av
den
28 december 2021

Igår var en solig vacker vinterdag, lite onödigt kallt bara med femton iskalla grader

Hängbjörken har klätt sig till brud

Och Bores döttrar dansar åter på ån som faktiskt börjar frysa i kanterna trots att vattnet är så strömmande

Pratade med en ortsbo som bott här länge och hon sa att hon aldrig varit med om att ån har frusit!

Magiskt är det i alla fall men det hade varit kul om man kunnat ta en sparktur på ån i vinter…

Vi har mycket änder i byn och jag tycker förstås synd om dem när kylan blir så påtaglig att det knappt simmar längre utan kurar ihop sig till små bollar vid åkanten…
Igår när jag öppnade en ny torrfoderspåse till Daniel såg jag att jag hade en påse av hans “gamla” mat längst ner i hinken.
Jag fick ju lov att byta foder till honom för att han skulle gå ner i vikt på grund av sina hjärtbesvär…
Nu fick jag plötsligt en lysande idé, kanske gillar änderna hundmat??
Jag googlade och det jag kunde begripa var att det absolut inte är olämplig mat till större fåglar. Bitarna är ju de allra minsta eftersom min hund är så liten.
Sagt och gjort, jag gick ner i skymningen till badplatsen vid ån, såg inte en enda simmande pippi, men när jag gick närmare såg jag att de alla kurade längs strandkanten.
Och visst var de hungriga!
Man kan också ge dem ris och korngryn och havregryn, men jag undrar om man ska ge dem okokta. alltså riset och korngrynen?
Så jag ställer frågan till mina kunniga bloggvänner och undrar också om det finns annat man har i skafferiet som kan duga? Vad sägs om pasta om man kokar den? Förmodligen lika näringsfattigt som bröd…det händer att jag ger brödsmulor, men då handlar det om fullkornsbröd, och i små mängder.

Här syns det hur ett tunt istäcke bildats längs åstranden vid kraftstationen.

Idag har vi fått snö, lätta små snöflingor som dalat ner så stilla och fint.
Genast dämpas alla ljud och knarret under skorna har tystnat.

Jag har gjort ett schema för denna vecka för att inte missa skidtävlingarna under Tour de Ski.
Vill du veta hur programmet för årets upplaga ser ut hittar du det här
En skaplig början för både blågula och blåvita åkare på sprinten idag.
Förhoppningsvis ännu bättre resultat imorgon!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  28 december 2021

  Vackra bilder men lite för kallt. Idag har vi -2 och det känns bättre. Tyvärr har dom lovat regn och +grader på torsdag då blir det slask. Vet inte vad man kan ge änder.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   31 december 2021

   Varmt idag här, men nu fryser det på. Kanske perfekt sparkföre…Fick ju tips om fågelmat men jag tänker ju inte handla något extra till dem utan tänkte att jag istället för att kasta kunde ge dem rester jag själv inte hinner äta upp. Ville väl mest veta om något var direkt farligt att ge. Hittade förresten tips på vad man kunde ge sin hund, bland annat popcorn! Dock osaltat förstås, innehåller mycket mineraler. kokosnöt funkade också till hunden! Tänk vad man lär sig när man googlar…
   Kramen

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  28 december 2021

  Vad man kan mata änder med vet jag inte, googlade men i skrivande stund är jag för trött för att riktigt ta till mig vetskapen 🙂 läste åtminstone att okokt ris inte sväller i magen på dom då dom har så lite vätska i lilla maggen….
  Jättefina bilder har du tagit och headern är så vacker <3
  Ja nu är touren igång och jag känner mig nöjd med resultatet i sprinten, det finns hopp! Spännande i morron med 10 och 15 km 🙂
  Kram på're!

  • Svara

   Paula

   31 december 2021

   Jag ville mest veta vad man inte ska ge dem, så jag inte går o ger något de blir sjuka av. Bra tips att ge dem okokt ris, hade nog själv kokt det först.Korngryn har jag som jag tänkte ge också. Imorgon får vi fortsätta heja i tv-soffan, är inte så kul med masstarter, men men….Har jag sagt att Gustaf Berglund som är med på Touren har anor i Fberg. Hans pappa är säfsing, polis i Stockholm numera liksom hans fru också. Så skoj att följa någon som man kan känna lite extra för…
   Nä nu är klockan 01.00 ska nog börja tänka på refrängen …natti natti/Kram

 3. Svara

  Ditte

  28 december 2021

  Så vackra bilder! En njutning att se och jag hade gärna traskat här med dig. Hitta det här ang, mat till änder och andra djur. https://www.sva.se/vilda-djur/utfodring-av-vilda-djur/
  Tänk om det kan bli en sparktur på ån i vinter. Kan ju ske.
  Japp! Tour de Ski tittar vi också på. Maken med lite större intresse.
  Noterade din fina nyårsheader. Passar så fint.
  Kram

 4. Svara

  bpz3

  28 december 2021

  Helt underbart vackra bilder att titta på inifrån en uppvärmd lägenhet alltså. Det vet du vid det här laget;-)

  Vad man kan mata fåglar/änder med har jag ingen aning. Men jag har sett att panschisarna matar dom med gammalt bröd som de kastar i vattnet. Har förstått att det inte är bra för änder. Kan inte tänka mig att icke kokta gryn/ris är bra för fåglarna. För de sväller ju, grynen alltså, inte fåglarna. Eller kanske både och;-)

  Touren såg jag bara några glimtar av, men jag följde såklart Sportnytt. Frida Karlsson var ju helt klart en “negativ” överraskning. Men vad sägs om Sara Hector!? Gillar den tjejen. Hon ‘r så himla “oförstörd” och naturlig. Sedan undrar jag om “gamlingarna” Halfvarsson och Kalla lyckas ta sig till OS.

  PS. Himla fin ny header:-) DS.

  • Svara

   Paula

   31 december 2021

   Jag är panschis och sparar också gammalt bröd till änderna. Men i mycket små kvantiteter o alltid fullkorn. Men alltså, Frida kom ju faktiskt femma i tävlingen, det är väl inte dåligt? Både hon o publiken har blivit bortskämda med att hon vinner jämnt, men så kan det ju inte vara. Hörde i intervju att hon funderade på att lämna touren, helt galet om du frågar mig. Om hon hade kommit femtiofemma hade jag fattat…
   Ja Sara Hector är en frisk fläkt, och även halvfransyskan har åkt skapligt. Vet inte varför jag tappat intresset för alpina grenarna…tittar sällan numera.

 5. Svara

  ElisabetR

  28 december 2021

  Det pörtet vill ja också bo i. Toppenfint sidhuvud som vanligt.
  Jag tror att ån/älven fryser pga klimatuppvärmningen. Det är som här att viken har frusit först nu, inte när det var 21 minus, konstigt. Upp och ner vänd värld.
  Är det kung Bores döttrar som gifter sig nu när de kan skrida fram på isen, och björkarna har klätt upp sig?
  Jag tror änderna är glada för vad som, frö, bröd, ris etc. Makaroner kanske man får koka, river nog i halsen annars.
  Nu blir du förskräckt. Vad är Tour de Ski? Jo, jag har en aning och jag är glad åt alla nordbor som vinner, spec. om landet börjar på F eller S. Men jag har inte tålamod att sitta och titta och ffa inte dagtid. På kvällen går det bra om jag har nått handarbete att pilla med eller ett korsord. Så är det jämt vad det än är, man hör ju vad de säger och kan titta om det händer nått. Filmer på språk jag inte kan är hopplöst och måste vara väldigt intressanta för att jag ska se dem.
  Huwa, det här blev mycket. Du får ha det fortsatt gott när du tröskat igenom raderna ;-).

  • Svara

   Paula

   31 december 2021

   Upp- och nedvända världen var det idag i alaska och norra USA. Helt galet med temperaturerna. Alaska med tjugo plusgrader och Norra Usa fick visst nästan två meter snö hastigt och mindre lustigt. Även jag får stilla mig ibland när det är skidor på teve, jag flaxar gärna omkring och gör annat samtidigt, men det gjorde jag inte när syskonen Niskanen vann varsitt lopp. Ganska osannolikt faktiskt, undrar om det finns statistik på om det tidigare hänt att två syskon vinner varsitt race samma dag…
   Inga problem att tröska igenom raderna…

 6. Svara

  LillaSyster

  29 december 2021

  Jag tror inte att ån fryser till så pass att du kan ge dig ut med spark där, rörligt vatten är inte att lita på. Tufft för många djur nu i kylan. Magiska vinterbilder.

 7. Svara

  LillaSyster

  29 december 2021

  https://svr.nu/kontakt/matning/

 8. Svara

  Anna-Lena

  29 december 2021

  Vackra vattenbilder. Härligt med öppet vatten. Längtar dit.
  Bra att fåglarna kunde få lite energirik föda.
  Har inte ro…eller ordentligt intresse… för att sätta mig framför tvn mitt på den korta ljusa dagen.
  Ha det fint! Kram

 9. Svara

  Ama de casa

  29 december 2021

  Vilka otroligt vackra vinterbilder! Men du… Jag tycker INTE att du ska ge dig ut med spark på ån, strömt vatten är aldrig att lita på när det kommer till isen.
  Vad snäll du är mot dom frusna fåglarna!

  Ha en finfin dag!

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 december 2021

  Jag ler lite åt att du tycker att det är lite för kallt med ungefär samma temperatur som jag just har skrivit om som en fantastisk och skön dag 😀 Oftast är det vindstilla och vackert ute vid den temperaturen och med täckbyxor och en varm halsduk uppdragen över hakan är det perfekt för en promenad. Du har så vacker omgivning och visar så fina bilder från ditt vintriga Sundborn. Jag hoppas att du ska kunna åka spark på ån men försäkra dig om att den verkligen håller först. Kanske är det bäst att köra sparken på småvägarna i stället.
  Vad änderna ska matas med vet jag inte men hundmaten var säkert bra som energirik föda.
  Jag kollar också tiderna för tour de ski innan jag gör upp andra planer 😀 De alpina tävlingarna kan jag titta på om jag har tid och som tur är är det inget skidskytte att titta på nu. Då skulle det bli körigt. Men jag skulle nog se till att komma ut en stund i alla fall 😀
  Kram

 11. Svara

  Susjos

  29 december 2021

  Åh, så fina bilder, din nya header också! Tror du inte änderna äter sill som hägern gör, hihi! Har ingen aning om vad man kan mata änderna med, men tror minsann har fått lite tips här av dina bloggkompisar!
  Ha det gott!
  Kram

 12. Svara

  Kicki

  30 december 2021

  Fina vinterbilder, som vanligt. Vi hade det ovanligt kallt i Trollhättan, mot hur det brukar vara där, runt -14 i flera d agar.
  Jag vet en tjej som matar “sina “skator med kokta makaroner och gröt. Kanske även fungerar åt änder.
  Kram

 13. Svara

  Ninni

  8 januari 2022

  Lika vackra bilder som vanligt! Vintern är vacker när man får snö (och is) det må väl de flesta kunna hålla med om.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 273
 • 363
 • 1 626 667
 • 5 069
 • 65 363
Sök här