Bloggen

Solsken och hagel

Av
den
21 april 2021

I skrivande stund haglar det ute, men jag hade tur och kände de första hagelkornen då jag nästan var hemma igen efter en promenad.
Vädret skiftar precis som utlovat, att det sen hotas med snö framöver slår jag dövörat mot.

Senaste dagarna backar jag gärna bandet till, vi har gjort härliga strövtåg

Dragningen till strömmande vatten är stor och så här års är det bra fart i bäckar och åar

och jag knäpper och knäpper bild efter bild

zoomar in så vattendropparna ser ut som ispiggar

Daniel leker tittut med matte…han har alltid koll på mig när han går lös, stannar och väntar in mig och kommer alltid på inkallning! Vilken duktig jycke dottern har uppfostrat!

Solen tittar fram bland granarna

Vi möter kompisar längs vägen

Malte med husse bor granne med oss.

Vi ser en jättestor myrstack en bit bort och undrar vem som kan ha gjort dessa stora hål? Sen minns jag att jag något tidigare år stött på samma fenomen och då fick förklaringen att det troligen är en hackspett som övervintrat där! Kan det verkligen stämma tro?

Nöjd och glad med dagens skogstur!

Jag lärde mig ett nytt ord härom dagen, det stod i en rubrik och jag kunde inte riktigt förstå vad det betydde.
Ordet är tidsslot
Sammanhanget var att inför andra corona-sommaren blir vi som turister och besökare beroende av tidsslot för att boka in oss i olika miljöer och sammanhang…
Tänker såhär: Om du vill besöka ett tivoli, ett museum, en restaurang,,,ja nästan vilka besöksmål som helst så kan du inte bara göra spontanbesök längre utan är tvungen att boka en tid. Då får du en specifik tidslucka inom vilken du kan vistas där och när den den luckan stängs alltså tiden är ute då måste du lämna platsen!
Nu kanske jag förklarade fenomenet illa men jag hoppas du förstod.
Men ordet tidsslot (från engelskans time slot)låter ju helt galet, varför kan man inte använda svenska ord istället, t.ex tidslucka, tidsintervall?
Nå huvudsaken är att betydelsen går hem, och nu har i alla fall jag förstått och insett att sommaren för många blir annorlunda när alla aktiviteter måste prickas in även under semestertider!

Nu tar vi dagens blommor!

Tussilagons växtkraft är beundransvärd! Mitt i gruset växer den precis som senare maskrosen också gör..

I fjolårsgräset lyckades jag urskilja vårens första vitsippor!

Visst blir man glad?

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  21 april 2021

  Himlen var kolsvart när vi promenerade med hundarna, men nån nederbörd kom det inte, inte just då i alla fall.
  Men det ska visst bli riktigt eländigt väder närmaste tiden.
  Fina promenadbilder bjuder du på.
  Kram

 2. Svara

  Karin

  21 april 2021

  Vilka underbara bilder på forsande vatten – sådana kan jag inte få nog av!

  “Tidsslot” är rätt avigt, tycker jag. “Bokad tid”, eller nåt av dina förslag vore bra mycket bättre. Om verkligheten blir bättre av dessa arrangemang återstår ju att se, men någorlunda vettigt verkar det ju att sprida ut besökarna på populära ställen. Som Nationalmuseum, till exempel, där jag försökte boka tid nyligen (för att kolla på Zorns målningar av vatten), men det var lite som att boka vaccinationstid. Får nog vänta ett par veckor.

  • Svara

   Paula

   22 april 2021

   Oj, var det sånt tryck på Zorn? Vi skulle åkt till hans museum i Mora förra sommaren med PRo, en bussresa med avslutande lunch ute på Siljan. Ja det lär ju inte bli denna sommar heller. Carl Larsson har vi klarat av, mycket givande besök. Är det en ny utställning som föranleder köerna?

 3. Svara

  LillaSyster

  21 april 2021

  Man blir överlycklig av vitsippor, massa barndomsminnen poppar upp och så tänker jag alltid på en jobbarkompis som om våren alltid lade sig ner i vitsippehavet och sa:tack gode gud, en vår till! Tyvärr lever hon inte längre….
  Du får bygga ett litet vattenhjul och sätta i forsen. Det där med snö vill vi inte veta av. Ha en bra kväll i pörtet!

  • Svara

   Paula

   22 april 2021

   Jag kan inte gå o doppa mig där i den strida bäcken! Bygga? Jag? Du måtte skoja med mig…
   Vitsippsbackarna brukar vara som finast här i mitten av maj, vi åkte ett år till Göteborg på Valborg för att få se dem och då sjöng de på sista versen där…
   Nu stundar helgen, undrar vad du ska pyssla med?`????
   Kram

 4. Svara

  Mirjam Halvarsson

  21 april 2021

  Ja usch nu kommer det ett bakslag igen vad gäller vädret…men ok, det ska ju ändå ner så låt det komma!
  Oj så duktig din kille är, önskar att sessan gjorde så där också, nu har vi rådjuren här och då vågar jag absolut INTE släppa henne…
  Härliga vårflodsbilder bjuder du på <3 och visst blir man lycklig när de första vårblommorna tittar upp 🙂
  Kram fina Paula, ha det så gott <3

  • Svara

   Paula

   22 april 2021

   Tur att Sessan har sysselsättning med alla dofter som poppar upp när snön försvinner, minns hur det var här för ett tag sen. En kort promenad runt kvarteret kunde ta bortåt en timme, o jag fick dra i kopplet på tok för många gånger. Hur kan hunden bara stå o insupa dofter på ett o samma ställe hur länge som helst….Minns att jag räknade till tio…till tjugo,….många gånger, sen tog tålamodet slut och då blev det andra bullar, haha
   Kramen

 5. Svara

  ElisabetR

  21 april 2021

  Härliga vatten och bäck bilder. Jag petar gärna i bäckarna och tar bort skräp och löv som ligger i flödet, lite lek fast man är vuxen.
  Trevligt med lydiga hundar. När vi träffade Daniel så brydde han sig bara om matte, det är så det ska vara, varken skäll eller påträngande.
  Jag tror hacke letar mat i myrstacken.
  Ha det gott i snöstormen imorn. Kommer nog här också, om inte annat så behövs blötan, här börjar bli torrt.

  • Svara

   Paula

   22 april 2021

   Men du, inte går jag ner ibland dom stenarna i strida vattenflödet och blir blöt. Men så finns nog inga pinnar där heller.
   Du har nog rätt om hacke, alla har svarat att han är den skyldige.
   Trevlig helg, fredag snart och klackarna i taket

 6. Svara

  Anna-Lena

  21 april 2021

  Lätta blommor idag. Tidslucka hade passat utmärkt att använda. Regn och blåst här. Skillnad mot gårdagens försommarväder.
  April!
  Tack för promenaden vi fick följa med på.
  Kram!

 7. Svara

  Minton

  21 april 2021

  Rinnande vatten är så lungnande att titta på. Älskade Daniel med tungan på vift.
  Tyvärr vågar jag inte släppa Minton för han sticker direkt. Har 20 m spårlina när vi går ut i skogen och det fungerar jätte bra.
  Efter några dagar med 16 grader så har det bara 6 nu och haglar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   22 april 2021

   Jamen en spårlina är ju perfekt! Jag vet många hundar som inte kan vara lösa utan att springa iväg, vi hade en basset som hade mycket jakt i sig och försvann som en avlöning i flera timmar om hon fick chansen. Ja nu får april snart ge sig så vi kan hälsa den mer stabila maj välkommen. Kram och nospuss till Minton

 8. Svara

  ibod11 - Ingrid

  21 april 2021

  Det var härliga, varma och soliga dagar och ni var kloka nog att ta vara på dem. Visst är det något speciellt med forsande vatten och alla vattendroppar som skvätter samtidigt som vattenmassorna vräker sig framåt. Du och din fina, väldresserade lilla Daniel har mycket kul ihop och nu är det som härligast att ta sig ut i naturen. Ja, kanske inte idag när regn, snö och snöblandat regn har gjort dagen lite trist.
  Jag har också hört ordet tidsslot och förstod av sammanhanget vad det betyder. Men jag håller med om att det låter bättre med de svenska varianterna.
  Kram

  • Svara

   Paula

   22 april 2021

   Jag tror faktiskt att jag föredrar hundar som tyr sig till husse och matte och inte ska klänga på allt och alla. Livet blir mycket enklare. Lite trist förstås om barn vill klappa och hunden inte är så intresserad men det får dom ta. Slot för mig är slotmachine, alltså en spelautomat man kan hitta t.ex på Finlandsfärjorna, där du matar maskinen med slantar och så drar du i en spak…gud så tråkigt! Kram

 9. Svara

  BP

  21 april 2021

  Drömbilder! Är tacksam att du avstod från att fota hagel. Här var det 13,5 grader, lite blåsigt och sol till klockan 14:30, sedan blev det tråkigt grått, och därefter kom det några droppar regn. Så helt okej…
  Tidsslot – tror att man “knyckt” ordet från flygtrafiken. Flygplanen tilldelas en slot för att starta. Om man missar sloten på grund av långsam incheckning får man ställa sig längst bak i kön. De tyckte nog att det var snofsigare än tidslucka eller tidsintervall.

  Älskar sista bilden med Daniel. Å kompisen Malte är rätt så söt han med. Enligt Wikipedia är det en gröngöling (hackspett) som gräver hålen i myrstackar:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6ng%C3%B6ling

  • Svara

   Paula

   22 april 2021

   Ahaa, jag visste inte att uttrycket var från flygtrafiken! Men det låter ju helt logiskt när du säger det. Tack för att du också engagerat dig i myrstacken, alla har svarat likadant så jag tror dig, hackspetten har varit hungrig!

 10. Svara

  Ditte

  21 april 2021

  Fantastiska bilder! Och jag fastnade extra för de där det fanns forsande vatten med och de på Daniel. Skönt att han kommer när du kallar. Underlättar helt klart.
  Vilken skön och vårlik promenad på många sätt- Roligt att se hur långt våren kommit i dina trakter.
  Jag ogillar att man plockar in engelska ord när man kan använda svenska. Tidsintervall är ju ett passande ord. Att i flygsammanhang använda”slottider” har ju att göra men att engelskan där är det rådande internationellt.
  Nu hoppas vi på att snö och hagel håller sig borta.
  Kram

 11. Svara

  Anki

  22 april 2021

  Ett härligt inlägg med sköna vårbilder på forsande vatten, blommor och hundar. Finaste Daniel … en lycklig och lydig hund!
  Nej – ingen hackspett övervintrar i myrstackarna, utan de letar efter mat. Framför allt spillkråkor som helst av allt äter just myror. https://fageln.se/art/spillkraka.aspx
  Vårvädret är visst satt på paus – idag regn, snö, mer regn … och bara +2.
  Ha en fin dag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   23 april 2021

   tack Anki, måtte jag nu komma ihåg detta till nästa år…hackspetten letar mat i myrstackar. Minnet är bra men kort..
   Snön vi fick är snart ett minne blott, som tur är! Kram

 12. Svara

  Ama de casa

  22 april 2021

  Vilka härliga bilder från promenaden! 🙂 Hoppas att vädret har skiftat om till det bättre nu!
  Ja, varför använder man inte svenska ord? Jag minns när jag började som programmerare och ogillade alla engelska ord. Varför säga “manual” när det faktiskt är en handbok, till exempel? Jag lovade mig själv dyrt och heligt att jag alltid skulle hålla mig till svenska.
  Efter några år i branschen pratade jag i telefonen med en kille från England. När jag skulle förklara mitt problem så kunde jag för mitt liv inte komma på vad “printer” hette på engelska, så jag slog till på “writer”. Haha! Så mycket för att hålla sig till svenskan… En skrivare hette helt plötsligt printer på svenska i min värld… 😀

  Ha det gott!

  • Svara

   Paula

   23 april 2021

   Finskan använder inga engelska uttryck. Där översätter man direkt orden till finska, och det är så himla smart…tycker jag

 13. Svara

  Ruth i Virginia

  22 april 2021

  Underbara bilder av vårvatten! Önsjar msn kunde höra det också.
  Din hund är SÅ GULLIG!
  Vädret är besynnerligt den här våren. Vi åker berg-och-dalbana här.
  Det har varit upp till 28C. Nu är det 2 (TVÅ) plusgrader. Tycks inte
  bekomma träd och blommor, för de är i full blom. Men det är hy
  tidiga morgonen – 0520 !!!

  • Svara

   Paula

   23 april 2021

   Hej Ruth! Det var häftiga temperaturskillander, värre än här i Dalarna. Jag ska försöka lära mig att filma , det är inte så svårt, men att få in filmen på bloggen är värre! Trevlig helg !

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 0
 • 344
 • 1 688 935
 • 4 813
 • 62 151
Sök här