Söndags-smakbit # 45

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser romanen Mannen i bilen av Ilmar Taska som skildrar hur järnridån 1946 klyver Europa i två delar och hur rädslan mellan människor i Estlands huvudstad Tallinn växer sig allt starkare.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 68-69

“Han kunde se in i framtiden. För sitt inre öga såg han dem båda med stora magar. Deras döttrar med ännu större. Deras barnbarn skulle en gång få leva i ett perfekt samhälle, där alla hade en personlig kod på huden, ett personnummer i registret. Där alla telefonnummer och adresser var kända. Där mikrofoner och kameror följde deras varje rörelse…Och han kunde sitta på sitt kontor och övervaka dem alla. Han blev stående en stund längre än nödvändigt och lät sekreterarna studera honom. Han var medveten om vilken effekt han hade på det motsatta könet, speciellt när han sträckte på ryggen och lät ögonen gnistra. Så vände han på klacken och gick tillbaka till pojken som satt hopkrupen som en hundvalp på sin stol och väntade på honom. Pojkens ögon var fyllda av trofasthet, tillit och spänning.”

0

13 Comments:

 1. verkar vara en intressant bok, tack för tips!

 2. Den har jag läst och tyckte den var bra! Tack för smakbiten!

 3. Jag funderade på om författaren gissade hur framtiden skulle bli, då hade jag blivit imponerad, men boken är ju skriven för bara några år sedan. Gissar att den ändå är intressant ?

 4. Ja, vi har ju frivilligt skapat ett övervakningssamhälle. Det hade Orwell aldrig kunnat tro.

 5. Det er ikke langt ifra at det er sånn det er, men heldigvis likevel ikke helt :-)
  Ha en riktig fin søndag!

 6. Den måste läggas till läslistan, tack finaste Paula <3

 7. Tack för smakbiten! Låter intressant!

 8. Inte läst…kanske finns i pocket… jag har en benägenhet att bara läsa sådana…egenägda…som sedan lämnas till secondhand eller annan person som vill läsa.
  Har just läst klart femte delen av Lucinda Rileys “Stjärnsystrar”. En serie som det finns delade åsikter om..en del av oss är väldigt förtjusta i böckerna, andra gillar dem inte alls. Kan nog vara så med många böcker.
  Får gå ner och välja en ny bok ur olästa pockethögen. Vilodag idag… väldigt olikt mig…men hälsporren har beordrat att jag ska hålla mig stilla, så att den får möjlighet att lugna ner sig lite. Ha en god söndagseftermiddag!

 9. Känner igen framsidan men har inte läst. Inte vad jag skulle kalla “den perfekta framtiden”…

 10. låter kusligt. kände inte till boken. tack för smakebiten!

 11. Den har jag läst, tyckte mycket om den. Tack för smakbit.

 12. Helt klart en bok för mig. Den har fått förtur på min läselista. Stort tack för smakprovet.
  Kram!

 13. Jag har varit nyfiken på denna. Tack för smakbiten.

Kommentera