Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget 28 siden/silke

Av
den
12 augusti 2023

Veckans ord att tolka är siden/silke
Då får jag tacka för detta tema för nu lärde jag mig skillnaden mellan silke och siden.

Det här är en jättesöt silkesfjäril, masken är inte alls lika tilltalande estetiskt, men det är alltså den som spinner silkestråden som kan bli upp till en kilometer lång!

Av silkestråden väver man sedan

sidentyg som kan sys till en knytblus, med en prislapp på 3.400,-

eller en persisk sidenmatta, lägg till några nollor på priset! Men visst är den vacker!
Knytblusen, dock inte i siden, väcker ett minne som får mig att rysa.
När jag började min bankbana i början av 70-talet i Helsingfors så var klädkoden mycket viktig.

Vi gick klädda i dräkt, liknande denna, fast i murrigt brunt
Blus eller skjorta fick vi välja ur egen garderob…

och så piffade man upp det hela med en scarf, de äldre “banktjänstedamerna” bar sidenscarves…
Tänk nu på att jag var sjutton år och skulle alltså klä mig som en femtioåring! Vilket öde!
Det som var positivt var förstås att klädkontot kunde strypas, jag märkte skillnaden då jag flyttat till Sverige 1981 och upptäckte att jag fick börja köpa min bankklädsel med egna pengar.
Kravet på klädsel var fortfarande rätt strikt men skor, kavaj, blusar och kjolar fick man nu bekosta själv.
Detta minne dök alltså upp när jag läste veckans ord siden/silke, kanske långsökt, men för mig ett starkt minne som inkluderar allt från tweed till sidenscarf

Flera tolkningar av veckans ord siden/silke hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Nästa vecka ska vi tolka ordet dass
Du är välkommen att kliva på tåget och delta, vi tuffar på även i semestertider!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Tove

  12 augusti 2023

  Inte estetisk tilltalande? Jo, det tycker jag , söt i härlig varm färg och lagom uppkäftig i början för att så bli riktigt silkig.
  Dessa klädkoder; kanske trist men ändå möjligen en funktion??
  Sista svepande scarvesbilden är helt ljuvlig – så stiligt!
  Super tolkning Paula!
  Tumme upp med ord utan emoji och och ett leende!

 2. Svara

  Mia

  12 augusti 2023

  Men Paula, den lilla godbiten ser ju ut som ett mysigt gosedjur 🙂 Gullegull 🙂
  Siden är ju vackert men inget för min plånbok varken då eller nu! Att ni hade sån klädkod! Wow! Tur att tiderna ändras, för nog har det blivit lite friare om än snyggt och prydligt 🙂
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   15 augusti 2023

   Jag var med o startade upp finska Okobanken i Stockholm 1986 o då pratade vi om hur vi skulle göra med klädsel. Vi satt ju i de anrika lokalerna vid Norrmalmstorg, i en jättestor banklokal som vi knappt lyckades fylla med vår lilla personalstyrka. Vi beslöt att vi skulle ha enhetlig klädsel, kavaj, kjol och scarf som bekostades av banken. Men den här gången fick vi vara med och välja, och det blev snygga enfärgade moderna kläder. Lyssnar på den oliiidligt spännande fotbollsmatchen, 2-1 till Spanien, huuuuva!
   Kramiz

 3. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  12 augusti 2023

  Jag lider med dig i efterhand för att du var tvungen att klä dig så. Kanske kunde du välja lite roligare kjolar och blusar i Sverige, även om klädkontot steg rejält. De reglerna fanns inte alls när jag jobbade på bank i början av 90-talet men vi fick inte ha t ex jeans och tröja. I övrigt var det mesta, som såg vårdat ut, helt ok.
  Stackars silkesmaskar som sliter med tillverkningen av trådarna och sedan blir rånade på allt. De tänker förmodligen inte så, om de tänker alls, men jag blir ändå lite ledsen för deras skull. Knäppt 😀 Kul att få läsa om dina minnen från förr 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   15 augusti 2023

   Jag var med och valde snygga arbetskläder när vi startade upp finska Okobanken i Stockholm 1986, Vi satt i banklokalerna vid Norrmalmstorg, de så berömda, “ler”. Det blev lite av revansch och skönt att slippa tänka på vad man skulle ta på sig varje dag. Inte var det totalkrav heller, ibland ville man kanske göra något direkt efter jobbet och så valde man annan klädsel även under dagtid. Lyssnar på fotbollsmatchen, jisses så spännande 2-1 till spanjorskorna just nu
   Kram

 4. Svara

  znogge

  12 augusti 2023

  Ja, dessa arbetsuniformer! Förvisso håller de klädkontot nere men alla trivs eller klär inte i dem. Tufft för en sjuttonåring kan jag tänka…
  En väldigt söt liten fjäril i alla fall 😀

  Önskar en god kväll nu!

 5. Svara

  BP

  12 augusti 2023

  Alltså den där söta gula saken ser ut som en gizmo, fast sötare. Masken som kan bli en meter lång är jag tacksam att du besparar mig;-)
  Så mycket du har lärt dig idag och delat med dig. Nu kan vi bara hoppas att vi inte glömt den intressanta infon om bara några minuter;-)
  Den där uniformen är ju absolut gräslig – oavsett färgkombo. Då föredrar jag till och med svart med en vit blus. Konstigt nog så är ju bankvärlden fortfarande väldigt konservativ. På min bank är de alltid klädda i svart med vit blus/skjorta. Men på fredagar gällde “ledig klädsel” för några år sedan, men vet inte om så fortfarande är fallet.

  PS. Helt underbara bilder till temat:-) DS.

  • Svara

   Paula

   15 augusti 2023

   Så du menar att det är en klädkod fortfarnade på bankkontoren? Jag använder Skandiabanken som inte ens har några kontor så jag är helt ovetande. Men svart-vitt tycker jag låter lite väl tråkigt, även om det förstås är klassiskt.
   Nu håller Sverige på att förlora mot spanjorskorna, lyssnar på radio medan jag skriver. Skit också!
   Ledsen för Sveriges skull, gubbarna på radio håller på att få blodstörtning för domaren är så dålig

 6. Svara

  LillaSyster

  12 augusti 2023

  Ljuvlig fjäril.
  Stackars dig att behöva klä dig som en tant redan som 19 åring förstår din ångest. När jag satt i kassan på ica som sommarjobbare som du 19 år fick jag också rätta in mig i klädkoden- fast ica höll ju med kläderna som var fruktansvärt fula gröna skjortor och västar på sommaren och en röd variant då jag jobbade extra runt jul/nyår.

 7. Svara

  Minton

  12 augusti 2023

  En söt liten fjäril. Vilka hemska kläder du tvingats bära. Har sluppit sådant. Skall nog hoppa på tåget nästa vecka.
  Kramar från oss

 8. Svara

  LillaSyster

  12 augusti 2023

  Svar: De gjorde en rejäl gång och cykelbana på gamla E4an för några år sedan, samtidigt som de lade ner fjärrvärme öster ut till nästa tätort men jag går bara 1km på den sen viker jag av till mindre vägar. Det har odlats vete i år på åkrarna runt mig.

 9. Svara

  LillaSyster

  12 augusti 2023

  …..jag igen då ?
  Någon slags Iris, inte min- men visst är den urläcker.

 10. Svara

  Klimakteriehäxan

  12 augusti 2023

  Fantastiskt porträtt på silkesfjärilen!
  Jag gillar silke, men ogillar att man i princip måste stryka plagg i sidentyg. Fast lystern är underbar, skönt mot kroppen är det också.

 11. Svara

  Susjos

  12 augusti 2023

  Härliga bilder och en spännande historia om klädseln i bankvärlden! Stackars 17-åriga Paula! Nu fick jag också lära mej om silke och siden, tack för det!
  Kanske jag ska var med på tåget nästa vecka, nu när jag har det här med dass så aktuellt, för vi har ju “bara ” utedass” här vid stugan!
  Ha det gott!
  Kram

 12. Svara

  Anna i Portugal

  13 augusti 2023

  Den är så himla söt fjärilen! Att ha dresscode är inte alls passande för mig, jag vill ha bekväma kläder, om de “passar” in i sammanhanget bryr jag mig mindre om. Knutblus har jag aldrig ägt något. Kul att se din tolkning på siden/silke.

 13. Svara

  byblixtra

  13 augusti 2023

  Så söt silkesfjärilen är! En sådan har jag inte sett tidigare.

 14. Svara

  Äventyret Framtiden

  15 augusti 2023

  Silkesmasken är ju bara för ljuvlig!
  Vill nog ha en sån jag, åtminstone en hantverkad sådan.
  Tack för ett finfint inlägg Paula,

  Kram från gränden!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 156
 • 189
 • 1 654 990
 • 5 128
 • 66 118
Sök här